自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

男爵府

rrage0203045 發表於 19-2-4 16:25
我明你講咩
不過幾千蚊請個工人 應該無expect幫手教仔掛?

呢個完全係工人問題,唔關係咪教仔事,工人唔跟guideline 做只會越幫越忙。反而少主點工人做野其實冇話啱唔啱,都係睇番家庭安排,這是不為和不能的分別。我本好多工夫可以自己做番,但我會選擇讓工人做,唔係因為我唔識做,只係我唔想做,我想工人幫輕我工作量。樓主見到的的小朋友都有呢種諗法,佢唔係唔識抹咀,只係想有人服侍,是delegation,就係咁簡單。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

現今嘅小朋友係太容易比人服待,另一方面又好容易比姐姐虐待,所以睇彩數啦!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

mameme 發表於 19-2-4 15:35
幾好吖…贏在廢人組起跑線囉

伯爵府

北京狗 發表於 19-2-4 15:47
未必可以怪家長。我個人經歷,小朋友而家一樣係6,7歲。我地全日都番工時間好長,就算晚餐都係得工人同小朋 ...

完全認同,在職媽嘅無奈~

男爵府

我明你講咩

認同。
其實除咗個細路嘅老豆老母外,任何人都無義務同耐性幫你教仔的。
所以我從來不假手於人,廢事第時個仔勁衰格走去賴人!
我落手落腳去做每件事,將來係龍定蟲都係我自己嘅事,無得怨

大宅

回覆樓主:

我曾經係地鐵站見個有2姊妹(小學),姐姐係閘外等2姊妹,對姊妹一出閘就將書包,飯袋放曬落地走咗去

侯爵府

未必可以怪家長。我個人經歷,小朋友而家一樣係6,7歲。我地全日都番工時間好長,就算晚餐都係得工人同小朋 ...

我幾個工人同朋友工人都係咁,佢哋想快完成工作

珍珠宮

回覆樓主

話咁快~就見到家長將責任推去外傭身上~

養不教,誰之過?

水晶宮

teambuilder 發表於 19-2-4 22:50
呢個完全係工人問題,唔關係咪教仔事,工人唔跟guideline 做只會越幫越忙。反而少主點工人做野其實冇話啱 ...

小朋友抹咀要 delegate 比工人幫自己做, 家長認為小朋友呢個 delegation 冇問題?

家長請工人係幫自己, 唔係比小朋友 使喚工人去替小朋友做的責任事情, 例如抹咀。

APIGMA    發表於 19-2-5 13:10

水晶宮

Nancy20090615 發表於 19-2-4 13:49
今日响大快活食lunch, 坐对面个小朋友約6,7歲,全程係个工人餵飯比佢食,佢要飲野就指一指个杯,个工人就餵 ...

小學仲咁,自理能力好差吓喎,喺學校要老師貼身服務嗎?

大宅

回覆樓主:

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我明,亦經歷緊。工人貪方便乜都幫小朋友做哂,其實在學校佢地係識做所有嘢。每日返到屋扒兩啖飯就開始睇功課伴讀陪瞓,邊可能咁奢侈一齊食飯沖涼?

大宅

回覆樓主:

Omg

大宅

無人想將教仔責任放落姐姐度,我亦從來都同佢講,我知佢地吾係佢既小朋友,但因為我地成日吾向屋企,所以我地會俾規條俾佢跟住,只要跟住做,佢就吾會有問題。簡單例子,我吾俾小朋友放學後食零食,因為佢地好早會食晚飯,我講左好多次,佢依然俾佢食,我收起甚至吾買佢就自己買俾佢食。食飯時吾好睇書,我向cam見到係姐姐會由得佢睇,我吾係無自己教過,但我人吾向現場亦吾可能全日睇cam,如果佢吾幫手,我想教都無用。我亦親眼見過佢想幫小朋友換衫,小朋友無要求,佢自己主動做,我要同佢講吾好,佢應該要自己做,佢先行開。

大宅

除非佢家長坐正對面都由得佢甚至主動要求姐姐甘做,如果吾係好難講一定係家長問題。姐姐貪快,一手一腳幫佢做埋快趣收工都係一個可能。

大宅

Nancy20090615 發表於 19-2-4 16:37
家長平時点guide 工人我睇5到,只見工人没有不悦或者不耐,遞慢d个小朋友會催,个工人就答making making m ...

甘個小朋友態度係真係有問題

大宅

我明你講咩

既然你明我講咩,甘我相信你講既幾千蚊人工應該無expect 幫手教仔吾會係問緊我。我亦相信無人會天真到相信自己生完出黎每個月俾幾千蚊居然有人代你勞心勞力,教到聽教聽話大學畢業後俾番你。如果有甘既服務都應該係蝕本生意

大宅

北京狗 發表於 19-2-5 01:31
既然你明我講咩,甘我相信你講既幾千蚊人工應該無expect 幫手教仔吾會係問緊我。我亦相信無人會天真到相信 ...

我無請過工人,但我估既然你有安裝can, 可唔可以同仔講你會不定期check cam,如果見到佢要工人餵、食飯睇書,唔自己換衫,返到屋企就會罰佢,唔知咁樣有無用呢?

大宅

123blow 發表於 19-2-4 17:03
一邊自己盡做盡教! 一放工就自己理番小朋友, mon 佢地冲涼食飯!

星期六、日全程自己照顧! 出街一定 ...

唯有係盡做盡教。去到中一就算吾請姐姐到時再同佢執佢既問題我都驚太遲,始終反叛期,希望呢兩年可以改到佢。
大個個細個自己湊,自理上係好過細既好多。唉,吾係要搵食,真係吾會想俾其他人湊,每個人意見都吾同你就算講左點做,照顧者吾跟,自己都好無耐。而家唯有叫大個個幫手睇住,吾好俾姐姐幫細既手。

首頁

尾頁

跳至