不準食的年糕

十蚊靚菜
|
話說尋日想開個年糕食啦,點知99話唔準開要責年,之後就煎左黃金糕同蘿蔔糕
bb2
|
十蚊靚菜 發表於 19-2-4 14:55
話說尋日想開個年糕食啦,點知99話唔準開要責年,之後就煎左黃金糕同蘿蔔糕
...

有jm話年糕要初二開年先食得
wing21chan
|
年糕真係唔得住 食住其他先
Minnacat
|
wing21chan 發表於 19-2-4 15:18
年糕真係唔得住 食住其他先

請教,點解?thx
wing21chan
|
Minnacat 發表於 19-2-4 15:28
請教,點解?thx

要開年用架 你屋企有無拜神?
我細個個時 婆婆都教落唔比食住
Honey
|
食了一個昨日食第二個自己整的年糕了,我家冇呢啲規矩。
mameme
|
我奶奶年年都買個迷你年糕放神枱,又係唔准食唔准掂嘅,要擺到發霉先好喎,我老公話…咁好嘢食咗佢嘛
女皇陛下
|
我年年都系想食就食
Minnacat
|
wing21chan 發表於 19-2-4 15:30

唔該晒!我屋企冇拜神,同往年都冇買年糕(只有籮白糕),我今年買左幾樣糕番黎,頭先見到呢個個post,我仲同老公講年糕原來要初二先食得!我老公問點解
如果係咁我今晚煎黎食喇!
唔該你呀!
kiko_mami
|
一早食左,不過仲有幾個未開
bb2
|
wing21chan 發表於 19-2-4 15:30

係咪無拜神就食得
小星星1
|
...

老人家係要跟習俗架,你地往往就覺得奶奶好麻煩
Ronnym
|
mameme 發表於 19-2-4 15:38
我奶奶年年都買個迷你年糕放神枱,又係唔准食唔准掂嘅,要擺到發霉先好喎,我老公話…咁好嘢食咗佢嘛
...
係~ 擺到發霉... 到新15先食, D 霉 切左佢就食得~ 我婆婆係咁架
bb2
|
mameme 發表於 19-2-4 15:38
...

以前有人送左一大盒錦鯉年糕比C6,又係話唔好食,要擺到發毛...好晒囉
Koala_Chu
|
我食咗, 屋企唔係拜神, 想食就食, 買番嚟係食㗎嘛!
crystal媽咪
|
...

我唔食年糕,不過未聽過呢個傳統
flori
|
年年都係想食就食
但係啲糕年29食到年初十
peony_so_hk
|
等多2日就得
忍下口
1928mickey
|