老公有情緒病經常發脾氣佢唔覺自己有問題

cibewong
|
我老公有情緒病,有時會少少事向我發脾氣,但好快佢又回復正常咁,完全唔覺頭先鬧過人咁,但此終我自己覺得佢有唔啱,因為無啦啦向我發脾氣和鬧我,大家覺得我應唔應該當無事定要佢和我道歉呢?
littlesister
|
影番俾佢睇
Jasmine-4711
|

医生確診定你估佢有情绪病?有冇食药?

鬧完人唔認係情绪病咩?
cibewong
|
littlesister 發表於 19-2-4 18:44
影番俾佢睇

我驚會再刺激到佢。
其實我應唔應該原諒佢,因為次次都係咁我嬲得幾多次呢。但原諒佢自己條氣又唔多順,好唔開心。
Onlok
|
cibewong 發表於 19-2-4 18:40
我老公有情緒病,有時會少少事向我發脾氣,但好快佢又回復正常咁,完全唔覺頭先鬧過人咁,但此終我自己覺得 ...

偷錄佢!俾返佢知
tsung
|
我老公有情緒病,有時會少少事向我發脾氣,但好快佢又回復正常咁,完全唔覺頭先鬧過人咁,但此終我自己覺得 ...

壓力大?有冇睇醫生?
taiwoon
|
cibewong 發表於 19-2-4 18:48
我驚會再刺激到佢。
其實我應唔應該原諒佢,因為次次都係咁我嬲得幾多次呢。但原諒佢自己條氣又唔多順,好 ...

你都識講佢有情緒病
佢真係控制唔到

Onlok
|

我男親戚係大男人,乜都鬧佢老婆一餐,覺得女人無鬼用,所有錯都係佢老婆做成,上至教仔,下至煮飯都係佢老婆唔掂。不過可能一個願打,一個願捱。佢老婆唔理佢,淨係叫佢收聲。每次食飯都鬧老婆蠢,睇到都覺得煩。我同C6講,個老婆又要返工,煮埋飯,洗埋碗教俾人鬧。如果我係佢,一早離咗婚。
happy_eatnsleep
|

有病唔係大晒,長期咁落去你都會有埋病,分分鐘嚴重過佢。
要好好傾下,一係一齊見輔導員/治療師。
cibewong
|
Jasmine-4711 發表於 19-2-4 18:47
医生確診定你估佢有情绪病?有冇食药?

鬧完人唔認係情绪病咩?

係醫生確診咗㗎,佢患有呢個病廿年了,以前無病發得咁密,近幾年發得密咗,佢間斷咁食藥囉,我自己都好辛苦。
cibewong
|
happy_eatnsleep 發表於 19-2-4 19:34
有病唔係大晒,長期咁落去你都會有埋病,分分鐘嚴重過佢。
要好好傾下,一係一齊見輔導員/治療師。
...

一齊見我無所謂,佢唔想,因驚我爆佢大鑊話比醫生知。
ewater
|
Onlok 發表於 19-2-4 19:33
我男親戚係大男人,乜都鬧佢老婆一餐,覺得女人無鬼用,所有錯都係佢老婆做成,上至教仔,下至煮飯都係佢 ...

我識得有人又係咁,後來發現原來佢出面有小三,唔怪得之睇老婆唔順眼,根本唔係情緒病
Smallraindrop
|
ewater 發表於 19-2-5 11:56
我識得有人又係咁,後來發現原來佢出面有小三,唔怪得之睇老婆唔順眼,根本唔係情緒病
...

嘩,好衰
Jasmine-4711
|
考慮下去婚姻輔導
WinnieCatCat
|

我c6都係咁無啦啦發脾四,又話自己好辛苦。同佢嘈係沒用的,只會令關係更差。亦唔可能期望佢改,是改唔到的。唯有佢發脾四時唔出聲,忍忍忍。心底裡佢知我對佢好的
cibewong
|
WinnieCatCat 發表於 19-2-5 14:53
我c6都係咁無啦啦發脾四,又話自己好辛苦。同佢嘈係沒用的,只會令關係更差。亦唔可能期望佢改 ...

係,我哋只可以忍。
carriekwp
|
WinnieCatCat 發表於 19-2-5 14:53
我c6都係咁無啦啦發脾四,又話自己好辛苦。同佢嘈係沒用的,只會令關係更差。亦唔可能期望佢改 ...

忍真係有用咩?
WinnieCatCat
|
cibewong 發表於 19-2-5 15:11
係,我哋只可以忍。

係啊!有時真係忍得好辛苦。我冇情緒病唔理解佢有病有幾難控制自己,只能夠說命中註定要忍佢。你要加油啊!
cibewong
|
WinnieCatCat 發表於 19-2-5 15:21
係啊!有時真係忍得好辛苦。我冇情緒病唔理解佢有病有幾難控制自己,只能夠說命中註定要忍佢。你要加油啊 ...

明白,我哋大家都要加油,真係唔知佢哋有幾痛苦,自己發脾氣都唔知,但知道佢係愛我嘅,所以我只可以唔出聲。
bopui0607
|
cibewong 發表於 19-2-4 18:48
我驚會再刺激到佢。
其實我應唔應該原諒佢,因為次次都係咁我嬲得幾多次呢。但原諒佢自己條氣又唔多順,好 ...

如果真係有情緒病,為佢好應該帶佢去睇醫生。