利事拆定唔拆?

vickling
|
以前做女.. 婚前三年無拆利是.. 之後有次搬屋覺得大袋所以拆曬。
阿女,2017.2018利是我未同佢拆。

大家利是最耐幾多年無拆?
而利是有無話應該要即年拆定可是保留「利利事事」好多年?
seaman1982
|
通常袋响身,久唔時冇錢洗或懶得禁就拆幾封。
幾個月之間就會拆完。所以其實我唔會知人地封幾錢,最大果幾封會知,就係阿爸阿媽。
個女果D,過完年會拆幫佢入銀行。
Teletrend
|
vickling 發表於 19-2-5 12:03
以前做女.. 婚前三年無拆利是.. 之後有次搬屋覺得大袋所以拆曬。

大富人家給的利是可以儲起
yschau
|
過左正月十五便拆
S_family
|
最耐應該係5-6年後先開
我年年d利是係放櫃桶,到真係冇錢先會開黎洗
crystal媽咪
|

我有拆利是嘅。
不過啲人就話嗰一年嘅開工利是唔好拆,一直keep住
Poyau    發表於 19-2-5 12:56
2heiBBmama
|
我封比2個仔既利是一直都儲起,佢18歲比番佢一次過開…
Poyau    發表於 19-2-5 12:55
Ashleycorina
|
2heiBBmama 發表於 19-2-5 12:29
我封比2個仔既利是一直都儲起,佢18歲比番佢一次過開…

浪漫
Poyau    發表於 19-2-5 12:55
peony_so_hk
|
十五就拆
EQGO
|
crystal媽咪 發表於 19-2-5 12:25
我有拆利是嘅。
不過啲人就話嗰一年嘅開工利是唔好拆,一直keep住

咁前一年嗰封要唔要拆?
crystal媽咪
|
EQGO 發表於 19-2-5 12:33
咁前一年嗰封要唔要拆?

2018年嘅開工利是,就2018年之內盡量唔好拆.
到有2019年嘅,就淨係keep 2019年嗰啲開工利是。 唔記得咗係邊個師傅講, 話對工作運會好
Poyau    發表於 19-2-5 12:56
Stella.b
|
阻掟,拆
ChloeMa
|
正月十五後拆
VCBB小天使
|
yschau 發表於 19-2-5 12:07
過左正月十五便拆

X2
cherrieloy
|

年年清,過咗十五就拆,要用嘅用,要儲嘅儲
AGa1111
|
拆,d利是封拎去回收
PINKBABY
|

我由細到大都係正月頭已經拆晒啲利是,從來冇諗過唔拆。
hsbc005
|
最耐無拆的利是有超過10年
lam133
|

3b
|
一般利是過左十五就拆, 開工利是就擺一年到收爐才拆