想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

佢本身係個好討厭嘅人,已經輕輕笑下,仲係咁問,年28已經問完,見親都問,其實有咩好問?咩答案先滿意?

大宅

回覆樓主

話:我真係答你唔到喎

大宅

畀面勳章

bbooeeyybb 發表於 19-2-5 17:12
話:我真係答你唔到喎

佢會繼續追問:點會唔知,好快啲啦,你年紀唔細,唔好過35歲

好煩~

大宅

回覆樓主

我都慘~ 我媽知我開始左ivf 話我洗乜咁急,但轉個頭又話出年好抱個孫黎~ 之後我外婆見我飲中藥,又話唔洗急啦妺~ 自然就會有~
佢地完全唔明白~
唔好太在意其他人~

複式洋房

ms_stefan 發表於 19-2-5 16:09
佢本身係個好討厭嘅人,已經輕輕笑下,仲係咁問,年28已經問完,見親都問,其實有咩好問?咩答案先滿意?
...

有d親戚係好討厭...
試下答佢 : 你生得出我咪生囉

未結婚前我有個親戚又係成日問住我幾時結婚,問到我次次都忟,最尾有一次忍唔住問佢幾時返頭再嫁呀?從此佢就再冇問喇

大宅

...

完全明白果種有苦自己知嘅感受。

同我媽FaceTime 拜年,
佢祝我 「添丁又發財」,
點知99聽到就插埋把口講,
話最好添對孖,
添夠兩對孖就更好。。
又話豬年實有孫抱。

我聽完真係眼淚心裡流,
又唔可以叫佢兩個收聲。

複式洋房

aooiwong 發表於 19-2-6 00:57

身同感受由年29開始,99親戚自己阿媽 輪住攻擊 好煩得嚟又好灰
我都好想生 試左1年都唔得 我都唔想 仲要日日提住我

大宅

畀面勳章

原來大家都遇到呢啲問題

我返到屋企係咁喊,覺得俾人喺傷口係咁灑鹽

大宅

2對孖係咪佢俾錢養同湊先

珍珠宮

回覆樓主:

D親戚真係好討厭!
我之前未計劃生b,D親戚次次見面都追問,我講明自己仲未玩夠,唔想生住,都仲專登話要介紹醫生俾我,咩意思你明啦~真係onX嘅~結果笑我嘅其中一個親戚,佢個寶貝女想生,真係一直都無囉~所以做人真係要積下口德!

珍珠宮

我媽咪就同我講,話傳統添丁係唔會發財,因為旺丁唔旺財~

大宅

ms_stefan 發表於 19-2-6 07:49
原來大家都遇到呢啲問題

我返到屋企係咁喊,覺得俾人喺傷口係咁灑鹽

我聽完99 自high 咁講豬年實有孫抱,
又話添夠兩對孖,
我喺廚房真係好想喊,
但忍住泡眼淚提自己「年初一千萬唔好流眼淚」,
然後邊煮齋邊開大喇叭聽歌

子爵府

同佢地講唔想生,冇諗過生bb
我以前都係咁人講,不過果時我係有病唔要得住

別墅

老人家開口就更加無得寸返轉頭⋯⋯老公婆婆噚日喺電話已經好直接咁同我講:「我想做太婆呀!」今日見面又講一次⋯⋯佢啲親戚又話添丁又發財⋯⋯唉!你想做太婆就叫人生細路,好似唔洗養咁,好似一上床就會有咁(佢已經講咗幾個月)⋯⋯個問題依家已經唔係我哋未想生,而係努力緊都仲未有⋯⋯生仔呢樣嘢真係你想就會有嫁啦咩⋯⋯講到好似「我想去日本」咁輕鬆嘅程度

別墅

KazuB 發表於 19-2-6 23:04
老人家開口就更加無得寸返轉頭⋯⋯老公婆婆噚日喺電話已經好直接咁同我講:「我想做太婆呀!」今日見面又講 ...

如果係乞人憎個d 我真係會串番佢
但有d係真心想關心你,反而係覺得心up

複式洋房

我新年前兩個星期前小產完 (第一次IVF & 第一次懷孕, 用咗一年時間), 娘家親人全部都知道所以好識做, 但男家果邊無人知,比唔知情親戚問幾時做人仔, 又話有仔趁嫩生之後又兜返「順其自然」啦我都忍眼淚忍得好辛苦,但佢地係nice親戚,我唔怪佢地,我只能笑笑口捱埋佢

晚上老公打長途電話比6299拜年...99劈頭一句祝我地添丁發財,老公叫佢唔好講,佢話我鐘意講呀...之後佢就話叫我再接再勵,人生總係有挫折同埋叫我睇開d,我老公疑似即時cut線後,我即刻崩潰爆喊。(果時已經係十一點,希望已經係初二, 即初一我頂到全日都無喊啦) 老公後來whatsapp返比老爺話你地仲咩一個二個十句有十一句都講生仔,而家老婆最緊要係休息,唔係生仔呀.

PS 奶奶都係好人, 但唔識講野

其實本來我已經諗好台詞大家點先舒服祝福大家,但 so sorry今年真係同埋到6299電話拜年..

年年都比人問幾時生BB,今年新年係最最最難過

大宅

MMCOOC 發表於 19-2-7 09:09

所有表哥表姐表妹表弟都生左小朋友了,只有我未有,過年就全屋都係小朋友,我都好吾開心,好有壓力,
但我d 親戚都係好心,知我都想有,只有個阿嬸同我講食排卵藥好易有,同個表妹祝我添丁,佢地都吾知我做過IUI IVF 小產左,真係有口難言

我爸爸都有笑笑口叫我生個孫比佢抱,我都有心up 因我爸爸年紀好大身體不太好,我都好想生個孫等佢開心下!

大宅

...

我結婚之後都有人問,我話:「聽日丫」

別墅

MMCOOC 發表於 19-2-7 09:09

99嗰邊啲親戚好明顯全部口痕要搵嘢講⋯⋯結婚後好快就新年,嗰年新年已經問緊幾時生⋯⋯佢哋一向講嘢做事只顧自己,不顧別人感受(唔止對我哋係咁)

民房

rmitsharon 發表於 19-2-7 10:24
我新年前兩個星期前小產完 (第一次IVF & 第一次懷孕, 用咗一年時間), 娘家親人全部都知道所以好識做, 但男 ...

吾好太大壓力,結婚都差吾多三年先怀孕。我媽咪話生bb睇緣份,仲同我話我個年婚的人好多都好遲先有宝宝。雖然冇咩人敢催同問,反而系自己比自己壓力,跟住二周年去做左個檢查話我有個野系陽性 同老公都要食藥食左一個月,話最好兩個月再check好返未,跟住后來我又有其他身體上的不適,一直都冇机會去check同造人了,大概半年冇都做安全措施,到左醫生話我可以要小朋友了,諗住再吾中,我就要去check輸卵管有冇塞,老公話再吾得就要再進一步了,點知個個月就bingo左。完全好意外,但個個月就冇去諗要小朋友既事,同埋我一路都要飲某牌子的紅糖黎調理身体,因為我宮寒。

首頁

尾頁

跳至