婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

係好多人眼中我係幸福少奶奶,老公對我好又賺到錢,對我家人都好,一切好似好完美咁。
但老公個變態家姐令我地成日有爭執,而家我覺得好無助,因為老公永遠只覺得係我唔識大體,雖然佢認同佢家姐係癲婆,但佢永遠唔會出聲,因為唔想老爺奶奶唔開心,所以永遠都只係叫我忍個癲婆就算,如果我忍得唔夠好,就會番黎話番轉頭,話係我做得唔夠好,係我問題⋯⋯
好似琴日咁,我地帶埋隻狗去奶奶屋企食飯,去到都成九點半了,因為老公臨時要ot,咁我地去到都只係留飯菜ja,其實我好唔想去食飯,咁大個女未試過團年飯係食留下既飯菜,

複式洋房

lamtt 發表於 19-2-5 16:51
係好多人眼中我係幸福少奶奶,老公對我好又賺到錢,對我家人都好,一切好似好完美咁。
但老公個變態家姐令 ...

因為我外家好傳統,以前結婚前一定係年三十晚成個家族開開心心食團年飯,食剩既飯菜真係第一次,所以有少少寧願出街食譚仔都唔想去食,但最後都去左食飯⋯咁去到就得我地兩個食飯,其他人就坐係到傾計食水果,佢個衰家姐就係叫同我隻狗玩,但一邊叫佢衰狗衰狗咁,我已經忍住了,冇出聲,

複式洋房

lamtt 發表於 19-2-5 16:52
因為我外家好傳統,以前結婚前一定係年三十晚成個家族開開心心食團年飯,食剩既飯菜真係第一次,所以有少 ...

我地食完飯後就到99派利是,咁我就講狗仔同佢拜年,都要壓歲錢,其實唔係貪佢利是,只係覺得新年開心下,而且平時都有朋友或朋友既媽咪比利是我隻狗仔,我地都當左狗仔係我地小朋友,無諗過咁就出事,99即時入房同老爺講我幫隻狗問佢拎利是,咁佢個衰家姐就即時入房,扮問咩事,之前大大事講:嘩,咁樣拎利是呀!原來你封利是咁大封,佢咁都好意思要既?(佢地住公屋,只係板間房,所以係廳既人聽到晒)包括我同佢大家姐大姐夫同大伯,我個下好難堪,到底係唔係真係做錯了,但佢家姐又一點面都唔比,99又講到我問佢拎錢咁,我以為新年開心都只係意頭,但搞到咁,

複式洋房

lamtt 發表於 19-2-5 16:53
我地食完飯後就到99派利是,咁我就講狗仔同佢拜年,都要壓歲錢,其實唔係貪佢利是,只係覺得新年開心下, ...

之後走既時候 ,我忍唔住,叫老公比番利是佢呀媽,狗仔受唔起咁大封利是,,之後我就一個人帶埋狗仔走左先....係樓下等老公,之後老公好嬲,話我搞到佢媽咪唔開心,琴晚發我脾氣到而家,我好委屈咁喊住同佢講我唔開心,係佢家姐特登令我唔開心,點解佢只怪我,老公就話我係成年人點解唔忍下佢,而家佢媽咪唔開心,佢唔覺得我有咩委屈,覺得係我忍唔到佢家姐,係我問題⋯⋯ 其實我真係想忍佢個衰家姐,但日積月累....我已經好累了,而且到了極限.......

複式洋房

lamtt 發表於 19-2-5 16:53
之後走既時候 ,我忍唔住,叫老公比番利是佢呀媽,狗仔受唔起咁大封利是,,之後我就一個人帶埋狗仔走左先.. ...

尤其我地剛剛補擺酒,佢個家姐係我斟茶是藐嘴藐舌,我送嫁既哥哥大嫂細佬同所有兄弟姊妹團都見到,之後我爸爸好嬲,話想我地離婚,覺得我嫁得好委屈,佢好心痛.....因為咁,我最近對佢家姐真係少少都忍唔到,琴晚先會咁,但我我老公只怪我,我好心淡......我地結婚夠一年了,可以分居離婚,但我唔想走到呢步......但佢家姐係我心中的一條刺,所以結婚後我一直唔想要bb, 因為我怕離婚會影響到小朋友一生

複式洋房

lamtt 發表於 19-2-5 16:55
尤其我地剛剛補擺酒,佢個家姐係我斟茶是藐嘴藐舌,我送嫁既哥哥大嫂細佬同所有兄弟姊妹團都見到,之後我 ...

理性的,我仲後生,可以離婚過得好好,我唔離婚唔係因為老公既錢,佢比我既物質生活,因為老公唔係有家底既人,只係佢好叻仔咁做左一份人人羨慕既高薪厚職,而且問心,這段婚姻不是高攀了佢,但佢家姐就覺得我平時好小朋友,扮晒柔弱,所以襯唔起佢優秀既細佬

子爵府

回覆樓主:

你成九點半先上去,係咪想成家等埋先食得飯?

點解要帶隻狗上去?點解要問6299攞狗仔封利是?

利申:我都有養狗,唔會帶隻狗去人屋企,除非對方叫帶埋隻狗上嚟。

阿master,公屋係唔可以養狗,亦唔應該帶狗上去。

FJmom    發表於 19-2-8 02:35
readymama    發表於 19-2-5 19:19

侯爵府

其實利是嘅野,人比就要,唔比唔會問啊,都知佢家姐係煩,何必比位人入呢,確實大家交交戲咪好,間唔時見下,少出聲少要求,食完飯就走,係真係要提升下自己eq , 離婚下個又難保有第二d 難頂,人地愈想搞事,愈唔好中計,坦白講,99 比左,走先叫你老公比返99, 就肉酸了,難怪老公嬲嘅,男人最怕煩,佢又唔識氹下你,不過家姐做咩你都不癢不痛佢就奈你唔何

複式洋房

sinohk33 發表於 19-2-5 17:06
你成九點半先上去,係咪想成家等埋先食得飯?

點解要帶隻狗上去?點解要問6299攞狗仔封利是?

佢地一早食晒飯,我地冇要人等,係我以為一家人開心,講笑討個意頭,不是什麼大事,我地平時都會帶狗仔去,其實佢地成家都鍾意我地隻狗,公屋唔可以養狗,我地知道,咁當我地錯了,但你唔需要咁樣不懷好意講我叫阿master, 我唔係要晒什麼高學歷,因為好坦白講,我係為左同家人講想繼續係香港生活先讀master, 講呢樣野只係想講多少少背景,希望jm 們比人意見,希望你明白

複式洋房

skybiebie 發表於 19-2-5 17:08
其實利是嘅野,人比就要,唔比唔會問啊,都知佢家姐係煩,何必比位人入呢,確實大家交交戲咪好,間唔時見 ...

我都知琴晚係我做得唔夠好,比人有位入,所以都唔係要老公氹我,但佢講得好難聽,我本來已經好難受了,但佢講所有野都係我唔岩,個下真的唔開心,而且佢唔係一次係咁.....我有時番琴屋企唔開心喊下,佢就會話唔明我點解要喊,反正我都聽慣佢....點解講琴我聽佢家姐係應份的.....我都係人地個女,我都有屋企人心痛的

子爵府

lamtt 發表於 19-2-5 17:24
佢地一早食晒飯,我地冇要人等,係我以為一家人開心,講笑討個意頭,不是什麼大事,我地平時都會帶狗仔去 ...

你冇要人等,但又要呻食團年飯要剩菜。

係你自己話有master,咁高學歷,無理由唔知公屋話可以養狗。

討意頭咪講明比廿蚊就得,我哋D狗友都係比廿蚊封。

珍珠宮

我知道有D人鍾意動物,但吾鍾意比利是D動物law

FJmom    發表於 19-2-8 02:38

侯爵府

回覆樓主:

之後走既時候 ,我忍唔住,叫老公比番利是佢呀媽,狗仔受唔起咁大封利是,,之後我就一個人帶埋狗仔走左先....係樓下等老公,之後老公好嬲,話我搞到佢媽咪唔開心

你好唔識做, 以後收左便算, 又退利是, 又一個人走, 而家好大件事嗎?講聲多謝99, 坐一陣話夜啦先同c6走, 做事諗下别人感受, 你姑9變態, 但你6299c6這件事上没有錯, 不用令他們難堪的. 你後生, 做人處事需要時間學習, 你姑9只是妒忌你, 做自己該做的事, 不用放她在眼内的, 明白嗎? 你們遲到人地不等很正常, 改天和老公出去再吃, 不要當下計較, 去男家最重要表現體面, 千萬不要黑面或走左去, 看在老公份上, 學習睇開些

子爵府

回覆樓主:

其實問人比利是係好怪
除非係關係非常close
仲要係幫隻狗仔逗更加唔係人人可理解
做人要知‘訂’ 你衰在唔知‘訂’
如果你只為錢和物質生活而留住呢個老公
你就要忍同知訂囉
冇人可以着數晒

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

點解要帶隻狗去人哋屋企

FJmom    發表於 19-2-8 02:39
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

你叫人俾隻狗仔利是又over了,你朋友會俾,唔代表人地會俾,呢下真係好唔識做人……人地俾左你又黑面話俾番人……我係你老公都嬲……佢家姐都係把口差,駛乜理佢……黑面個下真係輸了……

男爵府

問人逗利是俾隻狗,真是唔係人人都覺得無問題,又比位佢家姐入,之後又黑老公面,呢下真係輸

複式洋房

sinohk33 發表於 19-2-5 17:38

你冇要人等,但又要呻食團年飯要剩菜。

我地冇要佢地等的,因為我老公好遲放工,一早叫佢地食先,我係唔習慣咁既模式的,都係第一年咁岩遇上老公要ot,
我知就公屋唔可以養,相信大家都知,唔關學歷事,
唔好意思(emoji)(emoji)‍♀️可能令你不快,但冇心的,sorry (emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

pondlily 發表於 19-2-5 17:49
你叫人俾隻狗仔利是又over了,你朋友會俾,唔代表人地會俾,呢下真係好唔識做人……人地俾左你又黑面話俾番 ...

我以為一家人,大家都鍾意我地隻狗,講多左句,冇諗過原來令大家咁唔開心,可能係我太當個度係自己屋企啦,我都知今次我黑面係輸了,但佢家姐真的不止一次半次咁樣,我真係忍唔住先會咁,多謝你地意見,唯有如果有下次,自己eq高點

複式洋房

maomaofafa 發表於 19-2-5 17:42
之後走既時候 ,我忍唔住,叫老公比番利是佢呀媽,狗仔受唔起咁大封利是,,之後我就一個人帶埋狗仔走左先... ...

真係需要時學習,謝謝你教埋我唔使理佢家姐,今次係我做得唔夠好.....我以後會盡量再大體一點,但我地結婚一年幾了,臨結婚前佢家姐仲夾埋大嫂,大嫂日日whatsapp 我老公send 女仔相比佢,話佢值得擁有更好......
我知我今次做得唔好,但以前到而家,我老公從來唔會出講佢家姐,只會怪我eq唔夠高.....我只係普通人,忍左咁多年,真係未必次次忍到....而且我最唔開心係覺得老公點解講到忍唔到佢就係我既責任....點解從來唔幫我

首頁
12345...8

尾頁

跳至