婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

lamtt 發表於 19-2-5 17:59
我地冇要佢地等的,因為我老公好遲放工,一早叫佢地食先,我係唔習慣咁既模式的,都係第一年咁岩遇上老公 ...

忍唔住login留言

又話唔要佢地等,但又話唔習慣咁嘅模式,咁到底你想點?
等埋你兩個,用返你習慣嘅模式,9點半一齊食團年飯?
最應該就鬧你個老公O乜鬼T

真係神又係你,鬼又係你!大小姐真難服侍!

利申:無論係咪講笑,開口問人攞利是,好無禮貌!

FJmom    發表於 19-2-8 02:44

複式洋房

ozgal 發表於 19-2-5 23:51
我反而想知你老公有咩咁巴閉佢地夾埋要佢識第二啲女仔?你講到你有master佢都係公屋仔點解覺得你襯佢唔起? ...

我老公叫做人工唔錯咁囉,叫做大公司既管理層,我地而家都算住得幾舒服,兩個人住三房單位,不過佢話自己都只係打工仔,冇特別覺得好叻,但錢唔係重點,主要係我老公不煙不酒唔賭,番工之外就係陪我,佢真係好好,我地結婚前,佢都係訓梳化,但從來冇怨言,對老師奶奶好孝順,所以我家人好鍾意佢
我書讀多佢少少ja, 做野就正正常常,因為我接case 既,咁我唔係好勤力瘋狂接job,所以收入都只係一般人收入,而佢家人唔知我做咩的,亦唔了解我,
咁我放工後,就比較放鬆,打扮唔靚,之後又肥肥地,有d師奶feel,,咁工作一定冇佢咁叻搵咁多錢,牌面上我諗佢家姐一定覺得我襯佢唔起,

珍珠宮

回覆樓主:

請問 樓主成年未!?思想咁 xx
幸福肥師奶

男爵府

樓主
你真係,唉~
做得好肉酸囉

如果我係你姑9
呢鋪你發脾4走先
我仲唔喺我細佬面前煮重你米
細佬,你睇下你個老婆吖
都唔識做人老婆嘅
少少嘢就發脾氣走咗去
一d規矩都冇呀
呢~仲要攪到阿媽唔開心
都話咗你嗰陣諗清楚先好結婚架啦
你自己睇下啦,都唔識大體......

你話你咁樣比人入幾無謂
仲話自己讀master
你老公嬲係因為你令佢比人有說話聽
佢都叫你唔好理個癲婆
你仲要踩入人地圈套
你兩個若果真係離婚
你姑9應該放炮仗慶祝
對呢d人講乜都唔好理佢
等佢自己冇癮就會收聲架啦
醒少少啦

男爵府

你老公唔幫你,可能係手掌手背都係肉,佢覺得你會諒解佢,所以就要你受委屈。
幫狗逗利是又唔係個個唔介意,下次醒啲,唔好比癲婆有機可乘!

複式洋房

其實你當佢地親人先會同狗拎利是姐。而且你之前家庭環境比較友善。依d情況等你初二去娘家食飯,私下夾父母,問下你食咩團年飯時丙下老公(你要扮幫下口)。

我覺得你錯在當佢地係親人姐。

男爵府

我的育兒心得勳章

Er......我覺得你因爲你覺得你姑奶唔好、所以咩都入晒佢數喎。佢大大聲俾說話你聽係唔好,但係係你俾機會佢咋喎。唔好講狗仔,正常帶小朋友去拜年,有啲人睇唔開都會覺得你帶小朋友逗佢利是而嬲。如果人地唔派利是俾我小朋友,我都唔會問人攞,正如你都唔應該幫你狗攞利是。

你九點半有剩菜食已經好好,有jm,淨係餵仔食飯,然後乜餸都無晒,白飯都無埋架。要怪就怪你老公仲乜鬼要大時大節都ot啦。

你老公家境似乎唔算好,應該你娘家環境好啲,咁佢地憑咩覺得你襯佢唔起?做人有啲信心,其他人點諗唔緊要,你老公點諗係最緊要。

大宅

金三珣 發表於 19-2-5 23:15
其實叫人比利是寵物係好討厭架,我有親戚叫過我比利是佢隻狗,唔通狗會識駛錢咩,即係又係比個主人,感覺你 ...

男爵府

金三珣 發表於 19-2-5 23:15
其實叫人比利是寵物係好討厭架,我有親戚叫過我比利是佢隻狗,唔通狗會識駛錢咩,即係又係比個主人,感覺你 ...

笑左哈哈!

大宅

我叔仔結婚前,年年帶條女出嚟拜年,周圍介紹俾人知,等拿利是。老實講,我都唔想派俾佢地,因為次次都係2手空空,又唔會多謝你祝福你。但佢地結婚後,就話自己只派冇得收,好蝕,所以唔出席所有拜年。無論係人定狗,係新年等收利是,人人憎。

樓主,你下年要醒d啦

大宅

開口叫人比利是隻狗真係好討厭!
利用隻狗(emoji)利是,貪錢攞著數。
我個朋友平時唔會帶佢小朋友岀來,但新年一定會,都比我串

男爵府

sinohk33 發表於 19-2-5 17:06
你成九點半先上去,係咪想成家等埋先食得飯?

點解要帶隻狗上去?點解要問6299攞狗仔封利是?

我都係咁講 太夜上去啦 最遲七點 識得做就四五點去幫手 叫狗拎利是都奇奇怪怪
te quiero mucho mi amo

男爵府

成件事嚟講,我覺得係樓主唔着多啲喎!
你哋咁夜先到,咁家人食先都好啱!你口就話冇叫人等你哋,但個心就嬲要食留畀你嘅餸菜。
就算人家點中以你隻狗都好,點會咁厚顏開聲叫人封利是畀隻狗架!我都唔會畀囉!
之後奶奶封咗,你亦都攞咗,出咗門口又叫老公退番封利是畀阿媽,擺明係小家同玩嘢!我係你老公都會嬲!
老實,恕我直言,我覺得你唔啱多過你姑拉唔啱。

翡翠宮

畀面勳章

lamtt 發表於 19-2-5 18:49
今次的確係我做得唔夠好,諗得唔夠仔細,以後會分清個到不是自己屋企,同佢地相處要講求多點禮儀,唔會當自 ...
記住男家不是屋企,你要當男家所有人都係客咁看待,客氣而冷淡,少說無謂說話,唔中意聽的當聽唔到,特別係你老公表明唔會為左你令佢家人唔高興既時候。
日日是好日

男爵府

lamtt 發表於 19-2-5 16:51
係好多人眼中我係幸福少奶奶,老公對我好又賺到錢,對我家人都好,一切好似好完美咁。
但老公個變態家姐令 ...

儍妹黎(emoji)!為左姑奶傷害自己夫婦感情真係唔值得,好話唔好聽一年先見個幾次面,好來好去!我覺得你老公各方面都咁好,而家一個好老公又養老婆已經好難揾,既然你和老公有緣遇上結為夫妻,無謂為左小事而失去,有時有d野過幾年又唔同景況。其實你諗下點解姑奶唔like你?

男爵府

係咪有d行為自己睇唔到?或者有時對佢好d,買d小禮物氹下人,人哋又對你改觀呢?做人其實好多野都要學,慢慢黎啦,總之拎個心出來,你對人好人哋自然對你好,唔好怕蝕底,將來一定會改變既!一家唔知一家事,每人都會遇上逆境,我之前都係呢方面經歷過好多,今日際遇亦比以前唔同哂!加油呀!而家講左出黎唔好唔開心亦唔好嬲啦,珍惜當下!

大宅

skybiebie 發表於 19-2-5 17:08
其實利是嘅野,人比就要,唔比唔會問啊,都知佢家姐係煩,何必比位人入呢,確實大家交交戲咪好,間唔時見 ...

除開老公幫佢家姐外,代隻狗取利是真係錯哂,因為都試過比d極品代寵物取利是,堅討厭

FJmom    發表於 19-2-8 02:49

侯爵府

回覆樓主:

其實我都養狗, 我都唔會帶隻狗上人屋企同狗狗唔會拎利是。
既然都已經畀咗利是, 其實唔使畀返佢, 可用其他途徑孝敬返老人家。
老公個家姐, 其實可以當佢冇到, 佢講乜做乜你都:哦! 一聲就得,更加唔使喊。 佢藐嘴藐舌係佢冇禮貌唔識做人, 最緊要你夠大方得體, 笑住口迎接佢。 有時要喺男家生存係要交下戲。
你並不孤單

大宅

你自己錫動物唔代表人地要錫
有人派過一件事
你自己開聲就係乞啦
人就係人 狗就係狗
叫d老人家接受兩個人類生左隻狗出黎話係自己小朋友?

FJmom    發表於 19-2-8 02:50

伯爵府

想生BB熱投

lamtt 發表於 19-2-5 16:52
因為我外家好傳統,以前結婚前一定係年三十晚成個家族開開心心食團年飯,食剩既飯菜真係第一次,所以有少 ...

叫你心愛既狗仔衰狗
又真係把口臭既

但大前提吾好帶狗仔去人地屋企
你愛你既狗仔吾等如老公家人都愛
狗食要去廁所時,整烏糟人地間屋
你都吾好意思啦

FJmom    發表於 19-2-8 02:50

首頁
12345...8

尾頁

跳至