婆媳關係

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我都冇教小朋友問任何人拎利是~包括同自己長佬們~
你話我老土,孤寒都好~我係唔會俾利是俾狗~寵物。

琥珀宮

lamtt 發表於 19-2-5 16:51
係好多人眼中我係幸福少奶奶,老公對我好又賺到錢,對我家人都好,一切好似好完美咁。
但老公個變態家姐令 ...

今次你唔啱!

明知唔夾,盡量少接觸啦!

無論佢地喜不喜歡你隻狗,以後都唔好帶狗上去,簡單食餐飯少出聲吧!

複式洋房

bobocheung65 發表於 19-2-6 14:37
我都係咁講 太夜上去啦 最遲七點 識得做就四五點去幫手 叫狗拎利是都奇奇怪怪
...

我老公九點半先到佢屋企樓下,我等埋佢先上去,我老公怕佢家姐會你佢唔在場時唔知講咩或做咩令我唔開心,所以我唔會係佢家姐在家時單獨去佢屋企

今次真係我錯左,以為係自己屋企,以為佢地都好似家人咁,所以忽略左禮儀。今日初二番左外家,我同大嫂講佢未比利是我,因為舊年未擺酒,大嫂仲有比利是我同老公,我老公都好開心咁講大嫂係長輩,要好似爸爸媽媽結左婚都照比利是,大嫂最後緊係唔比啦,仲笑我地唔擺酒就會比到我地生小朋友,而家咩都冇lu

複式洋房

kaaheiii 發表於 19-2-6 19:43
你自己錫動物唔代表人地要錫
有人派過一件事
你自己開聲就係乞啦

今次係我唔岩,以為結左婚係一家人,同樣地我老公同我大嫂都好fd, 我老公都會講笑話大嫂係長輩,結左婚都要比利是,我以自己家人可以咁樣講笑,原來唔係,始終家庭唔同,要維持對外既禮儀咁對夫家....
其實我唔係貪個封利是,以為咁樣同家人講笑,以為新年大家開心湊熱鬧

複式洋房

bbpo 發表於 19-2-6 17:46
儍妹黎(emoji)!為左姑奶傷害自己夫婦感情真係唔值得,好話唔好聽一年先見個幾次面,好來好去!我覺得你老 ...

多謝你鼓勵!呢幾年我地每次因爲佢家姐鬧交,平時基本唔鬧交,但姑奶同老爺奶奶住的,我地又住得好近,我老公以前好鍾意番屋企食飯,但每次我去食飯,姑娘都會黑晒面,食飯特登放公筷公羹係我面前,叫我用(佢地成家都冇呢個習慣!姑奶會係碟到楝餸,因為佢長期減肥,一家要楝到冇汁冇肥肉先食),我冇出聲,番到屋企當然崩潰咁鬧老公(當時男朋友)同發脾氣啦,老公氹我會同佢溝通,點知我老公所謂溝通後,進化到見到我就嘭房門入房,我初期真係好忍佢,因為信老公會幫我.....事實係冇既,因為姑奶有奶奶必殺技,喊一喊,奶奶就打比老公叫佢唔好刺激家姐,佢情緒唔穩定

複式洋房

儍妹黎(emoji)!為左姑奶傷害自己夫婦感情真係唔值得,好話唔好聽一年先見個幾次面,好來好去!我覺得你老 ...

後來我老公冇再提番去食飯了,其實我唔開心咁樣,因為我知佢掛住老爺奶奶(佢地7x歲)我亦以為嫁左之後係再多點家人同有住家飯食(我爸爸媽媽退休去東莞住)...但佢話佢控制唔到佢唔對我發癲,就只能控制我地唔出現.....
呢幾年我試過討好姑奶,無意中聽到奶奶話佢鍾意食水蜜桃,我捉老公去果欄買一箱日本水蜜桃,比老公邊買邊講我,話買咁貴比人地食,最後佢食得好開心,但最後一句港豬追潮流去果欄買生果既說話,

複式洋房

係咪有d行為自己睇唔到?或者有時對佢好d,買d小禮物氹下人,人哋又對你改觀呢?做人其實好多野都要學,慢 ...

我叫媽咪夾老公,要老公同佢家姐講,我地結婚啦,佢唔可以再俾面色我睇,佢家姐更癲,係我地結婚個日當眾黑面藐嘴,後來我家人見到我一個人三朝回門(老公要番工,我一人回門)唔比我走,我氹左媽咪好耐先走到,我同老公呢段時間成日鬧交鬧到要離婚,但你講得好岩!我唔需要因為咁既事唔開心,因為佢家姐唔會有任何感受,我同老公點鬧交都影響唔到佢,只係傷害左我地感情!我老公真係幾唔錯的家務都係佢做晒,自己慳到四年只換左一次鞋,但對我從來冇吝嗇過,我有時接既job要去大陸做幾日野,多好多錢的,佢都會叫我唔好咁辛苦同埋唔慣放工見唔到我
謝謝你的安慰同提醒

複式洋房

mother904 發表於 19-2-6 16:26
記住男家不是屋企,你要當男家所有人都係客咁看待,客氣而冷淡,少說無謂說話,唔中意聽的當聽唔到,特別 ...

謝謝你的提醒同指點!今次經一事長一智,我有做得唔岩既地方,始終個到唔係自己屋企,我唔應該當成自己屋企人咁相處,每個家庭相處方式都唔一樣,我仲有好多同夫家相處之道需要學習,謝謝你!

要當男家所有人都係客咁看待,客氣而冷淡,少說無謂說話,唔中意聽的當聽唔到。呢句以後會常記心中

複式洋房

miniyan 發表於 19-2-6 20:28
叫你心愛既狗仔衰狗
又真係把口臭既

其實佢家姐好鍾意我地隻狗仔,之前去旅行時,狗仔去左老爺奶奶到住,佢同我狗仔相處得好開心,照顧狗仔都係佢做晒,仲帶狗仔去接奶奶放工,我同老公都以為狗仔幫我地解決左問題,好開心.....
但我一出現就變成黑住面叫衰狗了........

謝謝提醒,以後都唔帶去了.......個到唔係自己屋企,相處方式都係基本禮貌好點

子爵府

lamtt 發表於 19-2-5 16:51
係好多人眼中我係幸福少奶奶,老公對我好又賺到錢,對我家人都好,一切好似好完美咁。
但老公個變態家姐令 ...

我覺得你老公冇講錯,你的確唔識大體

大宅

lamtt 發表於 19-2-7 00:05
我老公九點半先到佢屋企樓下,我等埋佢先上去,我老公怕佢家姐會你佢唔在場時唔知講咩或做咩令我唔開心, ...

題外話,我反而覺得你大嫂有D怪,其實一般如果係一家人,就算弟妹結咗婚,都會派利是,其實都係取個好意頭,不過可能佢自己本身家庭無依個習俗

公爵府

lamtt 發表於 19-2-7 00:32
多謝你鼓勵!呢幾年我地每次因爲佢家姐鬧交,平時基本唔鬧交,但姑奶同老爺奶奶住的,我地又住得好近,我 ...

其實你明知男家啲人咁樣,你去到就陪坐算啦!嘢都唔好同佢哋講多句。我明你叫人封利是俾狗仔係講笑攞意頭,我屋企養竉物,我都有叫我媽咪封俾佢哋,但我自己清楚佢冇所謂,對住外人我就唔會叫啦! 今次你真係傻左俾位人入。
至於你老公,講真我接受唔到,佢既然知佢家姐係癲婆,如果道理係你嗰邊,就算唔幫你話佢,唔氹吓你都算,點都冇可能對你發脾氣囉!忍完一個返屋企仲要忍多個,冇可能接受到。如果你後生冇小朋友又仲有市場,真係要諗清楚自己想點,老公唔幫你,係唔係真係可以年年月月忍落去?

複式洋房

littledot 發表於 19-2-7 03:37
其實你明知男家啲人咁樣,你去到就陪坐算啦!嘢都唔好同佢哋講多句。我明你叫人封利是俾狗仔係講笑攞意頭 ...

知道!有jm都我以後冷淡有禮就ok了!咩都唔好理!今次係我一時蠢左,以為番左自屋己屋企咁,

我完全係因為你所講咁,先咁唔開心甚至想離婚,因為真的好多年了,以前都會氹下我,後來好似係應份忍佢家姐咁,就冇了......我今次最嬲係老公過老爺係咁氹我,佢見到好嬲呀!老爺奶奶唔開心就係人,但我都係人呀,都因為咁唔開心呀,點解因爲佢地唔開心發我脾氣,但冇因我唔開心發佢家姐脾氣!
老公除左呢樣野以外,其他都對我好好,佢真係我遇過最錫我既人(爸爸媽媽除外),亦好錫我成家,離婚我會諗過,但好決斷咁做真的唔捨得.....而家唯有唔生小朋友住,但我老公好想生

男爵府

lamtt 發表於 19-2-5 16:53
之後走既時候 ,我忍唔住,叫老公比番利是佢呀媽,狗仔受唔起咁大封利是,,之後我就一個人帶埋狗仔走左先.. ...

你老公的確無錯,你咁樣係好無禮貌既表現,喺男家其實點都忍下啦,你咁樣一個人走,係無家教同無禮貌,超港女,你老公都好難做

講真,咀裡講幾大封利是都無所謂,咁你奶奶入個一蚊入去你又會唔會走上黎講?

同埋,你當隻狗仔係仔女,唔代表人地都係,如果我朋友同隻狗仔黎拜年,我真係一句唔好意思唔係咁方便就算,仲同我攞利是,我真係俾粒糖佢

你大個人架喇,離唔離婚,唔洗問人、唔洗同人講,你咁大個女對自己負下責任啦,唔好樣樣怪人

複式洋房

rsh2012 發表於 19-2-7 10:35
你老公的確無錯,你咁樣係好無禮貌既表現,喺男家其實點都忍下啦,你咁樣一個人走,係無家教同無禮貌,超 ...

今次係我做得唔夠好的

奶奶既利是未拆,但真的幾多都唔重要

我地狗仔平時都成日去老爺奶奶屋企,所以先帶埋番去團年,平時真係比較少帶佢出街去朋友屋企,因為冇揸車,出入冇咁方便

唔好意思,可能造成誤會,我只係想呻下同問下大家意見,但謝謝你的指點,同用時間覆我

子爵府

回覆樓主:

經一事長一智,唔緊要啦,人係要慢慢從錯誤中學習`去成長嘅, 慢慢地你就會掌握到同佢哋相處之道

男爵府

你當你姑奶係有精神病既,生人勿近甘唔需要討好唔需要多言,總之大度d唔好同一個有病既人計較,狗咬你你唔會咬番隻狗架麻,係咪?我覺得你主動同老爺奶奶say sorry 先,由頭到尾佢地好無奈食左你一野,同佢地和好左先啦!

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫自己隻狗拜年拎利是,呢個行為只係得狗主本人覺得「可愛」,真係唔明點解要咁做。。。樓主你俾我感覺你屋企人好錫你,老公本身又好就你,變左其他人只要冇咁照顧你感受,你就覺得佢為難你俾氣你受。做得人老婆要識大體,而家香港女多男少,你自己都識講老公本身好好仔,你咁唔識諗走去離婚,後悔既一定係你。

大宅

唔明大家可以話樓主無家教,我同意佢今次係唔識大體,
但呢次係導火線囉,姑奶係婚禮唔識大體唔啱佢老公又唔嘈?

ivory0915    發表於 19-2-8 09:33

首頁
23456...8

尾頁

跳至