你地幫邊隻bb沖涼洗頭?

sumsumm713
|
出左世之後一路幫bb用緊之前bb展拎左果堆 sample, 不過用過幾隻都係偏乾, 你地幫bb用邊隻?
我要做媽媽
|
我仔仔用施巴既,二合一覺得幾方便
stuart33
|
我用梗灰藍色P字頭戈隻…OK潤唔會乾…
GCHK
|
施巴同M開頭都幾好用
marycho
|
我都想知! 見到咁多牌子! 價錢差勁遠!
stepfhenie
|
之後有冇搽cream先? 唔搽cream多數係乾嫁
|
回覆 sumsumm713 的帖子

Hi sumsumm713 ,BB皮膚角質層比較薄,洗頭水/沐浴露以成份天然無香料、無色素會比較好,建議選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液、每次只用少量沖涼液、沖涼時間唔好太耐,水溫唔好熱,因為太熱嘅水會洗走皮膚本身嘅天然油脂,令皮膚乾燥,沖完涼趁皮膚仲有水份,用無香料成份天然lotion、薄薄凡士林、橄欖油、椰子油,輕輕按摩加強滲透吸收,保持BB皮膚水潤。
sumsumm713    發表於 19-2-12 11:06
GCHK
|
[email protected] 發表於 19-2-8 16:22

Hi sumsumm713 ,BB皮膚角質層比較薄,洗頭水/沐浴露以成份天然無香料、無色素會 ...

多謝你嘅分享,又學到嘢喇
|
GCHK 發表於 19-2-9 23:58
多謝你嘅分享,又學到嘢喇

bchuma
|
[email protected] 發表於 19-2-8 16:22

Hi sumsumm713 ,BB皮膚角質層比較薄,洗頭水/沐浴露以成份天然無香料、無色素會 ...

多謝分享
haha748494
|
細B呢排用緊Mustela,覺得唔錯,用長時間用一次,平時清水洗。
|
bchuma 發表於 19-2-11 22:04
多謝分享

sumsumm713
|
stuart33 發表於 19-2-6 16:47
我用梗灰藍色P字頭戈隻…OK潤唔會乾…

p字頭即係…
ummeko
|
用緊QV baby隻潤膚沐浴油,遇水變奶白色,而且唔會冼腳,仲無味添
stuart33
|
sumsumm713 發表於 19-2-12 11:06
p字頭即係…

呢隻…好似話係米水成份溫和D, 我B皮膚偏乾用依支用得好好

angelw23
|
施巴ok
fibe0313
|
出世到1歲多都用施巴,宜家用m字頭,因為覺得更好用
bchuma
|
sumsumm713 發表於 19-2-5 22:00
出左世之後一路幫bb用緊之前bb展拎左果堆 sample, 不過用過幾隻都係偏乾, 你地幫bb用邊隻? ...

艾維諾
sakura888
|
sumsumm713 發表於 19-2-5 22:00
出左世之後一路幫bb用緊之前bb展拎左果堆 sample, 不過用過幾隻都係偏乾, 你地幫bb用邊隻? ...

視乎你bb幾大? 我對仔15個月,而家用緊Pigeon泡泡洗髮露。

阿隨
|
aveeno 2in1