依家啲舊樓每五年要夾一次大維修?(6萬蚊)

kocian
|
我今日聽親戚講,住緊幢單幢舊樓36年樓齡,6年前夾左一次六萬蚊做大維修。之後下年又要做一次大維修,又要夾六萬。乜要做咁多次大維修架咩?!!!
木土土
|
kocian 發表於 19-2-5 22:39
我今日聽親戚講,住緊幢單幢舊樓36年樓齡,6年前夾左一次六萬蚊做大維修。之後下年又要做一次大維修,又要 ...

單幢樓之前夾果六萬蚊,錢唔算多,可能只係攪咗一部分!
Poyau
|
可能上次未整晒 例如無換lift
BBJOJO    發表於 19-2-5 23:23
思澄爸爸
|
我今日聽親戚講,住緊幢單幢舊樓36年樓齡,6年前夾左一次六萬蚊做大維修。之後下年又要做一次大維修,又要 ...

我聽過個啲都係一次性,又係五至六萬。
老人家有得申請減免,退番部份錢
Happyhappylive
|
思澄爸爸 發表於 19-2-5 23:25
我聽過個啲都係一次性,又係五至六萬。
老人家有得申請減免,退番部份錢
...

我記得好似老人家可申報減4萬
rubycourt
|

朋友住傳統豪宅區舊樓,之前大厦維修話夾咗$50萬.
yipsiumee
|
舊同事住保安道單幢樓,一時又話要夾錢裝修大堂同裝冷氣俾保安,之後又話夾錢換lift,無幾耐又話換消防設備,最近又話要夾錢維修外牆

佢話夾錢夾到要節衣縮食
caryfox
|
這個一定要比較一下,平時付出的管理費內有沒有盈餘,
如果盈餘唔多,及沒有維修基金,

一但有任何大廈問題需要到維修,就一定要各家各戶夾錢喎!

仲有6年前付出的六萬,相比起其他樓宇大維修費⋯⋯真係偏低⋯⋯
Charlotte_mom
|
我地都係住舊樓,伙數多
上次夾錢都十年前,印象中5萬左右
今次又夾,7萬幾
今次主要整外牆,全部剷晒由頭做防水上油
cheechi
|

-

做個靚太
|
rubycourt 發表於 19-2-6 01:03
朋友住傳統豪宅區舊樓,之前大厦維修話夾咗$50萬.

我想知,如果真係無能力夾,咁點算?
做個靚太
|
咁其實幾萬蚊,夾左層樓整得好D,住得安心D,都好呀~
stitch13
|
夾錢外牆徹底做防水工程好值得做, 事關一漏水就好煩。。。
tsung
|
Happyhappylive 發表於 19-2-6 00:00
我記得好似老人家可申報減4萬

wmkcnw
|
做個靚太 發表於 19-2-6 01:53
我想知,如果真係無能力夾,咁點算?
會俾人釘契, 要還左錢才能到賣樓, 或者減價, 等新業主幫你俾。