係咪多咗人俾50蚊一封利是?

Rainycloudy
|
或者我少親戚朋友,好似個個俾50。阿仔學野地方有一班經常見、非常有錢但唔太熟的朋友,佢地個個俾50我的小朋友,佢地連餐廳侍應也派50。但老公話派利是應該就番自己屋企的狀況,我們事實上經濟能力比他們差,所以派20就可以。
YY1101
|
冇所謂啦
吾使理人派幾多
都係一份心意
crystal媽咪
|
Rainycloudy 發表於 19-2-6 08:04
或者我少親戚朋友,好似個個俾50。阿仔學野地方有一班經常見、非常有錢但唔太熟的朋友,佢地個個俾50我的小 ...

好熟或者長輩先會畀$50,唔係特別多
傻豬妮妮
|
或者我少親戚朋友,好似個個俾50。阿仔學野地方有一班經常見、非常有錢但唔太熟的朋友,佢地個個俾50我的小 ...

我有d朋友知我得一個小朋友,而佢地就有2-3個小朋友,佢地會好識做封50雙封比我小朋友
做個靚太
|
你都識講佢地非常有錢啦~邊有得比較架
tsung
|
純粹心意,豐儉由人!
edhepp    發表於 19-2-6 13:05
BBJOJO    發表於 19-2-6 09:16
IloveJJ
|

係呀!非常有錢,當然個個派50,唔駛理架。
I9528
|
無需自卑,亦無需自大,生活自然過得安然
edhepp    發表於 19-2-6 13:07
bmuimami
|
「非常」有錢才$50!唔算豪啫!
幾時派利是都係睇自己能力,唔使計較太多,見呢輪好多post關於利是銀碼,其實呢件「例行公事」都幾煩
edhepp    發表於 19-2-6 13:07
BBJOJO    發表於 19-2-6 09:17
BBJOJO    發表於 19-2-6 09:16
毛小孩
|
非常有錢才派$50,唔算豪喎
ilikethis2005
|
早幾年阿仔拆利是我開始發現多左好多人封50蚊。
之後熟少少既小朋友我大部份都封晒50雙封。

我都唔係有錢,但如果人地年年派50蚊而自己就派返20蚊⋯我會覺得好搵人笨,我寧願同人一樣唔好攞人著數就ok喇。

**不嬲都覺得新年只係一場交換利是既遊戲。
edhepp    發表於 19-2-6 13:08
jacky1666_hk
|
睇自己能力做啦,真係非常有錢就吾係50蚊封啦,我覺得係因為錢無以前甘好洗,40蚊就快連麥當勞都買吾到。 相比下 封50米好睇d 囉。
nicolewanglh
|
傻豬妮妮 發表於 19-2-6 08:25
我有d朋友知我得一個小朋友,而佢地就有2-3個小朋友,佢地會好識做封50雙封比我小朋友
...

你d朋友好識做
edhepp    發表於 19-2-6 13:09
馬霸
|
大把人封100
傻豬妮妮
|
nicolewanglh 發表於 19-2-6 09:25
你d朋友好識做

係呀,可能佢地知我經濟一般!

ngwong2
|

你老公講待得對.
Fishqqma
|
你咁快幫阿仔拆曬啲利是喇
Gavinmama
|
傻豬妮妮 發表於 19-2-6 08:25
...

係呀, 我有三個小朋友, 所以我封$50比朋友的小朋友, 他們大部分都只有一, 兩個.
wing514
|
我唔理人派幾多,我睇交情咋
bk之前都有人講話10蚊紙點派得落手
但看更待應個啲我派10蚊架咋,唔想充闊佬
lojo11
|
的確係多左人派$50,因為物價指數高左,$50比以前細左!
edhepp    發表於 19-2-6 13:09