唔知有冇流產,應該點好?

terry428528
|
我老婆last mc係11月26日,分別睇左3個唔同嘅醫生,
1月25號去左第一次產檢,醫生話計mc日子的話細左兩個星期
於是1月29號再去檢查,都係得5,6週
咁2月4日再去產檢,發現bb都冇大過,咁醫生就寫左封信叫我老婆去政府醫院塞藥,咁我同老婆就去左屯門醫院睇急症,留左一晚院,但醫生幫老婆照左陰超之後話老婆未有留啡同留血,唔會安排佢塞藥,淨係叫佢2月尾再返去覆診

我老婆好怕胎停左喺身體入面太耐會影響下次懷孕
因為今次已經係第二次,所以老婆更擔心
應該點好呢?再去睇私家等佢再寫紙入院,定係等覆診好?
胎停左喺身體幾耐會有影響呢?
同埋我想問如果唔理佢係咪有機會自然排出?
HappyBlueberrie
|
冇啡冇血唔一定冇事,既然醫生話胎停,即係已經冇心跳,就應該要塞藥,等到2月尾先塞藥就有d遲啦,我之前都係冇啡冇血,胎囊一直長大,但10wk時胎長得2mm,而且冇心跳,醫院就安排左即日藥流
做個靚太
|
咁你老婆有無D乜野唔舒服?同埋通常一個cycle係幾多日?
我係35日,我上一胎又係類似,不過我照第一次,當時醫生話我應該7週,但得個大約5週大嘅胎long,應該係死胎喎~又叫我番去留意下有無見紅見啡或肚痛,之後等到大約11週再去照,bb都係偏細,不過已經有心跳啦~第二個醫生解釋,末次月經計算,係正常28日去計,我有35日,有機會遲排卵同受精,所以會唔同~
cavy0511
|
terry428528 發表於 19-2-6 14:39
我老婆last mc係11月26日,分別睇左3個唔同嘅醫生,
1月25號去左第一次產檢,醫生話計mc日子的話細左兩個星 ...

我試過胎停3星期都無啡無紅, 已經咁耐自然排出既機會非常細,藥流其實入私家醫院可以做, 仁安幾千住一晚搞掂
29號同4號已經相距差唔多一星期, bb無問題係唔會一星期都無長大過, 建議真係唔好等, 拖得耐子宮會發炎, 個陣我都好驚
fantasytong
|
1月25號去左第一次產檢,醫生話計mc日子的話細左兩個星 ...

個陣醫生同我檢查左兩次都係胎停6-7w,就建議我盡快做,最後經期日十月中,去仁安做吸宮時一月頭,醫生話唔理佢有機會自然排,但都有機會發炎影響子宮,仲危險。
私家好快book到好快可以做。
terry428528
|
做個靚太 發表於 19-2-6 15:10
咁你老婆有無D乜野唔舒服?同埋通常一個cycle係幾多日?
我係35日,我上一胎又係類似,不過我照第一次,當 ...

我老婆話完全冇唔舒服嘅感覺,但仲有胸脹同反胃嘅反應
我老婆d m約31日一個cycle
依家都唔知點好,唔知有冇婦產科醫生冇放假,如果有嘅會即刻去睇多次
唔該晒咁多位

yen0422
|

有無胎芽?
yen0422
|
cavy0511 發表於 19-2-6 15:25

我試過胎停3星期都無啡無紅, 已經咁耐自然排出既機會非常細 ...

發炎會點?
cavy0511
|
yen0422 發表於 19-2-7 12:26
發炎會點?

子宮發炎可以好嚴重, 之後想再追b, 治療亦會影響/延誤
fairymeow
|
terry428528 發表於 19-2-7 00:45

我老婆話完全冇唔舒服嘅感覺,但仲有胸脹同反胃嘅反應

嗯。。。因為bb身體仲會有hcg令到會有個感覺。。
樓主試下打去仁安睇睇
wildbaby
|
我第1次流產,胎停左在6w,但到12w先自己流出來,醫生話可塞藥,但我自己選擇自己流出來,一個月後再去照,話流清左,就咁無野可以跟,私家同政府都一樣咁講。

今日第2次流試產,今次唔打算去睇醫生,因為睇左都無用,都是叫返去休息,好無奈,無助,無野可做。
GCHK
|
而家情況如何喇?真係擔心
Portia911
|
wildbaby 發表於 19-2-7 20:23
我第1次流產,胎停左在6w,但到12w先自己流出來,醫生話可塞藥,但我自己選擇自己流出來,一個月後再去照, ...

私家醫生可以開藥返屋企塞
terry428528
|
GCHK 發表於 19-2-7 20:28
而家情況如何喇?真係擔心

老婆已經塞左藥,依家坐緊小月
小產左兩次,其實心態調整係最難
見到老婆塞完藥咁辛苦…真係冇嘜信心再去試(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
喊包媽媽
|
terry428528 發表於 19-2-13 22:36
見到老婆塞完藥咁辛苦…真係冇嘜信心再去 ...

小天使會再返來的,休息一下陪太太去吃吃好味的東西睇下戲
GCHK
|

咁暫時好好休息,好好陪伴
terry428528
|
想問下我老婆10號塞完藥,依家每晚個肚都痛係咪唔正常?淨係夜晚先會痛
jackydaisy1110
|

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22004621

跟你分享一下
總會有出路
mmparents
|
GCHK 發表於 19-2-14 19:40
咁暫時好好休息,好好陪伴

如果已經試過兩次,有機會你太太免疫系統有問題,等佢身體康復後你上網search下免疫科醫生做個詳細檢查,祝順利

什麼是自體免疫檢查?

簡單來說,胚胎等同於外來物質,所以母體的免疫系統會攻擊胚胎來保護身體,就像免疫系統會攻擊外來的細菌一樣,但一般正常女性的免疫系統會認知並容許胚胎存在,和母體和平共處。而免疫異常者地身體防禦機制比較強會攻擊胚胎,造成不孕,懷孕後也會造成胎兒生長停滯、重覆流產。
terry428528
|
jackydaisy1110 發表於 19-2-15 00:08
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22004621

跟你分享一下

睇完之後真係想去台灣睇下醫生