自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kocian 發表於 19-2-6 20:50
係架?唔犯法?

應該不合法㗎

珍珠宮

tsung 發表於 19-2-6 22:08

tsung    發表於 19-2-6 23:50

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

係犯法架, 但比佢出去住的Boss唔出聲, 工人又執到, 幾大都出聲, 其他人又唔關佢事, 唔理得甘多, 咁點呢?

大宅

lily-of-valley 發表於 19-2-6 22:24
係犯法架, 但比佢出去住的Boss唔出聲, 工人又執到, 幾大都出聲, 其他人又唔關佢事, 唔理得甘多, 咁點 ...

入境處唔查架?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

犯法架,我識一個外宿嘅姐姐(唔係我請嘅), 佢話如果佢地太嘈,隔離投訴,就會有海關上黎突擊檢查。

珍珠宮

回覆樓主:

犯法, 但大家開心又唔影響人, 有咩所謂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kocian 發表於 19-2-6 22:27
入境處唔查架?
比佢出去訓的boss 唔出聲, 工人又唔出聲, Immigration又唔夠人手查, 除非有人報。 或工人衰過頭自己唔返來訓, boss忍唔到去報。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 19-2-6 22:24
係犯法架, 但比佢出去住的Boss唔出聲, 工人又執到, 幾大都出聲, 其他人又唔關佢事, 唔理得甘多, 咁點 ...

如果雙方都ok、又冇影響其他人,真係唔理佢地啦!
香港N個家庭咪就係合法地用姐姐、而姐姐又合法地工作態度差,互相合法地難相處於一室⋯更無奈!
相見好、同住難,情況許可下,可能大家少好多磨擦tim!

大宅

fupigpig 發表於 19-2-6 22:55
香港N個家庭咪就係合法地用姐姐、而姐姐又合法地工作態 ...

原來係咁。。咁都得

象牙宮

fupigpig 發表於 19-2-6 22:55
香港N個家庭咪就係合法地用姐姐、而姐姐又合法地工作態 ...
除非工人出去訓, 夜晚兼職做, 比警方掃黄拉咗, 咁最即掃把走。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 19-2-6 23:09
除非工人出去訓, 夜晚兼職做, 比警方掃黄拉咗, 咁最即掃把走。

其實我估姐姐做pt雞比例應該好少咋?反而聽好多合法地大肚,呢d咪重煩

侯爵府

吾好試, 愉景灣都拉過幾次, 通常都係工人堆內大家不和而報寸打电話拉人. 佢地被拉左上庭話係僱主迫佢咁做就可放人.

象牙宮

fupigpig 發表於 19-2-6 23:32
其實我估姐姐做pt雞比例應該好少咋?反而聽好多合法地大肚,呢d咪重煩
...
唔太多, 但唔少。

我以前做酒店, Sunday, 遮打花園, 我放下午, 人未踏入花園, 有番鬼睇中件bun, 同個bun單吓眼, 個bun起身跟人走, 好快, 我未行到遮打花園mtr, 人已經走咗。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

唔合法,但大節日會比佢外出過夜。

子爵府

唔該政府做嘢,唔俾工人外宿,姐姐當我刻薄僱主。

子爵府

hiragana 發表於 19-2-6 22:36
犯法, 但大家開心又唔影響人, 有咩所謂

Exactly

大宅

lily-of-valley 發表於 19-2-6 23:51
唔太多, 但唔少。

我以前做酒店, Sunday, 遮打花園, 我放下午, 人未踏入花園, 有番鬼睇中件bun, 同 ...

哈哈! 真係好似睇戲咁!
不過我識有幾個西人同佢哋結婚,都end up 唔好。好似話要養晒佢哋全村人咁。我諗起好似大陸妹嫁落黎香港咁

象牙宮

eziznw 發表於 19-2-7 10:45
哈哈! 真係好似睇戲咁!
不過我識有幾個西人同佢哋結婚,都end up 唔好。好似話要養晒佢哋全村人咁。我諗起 ...
以為嫁到鬼就好威, 成村人要養, 梗係缩沙啦。 佢地D貧心法。 同大6人有得揮。 又污糟又懒。

我做front office, 成日接客房打落來, bun english, order room service, 唔貴唔叫, 叫佢地打番room service自己叫, 英文唔掂,卒之叫roomboy哥哥入去雞同鸭講, 原來裡面幾個bun, 開緊一男多女

別墅

回覆樓主:

如果請個姐姐,又租房俾佢,又食津,不如請個本地鐘點好過,質素好d又唔洗一齊住,又唔犯法

大宅

dearmm 發表於 19-2-7 03:59
唔該政府做嘢,唔俾工人外宿,姐姐當我刻薄僱主。

係啦。。最惨 如工 人外宿,之後有咗,僱主要照顧返佢,大堡

首頁

尾頁

跳至