自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

搵過好多資料
知道自己未算超嚴重果隻
但經常都濟住、反胃,泛酸,
食少少野就「嘔」氣,個胃會不發出奇怪聲音俾人笑
情況反反覆覆
諗梗係咪應該趁有醫療卡時做左手術就一了百了呢
有無人試過可以分享經驗?

大宅

toromama 發表於 19-2-6 21:37
搵過好多資料
知道自己未算超嚴重果隻

你可以去診所做幽門螺杆菌吹氣測試先,睇下係咪E隻菌引起嘅胃部問題。如果係,會食兩個星期嘅抗生素,好多胃部問題都係E隻菌作怪

子爵府

熱血金章

我老公個胃又係唔好,我屋企準備定啲梳打餅俾佢。
最近發現啲人話猴頭菇對個胃好好,胃潰瘍,胃炎都有助舒緩,跟住我就間唔中煲湯比我飲我老公,佢話個胃冇以前咁容易唔舒服,你可以試下。

大宅

鍾太2009 發表於 19-2-7 00:21
我老公個胃又係唔好,我屋企準備定啲梳打餅俾佢。
最近發現啲人話猴頭菇對個胃好好,胃潰瘍,胃炎都有助舒 ...

請問除左猴頭菇外仲加搭配咩材料煲?

子爵府

回覆樓主:

我又係胃酸好嚴重。嚴重到食咩藥都唔掂要用少少食用梳打粉開水嚟飲先掂

大宅

回覆 kimmy2006 的帖子

你有無諗過做手術解決??

大宅

回覆 nicolelau1119 的帖子

我已一段日子不是這隻菌,我係之前飲食習慣唔好

子爵府

toromama 發表於 19-2-7 11:59
回覆 kimmy2006 的帖子

你有無諗過做手術解決??

嚟緊月中要去政府醫院照胃鏡。有啲驚

大宅

你嚴重到咁都仲未照胃鏡嗎?
有無睇中醫?

我唔算十分嚴重,未照胃鏡,但有睇中醫

珍珠宮

回覆樓主:

試吓食活得易個隻健胃益生菌,屈記有得賣,我之前成日頂胃酸上食道,食咗9個月,一日咀嚼兩粒,好咗8,9成,胃酸正常番好多,不過幾貴吓,二百幾蚊一盒30粒,食半個月,上網睇有人食咗7日,嚴重胃酸舒緩咗9成

子爵府

熱血金章

Shekyan 發表於 19-2-7 01:23
請問除左猴頭菇外仲加搭配咩材料煲?

我用carrot,蜜棗,南北杏煲豬展,清清地,幾了飲。

網上了多湯譜,你去睇下。
記得一次吾好落太多,大粒我只落一個,中細size 我落兩個。試個落多左,煲好酸。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

之前我又常常胃酸倒流 ,近年介咗可樂,就少好多,試下食這藥,立刻制止到胃酸倒流,而且只是8蚊一排~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

回覆 大力大力 的帖子

即立止到間中食一次半次就OK,成日食個位會越食越差架

男爵府

陪月勳章

搵過好多資料
知道自己未算超嚴重果隻

你意思係做胃底接疊手術?

大宅

回覆 hoiching0516 的帖子

係呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我都有胃酸倒流問題,2年前因為胃酸倒流嚴重,照胃鏡發現有幽門螺旋菌,食咗兩個療程抗生素搞掂咗,之後只係間中有胃酸倒流唔算嚴重。今年年初開始胃酸倒流又嚴重返,於是3月底又再做腸胃鏡,今次冇菌但有輕微潰瘍,醫生開咗一個星期藥,但食完對胃酸倒流冇幫助,後來我淘寶見到有隻同仁堂舒肝和胃丸(大蜜丸)就淘咗嚟食,食咗兩個星期,我覺得有幫助,依家唔會成日覺得有嘢喺喉嚨頂住,心口噏住,瞓覺都唔洗食嘉胃斯康先瞓到,如果你有淘開嘢可以買嚟試下。

複式洋房

搵過好多資料
知道自己未算超嚴重果隻
做手術都唔一定可以好返,你不如照左胃鏡睇吓因為乜嘢事先至做手術啦,如果你係膽汁倒流,或者是壓力性引起的胃酸倒流,做手術對你來講也沒有用呢。
我同事介紹我起華x堂嗰隻x旭泰,真係好神通廣大,飲咗之後又好瞓左,又冇胃酸倒流,但係成日都冇貨,行運成個尖沙咀先至買得兩盒,仲要返到去荃灣再定先至有得起18號攞,行到我頭都暈,呢樣野真係好嬲😡😡😡

男爵府

陪月勳章

toromama 發表於 19-4-17 11:13
回覆 hoiching0516 的帖子

係呀

我PM左你

首頁

尾頁

跳至