大家庭食飯比錢問題

mimiar
|
過時過節,一大班親戚食飯,你地屋企點做法?
我屋企啲長輩好鬼煩,提議過每個小家庭夾一份,又唔制,中意一個做老細,做完老細又覺得點解要佢做老細(emoji)
有時feel到佢家人驚要比錢唔出黎食
女皇陛下
|
以前除房數,幾多房就除幾多,之後又人嘈話我地多人,其實拉均多一個甘大把咋.. 吾公平自此就除人頭
做個好媽打
|
mimiar 發表於 19-2-6 21:50
我屋企啲長輩好鬼煩,提議過每個小家庭夾一份,又唔制,中意 ...

有得除都好,
有些人一夾錢就黑面。
一係扮聽唔到,仲慘
wcpcelia    發表於 19-2-7 16:34
FJmom    發表於 19-2-7 00:54
sk2sk2
|
我屋企啲長輩好鬼煩,提議過每個小家庭夾一份,又唔制,中意 ...

有時每個家庭計,自己父母就free。有時就一個家庭先出晒,係咁易收番各家庭少少。
wuwucancan
|

我c6果邊就係,成日揾c6笨比曬我自己屋企除4份4兄弟姊妹如其中一個冇來除3
Miss.Hui
|
以前分4房人
但有房人只餘1人,又有房人有嫁娶增至6人
就除人頭,比較公平
FJmom    發表於 19-2-7 00:54
熱媽
|
回覆 女皇陛下 的帖子

唉!我地早幾年聚會都係小輩請長輩計,除家庭,但有D小輩話~我無細路,你一家四口,我得2個!
吓!我得1枝公都計1家?
聽多了,就除人頭,又聽到~
我仔根本只顧玩細食到食得1條腸粉都計人頭!表哥個仔呢,人仔細細大人肚咁,真係好抵。
好煩,次次都要計1大難餐。
HoshiSora
|

約得一齊的都是親手戚,真的很這樣計算較?
Poyau    發表於 19-2-6 23:27
HoshiSora
|
女皇陛下 發表於 19-2-6 22:08
以前除房數,幾多房就除幾多,之後又人嘈話我地多人,其實拉均多一個甘大把咋.. 吾公平自此就除人 ...

多一個人都咁計較⋯⋯
Poyau    發表於 19-2-6 23:27
_kapo
|
熱媽 發表於 19-2-6 22:22
回覆 女皇陛下 的帖子

唉!我地早幾年聚會都係小輩請長輩計,除家庭,但有D小輩話~我無細路,你一家四口, ...

真是煩
咁點計都有人話唔公平

momososo    發表於 19-2-7 02:43
momososo    發表於 19-2-7 02:42
|
每家一份,不理人數多少……
Astra00
|
呢個話題好煩。我男家那邊有個,似似老奉我老公比晒。早幾年我出聲,除房數計,又比人話不公平,話有房未有仔女。咁好啦,除人頭,奉志有個成日不出席(話加班之類啦!)又好意思佢另一半樣樣野夾晒留起。點計都是有不公平。近期改為,索性老人家出手比晒,我們各自私下夾比老人家。費事眼冤,自己做本分算。
yanyan-mummy
|
我地以家庭計
jeannietsui
|
孫仔孫女長大成後人
就開始計人頭
細路仔無工作能力繼續免除
自己請番爸爸媽媽係自己嘅事

美之選468
|
長期搵一個人笨也不是好辦法(除非對方是純粹自願埋單)每家各出一份就最公平.否則很難長期的維持這種所謂的親情.
holland_muihk
|
我地除房數比
baby彤
|
如果一家人都要計的甘認真,不如唔食好過啦!費事大家煩
wcpcelia    發表於 19-2-7 16:34
Vinccy
|
我老公嗰邊永遠是老公比哪怕是平常食飯,一到比錢個個一係行開一係扮忙⋯⋯我呢邊家姐一餐我一餐咁,細佬永遠不會比錢
女皇陛下
|
HoshiSora 發表於 19-2-6 22:28
多一個人都咁計較⋯⋯

計較到次次食飯都講,最後咪話除人頭
我地幾姐弟就借頭借路吾去食啦 反正除人頭咋
女皇陛下
|
熱媽 發表於 19-2-6 22:22
回覆 女皇陛下 的帖子

唉!我地早幾年聚會都係小輩請長輩計,除家庭,但有D小輩話~我無細路,你一家四口, ...

一大班食飯系甘,個陣有房嘈得利害,嘈到離婚都懶落我地房到話我地搵佢地著數,到最後我地都廢事出席