自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

我地好簡單,輪流俾,通常長輩埋單
我地做細,想俾,長輩都唔肯
前題係一家人都唔計較、唔介意,少好多煩惱

男爵府

mimiar 發表於 19-2-6 21:50
過時過節,一大班親戚食飯,你地屋企點做法?
我屋企啲長輩好鬼煩,提議過每個小家庭夾一份,又唔制,中意 ...

聽到都覺得煩,如果係我都唔想去食。

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我屋企啲長輩好鬼煩,提議過每個小家庭夾一份,又唔制,中意 ...

...

男爵府

2018復活節勳章

我屋企都大,就除房數最公平

男爵府

Toffeegirl 發表於 19-2-6 23:37
我地好簡單,輪流俾,通常長輩埋單
我地做細,想俾,長輩都唔肯
前題係一家人都唔計較、唔介意,少好多煩惱 ...

我屋企都係咁,煩少好多嘢。
要夾錢食咩去邊食幾時食都拗一大餐,長輩請食就食唔食就算,大家就冇意見。

珊瑚宮

回覆樓主:

我屋企係輪流比,如果要計人頭,一定話唔公平,但我哋冇人覺得有問題

利申 我係人數最少個一家

水晶宮

美之選468 發表於 19-2-6 22:43
長期搵一個人笨也不是好辦法(除非對方是純粹自願埋單)每家各出一份就最公平.否則很難長期的維持這種所謂的 ...

對、講明大家族點都係負擔、老實一個俾哂都唔好意思長期係咁

伯爵府

畀面勳章

我外家係除房數。。。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

除人頭最好(阿爺/婆級唔計啦)
最怕阿邊個唔駛錢(但佢啲仔女有做野), 牛高馬大既細路喎唔計錢(18歲果隻), 埋單試過4大要over 2千 (只係叫3千蚊左右一圍), 自始我地唔係次次出席

琥珀宮

回覆樓主:

除人數

子爵府

YAC0601 發表於 19-2-6 23:41
我屋企都係咁,煩少好多嘢。
要夾錢食咩去邊食幾時食都拗一大餐,長輩請食就食唔食就算,大家就冇意見。
...

一年最多咪大時大節或者有親戚返港聚一聚先出去食
其實有緣做到親人都唔洗計較咁多(我覺得)

珍珠宮

女皇陛下 發表於 19-2-6 23:31
計較到次次食飯都講,最後咪話除人頭
我地幾姐弟就借頭借路吾去食啦 反正除人頭咋
...

其實除開哂,一餐飯可以食得幾貴?
新年飯一年一次,會帶來個人經濟上有幾動盪?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

食飯計人頭,18歲樓下嘅唔駛計
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

女家多數除人頭,未出來做事就唔除
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

男家 聚會就有大食大 ⋯我想講大家差一兩年 又唔係大好多 搵錢大家差不多 l 咁算一年一兩次 最攪笑 如果去99 到 計人頭 就有人話我地人多 我地三口子 所以只有逾來逾少來往

珍珠宮

婆生左7個,埋單除6份,因為其中一個姨媽未婚,又低收入,大家請埋佢

子爵府

HoshiSora 發表於 19-2-6 23:50
其實除開哂,一餐飯可以食得幾貴?
新年飯一年一次,會帶來個人經濟上有幾動盪?
:igiv ...

其實差不多,最多百幾蚊上落,一年一次,但佢地態度吾好,有事就搵我地房找數,冇事就當透明,偏心偏到出面,咩都懶落我地房到,我地咪借勢吾出席囉

自己同丫媽食就我出哂,次次都系,我都廢事計,搵到咪當孝順父母囉,值得!
系大圍親戚煩,啲咀面直頭想大把大把車落去

大宅

朋友屋企大家庭。每月每房人夾500做基金。所有節日的使費都係基金出。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

除房數。多一個半個人,食多幾多丫,最怕煩。

首頁
12345...8

尾頁

跳至