想請教下成日手腳黃,應該搵咩醫生睇

daniel1314
|
好似人哋嗰啲要照燈BB面疸禁
手指腳指都比較黃
我應該要同佢驗血睇吓有咩病?
小女兒18歲
佢每日淨係食蔬菜
會唔好營養不良呢?
daniel1314
|

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
草莓602
|
daniel1314 發表於 19-2-6 23:17
手指腳指都比較黃

我會去睇相熟的家庭醫生先,如需要自然會寫紙比你去專科醫生。
維仔媽媽
|
留意眼白有冇黃。眼白黃要馬上看醫生。
只是單純皮膚黃,可能是食咗太多深色蔬菜,紅蘿蔔,橙。。。攝取過多胡蘿蔔素類胡蘿蔔素,停食一排會退黃。
最好去看醫生會專業些
littlepiggy_c
|
手指腳指都比較黃

我很久以前試過差不多每日都食紅蘿蔔,食了一段時間,手板變得很黃,我以為有病,後來發現是食得太多紅蘿蔔,冇食之後(忘記幾耐),就變返正常
cathyleung1
|
維仔媽媽 發表於 19-2-6 23:37
留意眼白有冇黃。眼白黃要馬上看醫生。
只是單純皮膚黃,可能是食咗太多深色蔬菜,紅蘿蔔,橙。。。攝取過 ...

真的 眼白黃真的要馬上看醫生。
natnatbaby
|
會貧血嗎?睇下醫生。
newspaperhang
|

肝有事會黃
快睇醫生問清楚祝安好
cwing1987
|
我手腳都好黃,但做過body check就話好健康。我都係淨食菜&肉
HoshiSora
|
手指腳指都比較黃

先睇普通科,或會安排抽血之類的檢驗⋯必須的時候醫生會比封轉介信你女兒去看專科。

szeszes
|
唔好估估下,去搵醫生做 body check 驗血 check 下
daniel1314
|
szeszes 發表於 19-2-7 01:34
唔好估估下,去搵醫生做 body check 驗血 check 下

之前已經check 左
只係少少貧血見左家庭醫生了
但仲係好黃想知下
有冇人係咁囉
daniel1314
|
HoshiSora 發表於 19-2-7 01:22
先睇普通科,或會安排抽血之類的檢驗⋯必須的時候醫生會比封轉介信你女兒去看專科。

:fortuna ...

Dr就係話冇事囉
HoshiSora
|
daniel1314 發表於 19-2-7 08:08
Dr就係話冇事囉

妳女兒一向膚色如此,還是近來才變得這樣?
驗血驗了什麼指數?
妳女兒只吃素?是否吃多了紫菜或紅蘿蔔?

daniel1314
|
HoshiSora 發表於 19-2-7 12:18
妳女兒一向膚色如此,還是近來才變得這樣?
驗血驗了什麼指數?
妳女兒只吃素?是否吃多了紫菜或紅蘿蔔?

係吃素
常吃不同菜紅蘿蔔南瓜吖
daniel1314
|
膚色正常
HoshiSora
|
daniel1314 發表於 19-2-7 12:49
係吃素
常吃不同菜紅蘿蔔南瓜吖

看醫生的時候,有冇講你女兒每天的餐食?
HoshiSora
|
係吃素
常吃不同菜紅蘿蔔南瓜吖

可參考:
但當然還是看醫生,聽取醫生意見才是最穩妥!

https://tw.answers.yahoo.com/question/index?qid=20050305000010KK01310

https://www.hk01.com/%E9%A3%B2%E9%A3%9F/92063/%E5%90%83%E7%B4%A0%E9%A3%9F%E7%94%9F%E6%98%93%E8%87%89%E9%BB%83-%E7%84%A1%E6%AF%92%E7%B4%A0%E6%AF%8B%E9%A0%88%E9%A9%9A%E6%85%8C-%E7%87%9F%E9%A4%8A%E5%B8%AB%E6%95%99%E4%BD%A0%E6%80%A5%E6%95%91%E6%B3%95%E6%BD%A4%E6%BE%A4%E8%86%9A%E8%89%B2

daniel1314
|
HoshiSora 發表於 19-2-7 13:00

可參考:

咁請問你知唔知仲可以食啲咩唔好咁黃呢?
二世龜
|
係吃素
常吃不同菜紅蘿蔔南瓜吖

咁個人偏黃係正常的