自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有個同事表現得自己好識食,常常食好嘢
例如某盤菜好咸好難食,某盤菜又很一般(非快餐店)
某種牛好好食,另一種牛好難食
其實我覺得佢好港女,好煩
我好想同佢講
我寧願同一個唔識食嘅人一齊食,起碼唔會咁多聲氣

又有一個更有錢同事,佢又同我分享佢去貴價餐廳食嘢
但我好有興趣聽佢嘅介紹
因為我唔會有機會去啲貴餐廳
佢又會講吓啲嘢特唔特別,好食唔好食
同埋個感覺無咁負面
其實我唔覺得佢係晒命,是一個分享

伯爵府

回覆樓主:

表達技巧問題

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

同意,曬命都要技巧架,我格離同事成日講自己食有機野,又話要健康飲食,我食親野,都好大聲話我食緊垃圾食物,例如快餐,老麥。把口賤到一個點,人家食緊野,係咁數,搆到你都無曬癮。我回佢,邊有你咁識食,咁有錢食有機食物。。。。。講完,佢成個人即刻高尚左。
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

大宅

回覆樓主:

我都有個朋友初初識佢時好humble下,宜家越來越曬命,同我講過年公司抽獎抽到$500現金獎,我話都幾好呀,起碼係個luck嚟
佢即刻話$500攞嚟整屋企部Dyson吸塵機粒 螺絲都唔夠啦;仲話佢同個仔去日本旅行前買衫都買成二千幾啦…
但個仔病去睇醫生又會好慳過喎,其實大家都係普通打工仔,唔使咁曬,搞到我都無乜再同佢傾計
其實宜家啲人傾計係咪一定要係咁?

琥珀宮

回覆樓主:

表達問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

會唔會係你對人既印象問題, 多於果個人本身發表意見既真正目的?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

都係果句 : 唔自卑自大,就無需上心

子爵府

leecnine 發表於 19-2-7 03:02
同意,曬命都要技巧架,我格離同事成日講自己食有機野,又話要健康飲食,我食親野,都好大聲話我食緊垃圾食 ...

我下次都咁答佢

wcpcelia    發表於 19-2-7 17:37

子爵府

bosch 發表於 19-2-7 06:21
會唔會係你對人既印象問題, 多於果個人本身發表意見既真正目的?

唔知呢,都可能係
事後諗諗吓,佢又好鍾意比小朋友啲相我睇
我覺得show 小朋友可愛,貪食果啲無問題
但佢是show 小朋友玩啲遊戲有幾勁,用lego 拼了什麼勁嘢

伯爵府

知某個人家境差,經濟條件又差但就不停用有限錢放閃就真係得啖笑,真係好想叫佢慳d, 學咩人晒命

伯爵府

147741 發表於 19-2-6 23:30
某種牛好好食, ...
做人都係實實在在好d, 我都好頂唔順果d扮上層人士,但大家都知佢只係草根

珍珠宮

其實我都鍾意同朋友互相講飲講食。其實晒唔晒命唔只係睇佢分享嘅嘢有幾貴,而係會唔會睇唔起其他人食嘅嘢。例如有人分享半島下午茶好食無問題,但如果佢加講,「大xx 下午茶唔係人食嘅」之類嘅話就會變得乞人憎。
每人都會有自己喜惡,只要記住自己唔喜歡嘅可能人地鍾意,咁批評一樣嘢嘅時候就會知道有咩說話唔應該講

大宅

回覆樓主

我以前都有個咁既同事。
成日講自己食左啲咩好野,仲要係特登用英文講嗰種食物名。 譬喻昨晚食左鮑魚,就會講:「唉⋯我昨晚食左abalone, 食到宜家唔想食其他野⋯⋯」
真係討厭到一個點。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

某種牛好好食, ...

我都有呢d同事,個氣氛係唔同嘅
仲成日話問人借到乜乜vip....

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ronman 發表於 19-2-7 10:20
我以前都有個咁既同事。
成日講自己食左啲咩好野,仲要係特登用英文講嗰種食物名。 譬喻昨晚食左鮑魚,就會 ...

我昨晚食左fried rice

寶石宮

Ononluk 發表於 19-2-7 09:44
其實我都鍾意同朋友互相講飲講食。其實晒唔晒命唔只係睇佢分享嘅嘢有幾貴,而係會唔會睇唔起其他人食嘅嘢。 ...

就係呢隻,又話食垃圾,食屎呢d..
一係話..呢d咁嘅嘢邊係人食..

寶石宮

bosch 發表於 19-2-7 06:21

我曾經諗過呢個問題,但同場嘅人都有呢個feeling, 咁應該唔係

琥珀宮

畀面勳章

因為第一個同你差不多 level, 所以你會覺得佢曬,但第二個明顯 level 高你好多,你就覺佢係分享,其實兩個都係分享啫,只係你唔 like 第一個啫

翡翠宮

I9528 發表於 19-2-7 07:25
都係果句 : 唔自卑自大,就無需上心

係喎
其實使咩咁介意人地講咩呢

瑪瑙宮

某種牛好好食, ...

咁佢都係講好食同唔好食,點解感覺唔同嘅

首頁

尾頁

跳至