4歲半唔識同人相處

sumpo
|
拜年同表姐玩,見佢地一唔路玩都好開心,以為係,點知走左后,見佢情緒有啲起伏,好易觸碰到就喊,通常咁呢,我知佢係之前可能比人鬧過咁之類嘅事發生,但佢唔太嚴重,我又費事攪大見事,咁自己觀察住先,點知到訓覺,就真係喊…問佢咩事,佢話比人鬧,咁又唔洗返學唔會係老師或同學,我心諗唔係比表姐鬧呀,咁佢真係話係表姐鬧,唉…表姐大佢幾年,我覺得表姐果啲鬧係小朋友果種,唔係真係鬧佢,我真係唔知點解釋佢聽,其實佢平同小朋友玩都係豆腐咁,掂下都喊……話人鬧佢蝦佢,其實我已經叫佢鬧番佢,所為鬧番佢,其實我想佢表達下自己,保護下自己,佢比人鬧,佢吞左去
sumpo
|

返到屋企先同我講,最慘有時我知係小朋友鬧黎鬧去果啲,好難我下下幫佢出頭,或姐同佢講“你無錯”,咁囉,我覺得係小小同人相處技巧囉,唉…我情願佢恰下人,就算比人投訴好過宜家咁囉,咁樣掂下都喊咁,我真係唔知點解釋佢明囉
Nbs
|
你平時好少鬧佢 ?
sumpo
|
Nbs 發表於 19-2-7 01:02
你平時好少鬧佢 ?

唔係啦,正正常常咁,有錯會鬧,絕對唔係種囉,就係我覺得我平時都有鬧佢,佢都好似比人種咁,我都唔明
秋天與楓葉
|
你小朋友覺得表姐鬧佢,但你都知唔係真係鬧佢,但你又叫小朋友鬧返表姐....

咁講小朋友會唔識分辨,以為表姐真係鬧佢

你直接解釋表姐唔係鬧你,表姐同你一齊玩玩具,話比你知個玩具點玩呀.....
問下小朋友同表姐一齊玩玩具係咪好玩.....表姐同你玩咗咩.....表姐都好鍾意同你玩架....引導返小朋友諗起表姐友善一面
GCHK
|
秋天與楓葉 發表於 19-2-7 14:53
你小朋友覺得表姐鬧佢,但你都知唔係真係鬧佢,但你又叫小朋友鬧返表姐....

咁講小朋友會唔識分辨,以為表 ...

同意,引導小朋友友善一面
我要做媽媽
|
冇錯,你要同佢解釋表姐唔係鬧你㗎,有時候可能需要你去解釋下
sumpo
|
秋天與楓葉 發表於 19-2-7 14:53

咁講小朋友會唔識分辨,以為表 ...

我梗係有咁講啦,我以經解釋左好耐表姐唔係鬧你,點點點咁,咁佢好堅持,咁我覺得你咁堅持佢鬧你,你有唔滿意,都要表達自己唔開心,唔鐘意,唔願意,唔可以咁退宿,次次只係離開左先唔憤氣,媽咪唔可以成日時時刻刻係佢身邊保護佢,我唔係想導化佢,只係想佢表達自己,唉…佢到宜家都剩係識喊……谷谷埋埋咁,受左委屈佢又唔識表達,好似今次咁,即使表姐唔係鬧佢,但佢感覺係,我多番解釋,遊說話唔係,佢依然覺得係,其實類似事件,唔係同表姐,有時同同學仔佢都係咁,受左委屈,佢唔識表達,晚晚喊,咁我都擔心,因為同同學仔嘅事係學校我睇唔到,最後同左老師講,
sumpo
|
sumpo 發表於 19-2-7 23:34
我梗係有咁講啦,我以經解釋左好耐表姐唔係鬧你,點點點咁,咁佢好堅持,咁我覺得你咁堅持佢鬧你,你有唔 ...

話比同學仔蝦,成日唔開心喊,老師講番,其實都係小朋友果啲鬧黎鬧去咁,計正就唔係話有啲咩事,事后老師話同佢地調左位咁佢就冇再唔開心,所以我先想佢要學識表達先可以同人相處,有時都真係擔心佢比人蝦,佢又唔出聲,係我面前唔開心都喊喊喊好耐……我要氹氹氹好耐先講到咩事咁……
Jenjanjan
|
sumpo 發表於 19-2-7 00:16
返到屋企先同我講,最慘有時我知係小朋友鬧黎鬧去果啲,好難我下下幫佢出頭,或姐同佢講“你無錯”,咁囉, ...

其實好難解釋,要自己體會。個人偏向由得小朋友用自己方法解決小朋友間既問題,咁佢吔先會學識保護自己。佢番屋企喊你可以安慰佢,教佢下次可以怎樣應對。或者搵D相關故事書同佢一齊讀?
秋天與楓葉
|
sumpo 發表於 19-2-7 23:34
我梗係有咁講啦,我以經解釋左好耐表姐唔係鬧你,點點點咁,咁佢好堅持,咁我覺得你咁堅持佢鬧你,你有唔 ...

「話人鬧佢蝦佢,其實我已經叫佢鬧番佢,所為鬧番佢,其實我想佢表達下自己,保護下自己,佢比人鬧,佢吞左去」

你#1只有提及叫小朋友鬧返人、用回罵方式保護自己

解釋返表姐唔係鬧緊人係好事,但你需要再引導小朋友諗返表姐友善表現,同你一齊玩具、一齊分享零食.....

既然你認同小朋友係正常溝通緊、無鬧人,咁你唔應該因為自己小朋友堅持就轉為認同自己小朋友諗法

小朋友較固執係正常,媽媽應該教識小朋友分辨是非,唔係話小朋友固執就順佢意,話咁對方鬧你、你可以去鬧返人

問題係對方根本無惡意,無需去鬧返人,你誤導令小朋友加深誤會、誤以為對方有惡意

你依加話小朋友受咗委屈唔識表達,只會令小朋友更加覺得自己被鬧好委屈

你試諗諗....假如每次你小朋友覺得自己被鬧就鬧返人,長此落去有無小朋友鍾意同佢玩?

媽媽要堅定同比更多耐性去教導小朋友

如果有需要可以搵老師/社工幫你

ricky0223
|
4歲半已經係k2,返左學時間都唔短了,見你形容似乎有點問題,你可以問下老師,平時同同學仔相處有無問題。
你要明白,我地跟唔到佢地返學,幼稚園還簡單,小朋友細個都比較單純,到小學仲係咁點算好?
你平時多點帶佢去公園,多點留意佢點樣同小朋友相處。
sumpo
|
ricky0223 發表於 19-2-8 18:09
4歲半已經係k2,返左學時間都唔短了,見你形容似乎有點問題,你可以問下老師,平時同同學仔相處有無問題。
...

我就都擔心佢同人相處問題,你地所講方法其實都用過,其實都唔係話照做就解決到,可能都要問問老師,留意下學校情況,大家配合番
GCHK
|
今日拜年,有個姐妹都係度講呢個問題,佢都好煩
bchuma
|
sumpo 發表於 19-2-7 00:16
返到屋企先同我講,最慘有時我知係小朋友鬧黎鬧去果啲,好難我下下幫佢出頭,或姐同佢講“你無錯”,咁囉, ...

其實我覺得小朋友嘅事情應該由小朋友自己處理調節。 由佢俾人鬧鬧自己慢慢會琢磨出所以然,自然識得調節同相處。