初生bb咳同有痰 可以點做

lkamanchuu
|
bb依家一個月 有咳同有痰已經好幾日 有帶過睇bb醫生 醫生唔肯開藥 只開生理鹽水滴鼻 話由bb自己慢慢好 但bb成日見佢咳得好辛苦同喊 真係好擔心 有咩辦法可以幫到bb舒服點同快點好?
ChansBB
|
lkamanchuu 發表於 19-2-7 00:15
bb依家一個月 有咳同有痰已經好幾日 有帶過睇bb醫生 醫生唔肯開藥 只開生理鹽水滴鼻 話由bb自己慢慢好 但bb ...

食奶粉?
會唔會太甜?
lkamanchuu
|
ChansBB 發表於 19-2-7 01:57
食奶粉?
會唔會太甜?

bb係全人奶呀 我有試過比水 但佢唔肯飲
kissapplegirl
|
lkamanchuu 發表於 19-2-7 02:06

我個仔全人奶,佢頭2個月都有痰嫁,我無特別拍佢背,大大下會無,我朋友食人奶既bb都一樣係咁,但咳要睇下係咪半夜訓緊時咳? 如果係傷風咳未清,喂多d人奶,傷風咳要d時間先會好,如果1個星期後都無好轉再睇睇醫生
lkamanchuu
|
kissapplegirl 發表於 19-2-7 04:44

我個仔全人奶,佢頭2個月都有痰嫁,我無特別拍佢背, ...

我女係日頭同夜晚都有咳 訓緊教時都會咳 間中咳得勁時 會咳到面都紅晒 都去睇過醫生話無事 要靠bb自己清 但佢咳得真係好辛苦
kissapplegirl
|
lkamanchuu 發表於 19-2-7 07:24
我女係日頭同夜晚都有咳 訓緊教時都會咳 間中咳得勁時 會咳到面都紅晒 都去睇過醫生話無事 要靠bb自己清 ...

你唔怕中藥既有種叫猴棗末,係可以化痰止咳,但差唔多200蚊1枝,每次食1枝,大約食2日至數天,另一種差唔多類似既中成藥叫猴棗散,係混左其中藥,功效無純猴棗末咁好,百幾蚊1盒好多枝係入面,我仔係1個月大時,屋企人見佢有痰喂佢食猴棗散(BB無病),食左無耐一樣有痰,另一次係佢感冒後仲係咁咳同有勁多痰,今次食猴棗末,我覺得食左都仲有痰同咳 純粹分享,你可以上網搜尋多d猴棗末資料了解下先,我唔建議比太細個既bb食
ChansBB
|
lkamanchuu 發表於 19-2-7 02:06

咁試下食清d
人奶可以冇咁甜

醫生唔開藥係岩
因為人奶已會幫佢
Desiree_yi
|
lkamanchuu 發表於 19-2-7 00:15
bb依家一個月 有咳同有痰已經好幾日 有帶過睇bb醫生 醫生唔肯開藥 只開生理鹽水滴鼻 話由bb自己慢慢好 但bb ...

密密埋身,你身體透過bb吸啜,會知道bb需要抗體,就會加d抗體入奶奶度
GCHK
|
Desiree_yi 發表於 19-2-8 21:30
密密埋身,你身體透過bb吸啜,會知道bb需要抗體,就會加d抗體入奶奶度
...

agree,咁樣應該係會有幫助