婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

年初一,99淨係叫你(新胞)敬茶俾62, 無叫佢個2個仔囡包括我老公

背景,我地一直唔同住,6299無照顧過我,關係ok, 唔順氣在點解淨係我敬only? 又無養大我,叫都叫你對仔囡啦,岩唔岩呀!

男爵府

cathycheung1124 發表於 19-2-7 01:36
年初一,99淨係叫你(新胞)敬茶俾62, 無叫佢個2個仔囡包括我老公

背景,我地一直唔同住,6299無照顧過我, ...

我都試過,一早上到去比佢呀媽同佢個妹夾我針茶比佢呀爸呀媽,真係2母女圍住我佢自己企係度聲都唔聲下咁大個都未試過咁,就算我自己呀爸呀媽係度嗰時都唔會新年要我地針茶,跟住我全日黑面去到佢啲舅父屋企,佢表弟婦問我咩事,講完之後佢都話唔怪得我咁黑,好在而家已成歷史

男爵府

我試過,婚後第一個年初一。針茶比62不是問題,問題係點解佢d仔女連我老公都唔洗,係得我要?跟本99係想標籤我係新抱,同佢d仔女不同。如果我老公一齊針茶我會順氣d囉。
之後的新年都無要我咁做,因為62都唔慣99無果樣整果樣。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cathycheung1124 發表於 19-2-7 01:36

背景,我地一直唔同住,6299無照顧過我, ...

我冇呢個習慣

大宅

回覆樓主:

我又係由第一年結婚要斟茶俾6299, 我都唔順氣, 點解佢個仔唔洗斟, 不過我斟菜有2封利是收。我都冇斟俾我爸。唔記得第3,4年開始我教埋我老公一齊斟, 齊利是, 我62就好肉痛啦~

男爵府

回覆樓主:

同我情況一樣,我老公都話唔知點解,仲要唔只針俾6299,去團拜時,要針埋俾男家所有親戚(我c6,同其他兄弟姐妹係唔需要針),我針左兩至三年,決定起義,要c6一齊針埋俾6299,而男家團拜,亦企硬唔針,有節目ge話,直頭團拜都唔join

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Yakultcat 發表於 19-2-7 09:19
同我情況一樣,我老公都話唔知點解,仲要唔只針俾6299,去團拜時,要針埋俾男家所有親戚(我c6,同其他兄弟 ...

玩嘢咩?!所有親戚都要斟?
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

Yakultcat 發表於 19-2-7 09:19
同我情況一樣,我老公都話唔知點解,仲要唔只針俾6299,去團拜時,要針埋俾男家所有親戚(我c6,同其他兄弟 ...

你9962 玩野

公爵府

斟茶又唔關有冇對你養育之恩喎,係一個習俗。我結婚頭一年都有斟,佢d仔女都唔使喎。我細妹年年都要斟茶比佢6299,佢d仔女都唔使,老人家習俗飲過新抱茶,全年帶來好運和身體健康,攞個意頭,我細妹覺得斟茶咁小事,又唔會蝕,老人家開心,何樂而不為。其實斟茶咁小易事,使乜攪到好似十惡不赦、天理不容咁大件事吖,你覺得蝕底,唔鍾意咪以後唔好去拜年,咪唔使斟囉。

翡翠宮

畀面勳章

斟杯茶真係好小事,雖然我同62 99關係非常一般,但廿幾年來我都年年斟茶俾佢地拜年,習俗既野,做到咪到囉,何必搞到自己唔開心。
日日是好日

公爵府

e家你哋年輕一輩,樣樣斤斤計較,雞蛋裏挑骨頭,老一輩習俗有佢原意,以前過年好開心,好親密。e家就越來越冷漠,叫後生做些少野,都好大罪,將來到你哋做99或者外母,就可以廢除晒所有習俗,乜都唔好做,過年如過日,利是都唔使派。

翡翠宮

回覆樓主:

斟茶5分鐘都吾洗,我吾會放係心上。四大長老我只有兩個原則: 吾一齊住,吾收佢地錢。
其他呢D唱歌跳舞我吾上心。

複式洋房

我結婚第一年時上到奶奶家我個八婆叔仔話有儀式未做就係無啦啦要倒茶俾我老爺奶奶。我好興咩料呀我都未倒俾我老豆老母佢憑咩!我老公去左倒我就咁遞完成左,完事後我剷到我老公上天花板!佢話佢都唔記得有呢個傳統,我話又唔係有錢人係度多多規矩,你同我講習俗我話我嫁你時都無4式金器啦得對扮大既龍鳳鈪!

每次我諗起過年就好嬲,今年又玩要倒茶我老公咪倒然後我又俾咁。自從上年倒茶事件後我基本上唔會跟我老公返去食飯,兩星期一次我都唔會而我老公都知我係硬頸迫唔到所以由我✌(emoji)✌(emoji)今年我媽講起話新抱係要倒茶俾老爺奶奶,係傳統習俗黎。我即鬧到反艇,

複式洋房

ozgal 發表於 19-2-7 13:07
我結婚第一年時上到奶奶家我個八婆叔仔話有儀式未做就係無啦啦要倒茶俾我老爺奶奶。我好興咩料呀我都未倒俾 ...

我話鍾意就跟下唔鍾意就唔跟咩玩法?咁過年又唔見佢男家送禮黎?我媽話奶奶唔做我地唔可以送返俾男家,我地係下門襯家。我老公話佢會同佢老母講其實我份人好著重公平性,你要我跟傳統你就唔該全部跟唔好揀黎跟!
不過我奶奶知唔夠我玩,我女家年年做節都做正日初一,二我又返外家。結婚時佢話要幫我老公上頭,我同我老公講佢老母唔係好命婆無女又無老豆唔合資格,最後老公搵左我太奶奶上。結婚前果晚佢玩野話我入左屋要我等一陣佢先施施然出黎飲我茶,我老公鬧佢無時間同叫佢唔好聽啲連新抱都未娶既八婆講野咁最後當然無做,後黎我媽又話呢啲係傳統習俗。

複式洋房

ozgal 發表於 19-2-7 13:15
我話鍾意就跟下唔鍾意就唔跟咩玩法?咁過年又唔見佢男家送禮黎?我媽話奶奶唔做我地唔可以送返俾男家,我 ...

其實最緊要個老公就,我曾經同過一個細過我既同事講倒茶事件,佢都叫我咪當俾茶個客飲囉你同客食飯都唔介意啦。唔知點解今年我無咁介意,可能我奶奶知道唔夠我玩,一上樓佢見我老公著我買既唐裝佢就好好口話好睇又盛!可能都知我玩慣野,我上年過冬我同我老公出埠攪到佢正日都無冬做其實幾十歲人同個新抱鬥,都唔明好仔不如好新抱呢句。不過我咁憎我奶奶係因為佢只屈我老公呢個大仔錢同老點佢,未結婚前過節拎盤菜佢夠膽死個細仔係銅鑼灣返工唔叫個細仔係銅鑼灣拎,點我九龍塘返既老公銅鑼灣拎再返西環屋企。我老公係會唔問亞媽叫做就做既人,好在都會就老婆否則實離婚

男爵府

公平d女婿都斟茶比㚈父外母囉,都係表達孝心,無理由一邊斟一邊唔斟啫!

大宅

ozgal 發表於 19-2-7 13:15
我話鍾意就跟下唔鍾意就唔跟咩玩法?咁過年又唔見佢男家送禮黎?我媽話奶奶唔做我地唔可以送返俾男家,我 ...

你講得好好,公平性!!
鐘意我做就講要跟習俗,你地係咪又真係跟足習俗先好咁講!

複式洋房

ncp 發表於 19-2-7 13:24
公平d女婿都斟茶比㚈父外母囉,都係表達孝心,無理由一邊斟一邊唔斟啫!

我媽話習俗係女婿唔駛做既,只係新抱要倒俾老爺奶奶!我話我上我奶奶度茶都無杯糕都無食過,我媽話係新抱倒俾人既。我咪話過門都係客茶都無杯,我老公話佢媽有問佢飲唔飲野佢幫我推左

複式洋房

cathycheung1124 發表於 19-2-7 13:49
你講得好好,公平性!!
鐘意我做就講要跟習俗,你地係咪又真係跟足習俗先好咁講!
...

俾啲壓力你老公叫佢老母咪玩野!你地無做開又唔係新結婚擺咩款?我老公佢地屋企做開,不過我想咋假意第日唔再做

侯爵府

回覆樓主:

初一要針茶?未聽過, 以為結婚先要. 不過只針6299/太皇太后可以接受. 其他親戚不必了吧

首頁

尾頁

跳至