有了 6week,情緒起伏好大好擔心

lovepigpig
|
知道有左真係好開心,我亦好乖戒曬所有唔應該食既嘢,但係成日好擔心BB會唔會唔要我,然後就好易喊,我知咁樣會好影響BB,但係我真係控制唔到,依家啱啱6週,我晚晚失眠又發惡夢,個人又好攰,新年假期呢幾日直頭連街都唔想出,老公有講過話佢見到我咁樣佢壓力都好大,怕隨時激親我又喊,搞到佢神經緊張,我聽完好大壓力,唔想佢咁辛苦,我好似搞到個個都唔開心咁好辛苦啊,點算好啊
健康蛋蛋
|
只能跟你說要自己放鬆啲,因為係驚唔來的。
找點事分散自己注意力吧~
Ma12345
|
lovepigpig 發表於 19-2-7 17:57
知道有左真係好開心,我亦好乖戒曬所有唔應該食既嘢,但係成日好擔心BB會唔會唔要我,然後就好易喊,我知咁 ...

我啱啱有果時都係咁,出去同朋友老公散下心,去玩下就會好啲,成日係屋企好易亂諗野媽媽加油
GCHK
|
傻嘢,開心事來㗎,放鬆D喇
我要做媽媽
|
咪諗太多亞,要多D同其他人溝通,好好休息啦
李露眉
|
首先,想食就食,除左生冷,唔熟

我覺得最能安慰大肚婆係……食

你會開心好多
lovepigpig
|
李露眉 發表於 19-2-7 22:31
首先,想食就食,除左生冷,唔熟

我覺得最能安慰大肚婆係……食

我開始無胃口了,肚餓但係唔想食
lovepigpig
|
健康蛋蛋 發表於 19-2-7 18:06
只能跟你說要自己放鬆啲,因為係驚唔來的。
找點事分散自己注意力吧~ ...

可能新年假期唔洗返工⋯⋯個人亂諗嘢
lovepigpig
|
Ma12345 發表於 19-2-7 18:24
我啱啱有果時都係咁,出去同朋友老公散下心,去玩下就會好啲,成日係屋企好易亂諗野媽媽加油
...

宜家未敢太操勞啊,食完就訓
喊包媽媽
|
唔洗太擔心呀,懷孕荷爾蒙唔穩定,所以心情怪怪,慢慢好D的了,煲下韓劇啦,個時我甘渡過的 
kawainnn
|
知道有左真係好開心,我亦好乖戒曬所有唔應該食既嘢,但係成日好擔心BB會唔會唔要我,然後就好易喊,我知咁 ...

我第一胎都好緊張,事事都擔心一餐,所以老公都好大壓力。第二胎咩都無理,我同老公都過得好輕鬆好期待二寶健康出世。第一胎真係突別突別緊張,好驚佢會唔會突然有咩事等,又驚食錯咩作小產。其實好難放鬆。所以主要都係自己放鬆啲,唔好比咁大壓力,間中食粒朱古力開心下。有時食小小bb都會開心啲。夜晚試下放鬆聽歌。
kittywong601
|

我同你一樣, 大約5~6week

大家一齊努力
lovepigpig
|
kawainnn 發表於 19-2-8 15:48
我第一胎都好緊張,事事都擔心一餐,所以老公都好大壓力。第二胎咩都無理,我同老公都過得好輕鬆好期待二 ...

我好似驚弓之鳥咁,好怕食錯嘢做錯嘢
lovepigpig
|
kittywong601 發表於 19-2-8 22:42
我同你一樣, 大約5~6week

大家一齊努力

大家一齊加油,去搵多D嘢分散注意力,我依家日日都同BB傾計,不過好奇怪,先6Week 個肚已經好似3個月咁大,我係瘦底
CutieMcmug
|
lovepigpig 發表於 19-2-8 22:49
大家一齊加油,去搵多D嘢分散注意力,我依家日日都同BB傾計,不過好奇怪,先6Week 個肚已經好似3個月咁大: ...

我寧願有肥到,本身瘦底,依家6week, 無肥到,無乜反應,我仲加驚bb有事
cpycpyhelen
|

放鬆下,唔好諗甘多,bb感受到架,可以多啲休息下,多啲同老公落街散下步,心情會好啲架
Alicham
|
我以前大肚初期都會咁呀,去到後尾會好D,放鬆D
donutnut
|
回覆 lovepigpig 的帖子

加油! 我果時都係咁, 我仲要係平時非常為食的人. 第2個月直情咩都唔想食, 成日靠梳打餅充飢.一滿左12周, 就好神奇好返好多~ 而家14周, 都係累累地, 都揀飲擇食, 不過好好多了~
去見醫生照到BB見佢SAY 個HI, 咩都抵返晒~!
Emma1219
|
我都係會咁
haha748494
|
心情放輕鬆D,BB唔會咁脆弱,keep住好心情先對BB系最好嘅,比D信心BB.