論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天初二晚親戚來我家食飯,食剩一大煲大約有7-8碗飯,好自然留起放雪櫃今天食。今天中午我們約了人食晏,工人冇放假,我叫佢整熱d隔夜飯再煮少少餸,諗住今晚我們在家食就食得完d冷飯。點知回到家那幾盒飯冇食過,我問工人點解唔食,佢答我 I don’t like! 我真係嬲到爆!咩料呀,冷飯don’t like,咁佢諗住冷飯全部我們食?平時隔夜餸我知佢唔太鍾意,廢事佢倒左折墮都係我食返,宜家冷飯好地地佢話don’t like? 我真係忍唔住向佢咆哮,同佢講冷飯我食晒佢煮新鮮飯!我真係好嬲,嬲到飯都食唔落,多謝大家聽我呻

男爵府

回覆樓主:

菲?
啲菲好識食, 揀食, 最好 organic。
印就乜都肯食。
菲難養, 但如果醒目幫得手我會忍。揀食又懶唔該執包袱出門口。

大宅

Solarflare 發表於 19-2-7 22:13
菲?
啲菲好識食, 揀食, 最好 organic。
印就乜都肯食。

真係好難忍囉,我地唔係大富人家,食剩野怎能倒晒佢?依家隔夜飯餸我們食,佢don’t like只想食佢想食既野,真係來做公主?

男爵府

WinnieCatCat 發表於 19-2-7 22:20
真係好難忍囉,我地唔係大富人家,食剩野怎能倒晒佢?依家隔夜飯餸我們食,佢don’t like只想食佢想食既野 ...

咁佢做野如何?
幫得手, 醒目, 忍。
幫唔到手, 白痴, 送走。

叫佢去同李+×打工, 如果人地肯收佢的話。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢地好巴閉架, 隔夜送, 隔夜飯唔食架。個陣大食vicky, 我若剩隔夜飯, 唔使工人食, 將隔夜送切粒, 比D菜切絲, 炒冷飯。炒起香噴噴, 多嘅, 請看更食。 睇到大食哨起棚牙張大口, 梗係想食啦。 就係唔比佢。

下次知錯。 話mamm, can you save the rice and food for me to fry?

呢D人

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-2-7 22:22
佢地好巴閉架, 隔夜送, 隔夜飯唔食架。個陣大食vicky, 我若剩隔夜飯, 唔使工人食, 將隔夜送切粒, 比D ...

高招

侯爵府

WinnieCatCat 發表於 19-2-7 22:20
真係好難忍囉,我地唔係大富人家,食剩野怎能倒晒佢?依家隔夜飯餸我們食,佢don’t like只想食佢想食既野 ...

我個個工人都要食隔夜飯,如果唔係唔准煑新

wcpcelia    發表於 19-2-8 10:07

子爵府

WinnieCatCat 發表於 19-2-7 21:58
昨天初二晚親戚來我家食飯,食剩一大煲大約有7-8碗飯,好自然留起放雪櫃今天食。今天中午我們約了人食晏, ...

隔夜飯,真係冇問題喎!
我工人隔幾日都食,炒冷飯,好好味呀!薑粒加蛋炒,绝對ok
亞菲自悲又自大,以為亞mum 叫佢食隔夜飯,係刻薄佢

別墅

WinnieCatCat 發表於 19-2-7 21:58
昨天初二晚親戚來我家食飯,食剩一大煲大約有7-8碗飯,好自然留起放雪櫃今天食。今天中午我們約了人食晏, ...

咁巴閉,叫她返鄕下食自己!

大宅

bigyanb 發表於 19-2-7 22:44
我個個工人都要食隔夜飯,如果唔係唔准煑新

我之前既工人隔夜飯隔夜餸都會食,冇complain 過,估唔到呢個工人禁多要求

大宅

細姐姐 發表於 19-2-7 22:46
隔夜飯,真係冇問題喎!
我工人隔幾日都食,炒冷飯,好好味呀!薑粒加蛋炒,绝對ok
亞菲自悲又自大,以為亞 ...

係呀!我諗佢就係覺得食隔夜飯好刻薄佢,令佢好難堪。咁我食隔夜飯餸,原來我一直在刻薄自己

子爵府

WinnieCatCat 發表於 19-2-7 23:44
係呀!我諗佢就係覺得食隔夜飯好刻薄佢,令佢好難堪。咁我食隔夜飯餸,原來我一直在刻薄自己
...

講到底,係唔份氣做傭工,唔份氣俾香港太太點,覺得自己好高貴!

大宅

回覆樓主:

我個工人隔夜飯食
原因佢懶煮飯
隔夜飯我mama地
但如加葱加蛋炒香佢,我好鬼中意食

我果件菜要揀黎食,耶菜要食芯,皮唔食,腸仔雞翼唔食(佢怕生cancer),朱牛紅肉唔食,

都係果句,佢黎香港係養生的,唔係黎工作
我都唔係乜富貴人家,我地食乜佢食乜,湯我都比佢飲
成日諗住人地遠渡工作,如果佢服從渡高我無所謂,野又唔多野比佢做,外母全力back up, 當正自己係主人,
巳請左新人頂佢
印黎

大宅

Solarflare 發表於 19-2-7 22:22
咁佢做野如何?
幫得手, 醒目, 忍。
幫唔到手, 白痴, 送走。

就算做野ok我都唔太接受工人在飲食上太揀擇,就正如香港有d工包埋食飯,員工都唔會話唔食呢樣要食果樣。我今日真係同佢講,你唔好彩黎左我呢戶窮等人家,我話我very cheap very poor,隔夜餸都唔捨得掉。再者,其實佢做野好一般,唉,行衰運請左個公主

侯爵府

WinnieCatCat 發表於 19-2-7 23:44
...

佢都低低地,我地全人類都食,冇人唔食

侯爵府

回覆樓主:

如果有隔夜飯餸我哋都會食, 不浪費慳時間懒得再煮。
如果佢吾肯食,揾中介或你直接同佢講養吾起佢要送佢回菲,大吓佢之後應該乖乖地。

大宅

WinnieCatCat 發表於 19-2-7 23:52
就算做野ok我都唔太接受工人在飲食上太揀擇,就正如香港有d工包埋食飯,員工都唔會話唔食呢樣要食果樣。我 ...

你果件一定好過我果件

我果件係黎香港養生+渡假

食野慢慢吃,唔同你急,佢知食快d對胃唔好

菜比佢洗慢慢洗開水,掉左一半佢話no good, 頂d菜我外母買最貴果款

比佢食皇帝菜嚴黃唔食,我外母買一棵棵最靚細細的最靚果款,黃色唔係代表老

食飯二啖飯,全食菜

大宅

細姐姐 發表於 19-2-7 23:46
講到底,係唔份氣做傭工,唔份氣俾香港太太點,覺得自己好高貴!

我開始覺得香港人好淒涼,為搵兩餐老細幾惡頂都忍忍忍,但屋企個工人諗住都係為兩餐才離鄉別井,點知佢地原來唔會為五斗米折腰,你以為自己對佢好好,但佢都會覺得你唔好

大宅

回覆樓主:

我個b出去食,要帶暖胡,我都無用膠袋包住

佢自己出去暖胡要用膠袋包好

比佢d野佢唔食,會用保鮮紙包好,盡管佢三小時後食都一定要包好

我個女d生果轉頭三個鐘比我食,反轉擺係碗,不用保鮮紙包好

我地用濾水器
每日要飲新鮮煲的水
隔夜唔飲

大宅

csysimon 發表於 19-2-7 23:49
我個工人隔夜飯食
原因佢懶煮飯
隔夜飯我mama地

你的工人對食都好有要求啊!你會配合佢要求的嗎?

首頁

尾頁

跳至