論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

vanillara 發表於 19-2-8 10:21
回覆 WinnieCatCat 的帖子

個個都係公主病,又冇公主命。今朝我叫個工人洗襪,人地冇手套就唔洗。因我用廁 ...

她們真的好矜貴,我個工人要帶口罩掃地,我自己掃地從來唔帶口罩,原來我地d香港太太唔識錫身,難怪個個變c9

侯爵府

WinnieCatCat 發表於 19-2-7 21:58
昨天初二晚親戚來我家食飯,食剩一大煲大約有7-8碗飯,好自然留起放雪櫃今天食。今天中午我們約了人食晏, ...

唔明白,佢只係無食隔夜飯,唔係倒哂。妳會唔會over react呢?
佢可能唔想食飯,反正無人就食個麵。係,"l don't like" 講出口好難聽,但意思不一定負面,不要過份解讀。
如果平時佢都係跟妳地有乜食乜,妳就唔好嬲啦。請工人返黎係工作,工作表現差就話要炒啫,無理由人地唔想E餐食冷飯就嬲成咁,而且佢自己搞掂,食D乜妳咪理啦。

男爵府

csysimon 發表於 19-2-8 00:23
巳請左新工人,忍多佢三個月即炒

大佬,菲律賓基督徒

要 made in germany or england 叫佢自已買。
真係當自已係 english princess ?
佢而家食人地住人地, 最基本既禮貌都無。

男爵府

WinnieCatCat 發表於 19-2-8 10:52
她們真的好矜貴,我個工人要帶口罩掃地,我自己掃地從來唔帶口罩,原來我地d香港太太唔識錫身,難怪個個變 ...

你唔好采, 請著個公主。
聽講而家新一代菲工人, 好多係自已呀媽係香港打工養大的, 係菲未捱過窮, 食好住好。完全唔捱得苦的。
再加上無阿媽係身邊, 有娘生無娘教, 可想而知會大個會變成點。
呀媽係香港打工, 果個人工係佢地果邊算中上階層, 買既著既都比人羡慕的, 黎到香港打工, 變番最下等階層, 何以甘心?

大宅

jyjy1684825 發表於 19-2-8 10:56
唔明白,佢只係無食隔夜飯,唔係倒哂。妳會唔會over react呢?
佢可能唔想食飯,反正無人就食個麵。係,"l ...

肯定係交唔到貨又多要求

侯爵府

vanillara 發表於 19-2-8 10:21
回覆 WinnieCatCat 的帖子

個個都係公主病,又冇公主命。今朝我叫個工人洗襪,人地冇手套就唔洗。因我用廁 ...

我工人洗菜都要用手套呀, 佢話因為啲水好凍喎!晾衫仲要擔遮怕曬,一手攞遮一手晾衫/收衫,你見過咁巴閉未, 但佢皮膚又唔係白喎

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

原來係咁。。

侯爵府

WinnieCatCat 發表於 19-2-8 00:18
但你都繼續忍佢?唉,我以為來自窮國家的人會珍惜食物,唔會有太多要求。但原來活得寒酸既係香港人,我細 ...

佢蝦你啫, 如果要佢畀錢肯定唔會咁,相信佢喺菲都唔會咁。

別墅

bigyanb 發表於 19-2-7 23:53
佢都低低地,我地全人類都食,冇人唔食

係,我都係咁食,有乜問題

大宅

回覆樓主:

總知有乜唔like直接講,唔洗怕,
只係唔好粗聲粗氣(我就唔得, 一定發火罵人)

有時諗
請個人下下管佢
講真,我自己都唔想下下管人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

princesscupcake 發表於 19-2-8 12:16

我工人洗菜都要用手套呀, 佢話因為啲水好凍喎!晾衫 ...
浪衫要擔遮? 神經, 佢地philippine仲熱仲曬過香港多多聲。

侯爵府

lily-of-valley 發表於 19-2-8 12:50
浪衫要擔遮? 神經, 佢地philippine仲熱仲曬過香港多多聲。

係囉, 比公主更加公主係皇后!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

princesscupcake 發表於 19-2-8 13:17
係囉, 比公主更加公主係皇后!
慈禧咩, 返鄉下食蕉啦。 撞鬼佢。

大宅

princesscupcake 發表於 19-2-8 12:16

我工人洗菜都要用手套呀, 佢話因為啲水好凍喎!晾衫 ...

嘩!你位公主真經典

大宅

csysimon 發表於 19-2-8 12:46

我平時好斯文的,但昨晚對住個姐姐,真係粗聲粗氣勁火爆

大宅

回覆樓主:

想八吓啲菲工主係咪大城市,我家姐姐係菲,但離馬尼拉好遠,我諗唔係有錢地方無咁玩野,不過機票遠就貴啲。

侯爵府

csysimon 發表於 19-2-8 12:46

我都粗聲粗氣因為好炆對住佢,所以佢忍唔住同我開片

大宅

gallychu 發表於 19-2-8 16:33
想八吓啲菲工主係咪大城市,我家姐姐係菲,但離馬尼拉好遠,我諗唔係有錢地方無咁玩野,不過機票遠就貴啲。 ...

我果件離很遠
很有格性

今日又比外母發現佢唔跟我指令做野

男爵府

csysimon 發表於 19-2-8 17:27
我果件離很遠
很有格性

都唔明佢地。
逗緊人工, 食人地住人地, 但係就唔聽比人工果個人既指令做野。
我地做office工都要跟老闆 style 去做啦? 有時老闆啲指令唔 make sense, 都照做。因為受人錢財替人消災。照做咪大家都開心囉, 何必花時間同老闆嗌交。佢地啲思想真係好狹隘。

侯爵府

gallychu 發表於 19-2-8 16:33
想八吓啲菲工主係咪大城市,我家姐姐係菲,但離馬尼拉好遠,我諗唔係有錢地方無咁玩野,不過機票遠就貴啲。 ...

吾係,Tuguegarao。

首頁

尾頁

跳至