點解我用電腦search d 野,一陣 IG 就有廣告出現

我用公司電腦 search booking.com 一間酒店
過一陣用手機睇 IG , 就見到 booking.com 的廣告
我公司 google 是無 log in 任何account 的

其實係點做到呢?

good_pig
|
追cookies
|
good_pig 發表於 19-2-7 22:47
追cookies

但我電話同電腦無乜聯繫
good_pig
|
[email protected] 發表於 19-2-7 23:21
但我電話同電腦無乜聯繫

應該有曾經有D 聯繫先會發生
終極熊貓
|
[email protected] 發表於 19-2-7 23:21
但我電話同電腦無乜聯繫

chrome都無?
lavender_baby
|
FB都會,甚至我有時覺得行經過嘅鋪頭,轉頭都會喺FB見到廣告
wcpcelia    發表於 19-2-8 12:24
Jessy
|
你有無用過公司電腦開自己Facebook?? 或者whatsapp web??
終極熊貓
|
lavender_baby 發表於 19-2-7 23:30
FB都會,甚至我有時覺得行經過嘅鋪頭,轉頭都會喺FB見到廣告

有無開藍芽,可能因為beacon
mc_pigpig
|
Big data 世代係咁了
toromama
|
回覆 lavender_baby 的帖子

係呀。。。有時傾計講過。。。或者路過果到,之後都會有廣告。。。明明無開gps....
cattz288
|
[email protected] 發表於 19-2-7 22:21
我用公司電腦 search booking.com 一間酒店
過一陣用手機睇 IG , 就見到 booking.com 的廣告
我公司 google ...

你booking有無login過先?
Wild_Lady
|
呢啲叫 Remarketing
係網上廣告嘅一種
Booking.com 俾錢做嘅
你 search 過佢嘅嘢
有咗 record
佢就會追住你落廣告
我公司品牌都有做呢樣嘢
wcpcelia    發表於 19-2-8 12:24
chemlo0920
|
Wild_Lady 發表於 19-2-7 23:37
呢啲叫 Remarketing
係網上廣告嘅一種
Booking.com 俾錢做嘅

booking.com 有record 就一定架啦,樓主想知點解電腦search完,D廣告喺返電腦出就一D都唔奇,但現在D廣告是在電話出。
但佢電腦又冇login,booking點認出樓主電話
chemlo0920
|
樓主,你肯定電腦上冇任何login?
wewanwan
|
絕對相信會, 因為發生過喺自己身上
kelly_kelly
|
回覆 wewanwan 的帖子

我個Facebook 都係
Supertalkative
|
同一wifi login 同search 都搵到
做個靚太
|
我聽過D朋友講,話口講完嘅野,轉頭fb會彈廣告,我諗可能都係同樣嘅野~
|
cattz288 發表於 19-2-7 23:37
你booking有無login過先?

無。我無 booking.com account , 只係電腦睇左唔夠一分鐘就close 左
我電腦無facebook , 無google mail
只係有 whatsapp web
|
chemlo0920 發表於 19-2-8 00:10
樓主,你肯定電腦上冇任何login?

我Facebook, ig, email 全部都用手機上