南亞裔家長。。

VV媽
|
一般都係放養小朋友。
平時係屋企樓下三五成羣周街玩。
依家我係巴士上層,
兩個女跑嚟跑去,都唔出下聲阻止。
|
我覺得同其他國家嘅媽咪一樣,一dd人,有次我搭lift, 有個南亞媽帶住3個,最細果個睇落似4,5歲,佢係咁叫,個媽即時stop佢,跟住個細路一手拍落我拎住嘅紙袋,佢媽一手拉開佢係咁鬧,跟住個細路再拍多下,個媽好大力扯住個細路仲一把車埋去,個細路先企好唔郁。。
HoshiSora
|
VV媽 發表於 19-2-7 22:40
一般都係放養小朋友。
平時係屋企樓下三五成羣周街玩。
依家我係巴士上層,

危險吧
巴士急剎就危險了!!
flyinsky
|
D男人都勁衰,坐係路口唔讓路俾人入同出,但原來大家同一個站落,真係黑人憎
wcpcelia    發表於 19-2-8 16:29
VV媽
|
[email protected] 發表於 19-2-7 22:44
我覺得同其他國家嘅媽咪一樣,一dd人,有次我搭lift, 有個南亞媽帶住3個,最細果個睇落似4,5歲,佢係咁叫 ...

你遇到嘅,真係好少數。

我對面屋嗰個。比兩個仔係lift lobby打波。
calvin1230hk
|
呢班人好煩,又嘈又周圍走,完全唔理其他人。
cestlav
|
放縱多
cnicky
|
巴基斯坦放養多,尼泊爾好似好d。
Angel_Rose
|
cnicky 發表於 19-2-8 00:30
巴基斯坦放養多,尼泊爾好似好d。
請問,係咪有快速方法從外觀上分別巴同尼?
cnicky
|
Angel_Rose 發表於 19-2-8 00:35
請問,係咪有快速方法從外觀上分別巴同尼?

快速方法?!我無呀!我唔肯定啱唔啱,我覺得尼泊爾人似華人或東南亞人樣。但我喺以前有接觸過佢哋,所以覺得尼泊爾小朋友屋企有教/管多d ja
Ember
|
cnicky 發表於 19-2-8 01:01
快速方法?!我無呀!我唔肯定啱唔啱,我覺得尼泊爾人似華人或東南亞人樣。但我喺以前有接觸過佢哋,所以 ...

我都覺尼泊爾偏少少華人樣,同管教嚴少少。見鄰居細路比較好奇好動,但一般撘(emoji)媽媽會拖實佢,唔會比佢亂黎
Lili1113
|
我屋企附近公園多尼泊爾小朋友玩,全部都有教育,父母都好客氣,如果佢地小朋友食野會教小朋友分享俾我仔。
wcpcelia    發表於 19-2-8 16:29
babyangie
|
[email protected] 發表於 19-2-7 22:44
我覺得同其他國家嘅媽咪一樣,一dd人,有次我搭lift, 有個南亞媽帶住3個,最細果個睇落似4,5歲,佢係咁叫 ...

你見果個係咪尼泊爾?
印巴果d放養,對女直程放棄
Lili1113
|
工人姐姐以前係中東做,佢話中東的父母不理小朋友,任佢地玩iPad ,食零食,食飯食1,2啖都吾介意。