夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

先講: 平日一星期同奶奶食晚飯1至2次,同老公亞爺亞嫲飲茶食飯3至4次。週末間中星期六同自己弟妹食飯。週日一定係同老公陪亞爺亞嫲。因為我有個2歲多的女兒,佢哋想成日見佢。

初一: 早餐同奶奶拜年,午餐同老爺亞爺亞嫲食陪到5點多再去我姑姐到食飯拜年。
初二:早餐同老公亞爺亞嫲食,午餐同奶奶食同到奶奶外家拜年,又係坐到5點多去我亞姨屋企拜年。
初三: 全日陪老公亞爺亞嫲去佢地親戚拜年

我老公話我錯!話點解要初一初二都同我嘅親戚食飯? 話我嫁左比佢就應該跟佢嘅行程。即係叫我初四初五先好去我親戚到拜年!
我話我一年先見姑姐一次,前幾年初二都冇同我亞姨食飯

複式洋房

Mindywoo0314 發表於 19-2-7 23:23
先講: 平日一星期同奶奶食晚飯1至2次,同老公亞爺亞嫲飲茶食飯3至4次。週末間中星期六同自己弟妹食飯。週 ...

係就我奶奶同佢外家食飯。今年先叫佢轉一轉。 佢就唔順氣!
佢話我父母唔係到冇娘家,初一初二應該同佢屋企嘅人!
每次只要有唔同嘅意見,就頭借路爆我!
好想離婚,但又怕冇左個女。我冇收入!佢話我食佢嘅,住佢嘅,就冇得出聲。
平日去邊食飯做咩,我都叫佢話事,我冇所謂,佢就話我咩都冇意見。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Mindywoo0314 發表於 19-2-7 23:24
係就我奶奶同佢外家食飯。今年先叫佢轉一轉。 佢就唔順氣!
佢話我父母唔係到冇娘家,初一初二應該同佢屋 ...

淨係新年嘈交就想離婚?
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-2-7 23:30
淨係新年嘈交就想離婚?

應該唔只係呢單野

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mingmama 發表於 19-2-7 23:37
應該唔只係呢單野

我都覺得係,咁小事就可惜啲
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

先講: 平日一星期同奶奶食晚飯1至2次,同老公亞爺亞嫲飲茶食飯3至4次。週末間中星期六同自己弟妹食飯。週 ...

你錯在時間錯配囉!晚餐為重,仲要頭兩日嘅晚餐都無男家份!

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-2-7 23:30
淨係新年嘈交就想離婚?

新年只是最近嘅一件事。之前仲有好多件事。佢係好火爆嘅人(佢自己唔認)。就連茶記嘅伙記唔講多謝,唔出聲(木口木面)都可以鬧一餐!行街千萬不要碰撞到他,即時鬧爆。
佢自己話幾多號出糧,永遠有籍口唔比你,又話公司遲出呀,又話攞左票啦等2日有,結果2日後又有新問題出現。總之遲一個半個月就一定。但支出學費冇得遲呀!每次攞到萬零家用,但唔知要撐幾耐先有下次!
佢做錯事就得,我做錯仲唔馬上開你波?BB車,掛左野,佢抱起BB反左車,我覺得好小事冇出聲。之後有次,到我唔覺意一樣抱起BB反左車,馬上比佢鬧!話你冇腦白痴⋯⋯

複式洋房

11B 發表於 19-2-7 23:56
你錯在時間錯配囉!晚餐為重,仲要頭兩日嘅晚餐都無男家份!

往年初二都係同奶奶加奶奶外家食晚餐。佢每次都多多不滿,我今年問下佢可唔可以交換一次,同我亞姨舅父一齊晚餐姐。佢答應左,去左,而家先攞出黎鬧,咁即係想點呢?
佢嘅要求係: 初一早餐同佢亞媽、午餐同佢亞爺亞媽、晚餐要同佢亞媽!
初二,午餐同佢亞爺亞嫲食開年飯,晚餐要同佢亞媽加佢亞媽嘅外家食。
初三:全日要陪佢亞爺亞嫲去佢姨婆到拜年。
佢話我冇父母冇娘家,其他親戚之後得閒先去!
我娘家一向就只有初一晚(亞爸嘅姐弟)同初二晚(亞媽嘅姐弟)團拜。咁都唔可以去?佢咁講係對的?嫁左就係咁㗎咩?

瑪瑙宮

嫁左初一全日男家好正常。点會初一晚走左去女家?

伯爵府

Mindywoo0314 發表於 19-2-8 00:57
往年初二都係同奶奶加奶奶外家食晚餐。佢每次都多多不滿,我今年問下佢可唔可以交換一次,同我亞姨舅父一 ...

初一二三全程男家親戚 你c6真係好霸道
我有朋友都話初一初二點都係比男家
我唔同意 堅持到底初一二是旦一日一定要比女家 平時中秋做冬團年正日已經係男家霸住 新年比日前少少我嘅都唔得?

別墅

我係男已婚…最好係初一或初二,男女各有一日會得體一點。還有每個月萬多元家用都要拖的話,你應該想下是否繼續做全職媽媽,小朋友還細,多一點錢在身會好一點。

複式洋房

大口仔mic 發表於 19-2-8 01:25
我係男已婚…最好係初一或初二,男女各有一日會得體一點。還有每個月萬多元家用都要拖的話,你應該想下是 ...

我都想出黎工作,但我之前做開文員都係得萬六人工。屋企冇房,冇地方加床。咁嘅狀況連請姐姐都困難。唉。。。如果有工作可以帶埋女兒上班就好了⋯⋯

別墅

Mindywoo0314 發表於 19-2-8 01:30
我都想出黎工作,但我之前做開文員都係得萬六人工。屋企冇房,冇地方加床。咁嘅狀況連請姐姐都困難。唉。 ...

小朋友幾大?

複式洋房

大口仔mic 發表於 19-2-8 01:31
小朋友幾大?

差不多3歲了

別墅

Mindywoo0314 發表於 19-2-8 01:32
差不多3歲了

會否考慮讀全一K1。我個女啲同學媽媽為了照顧家庭走去做酒店執房炒散,每日番九點,放三點接放學買餸煮飯。起碼有鬆動錢比自己,到時你老公把口都會好一點。

大宅

佢講得出你食佢住佢,呢個男人要唔過,佢言談中亦明恰你雙親不在!
個女你湊開,我係你會離婚拎綜援

伯爵府

2024年龍年勳章

Mindywoo0314 發表於 19-2-8 00:29
新年只是最近嘅一件事。之前仲有好多件事。佢係好火爆嘅人(佢自己唔認)。就連茶記嘅伙記唔講多謝,唔出 ...

你同你奶奶講,話佢個仔話外家唔好去,奶奶你作為新抱之首,要身體力行,唔好返外家,咁你呢啲做新抱嘅,先學到嘢。。

但初一 唔可以返外家其實係習俗,初二應該返得。

複式洋房

RAY媽 發表於 19-2-8 01:41
你同你奶奶講,話佢個仔話外家唔好去,奶奶你作為新抱之首,要身體力行,唔好返外家,咁你呢啲做新抱嘅, ...

我之前有提議過初一佢屋企,初二我屋企。佢唔肯!初二午餐要同佢亞爺亞嫲食開年飯。晚餐要同佢亞媽嘅娘家食開年飯,佢話佢年年都係咁,所以一家要咁。我地前年都因為咁吵過大鑊!

複式洋房

Mindywoo0314 發表於 19-2-8 01:51
我之前有提議過初一佢屋企,初二我屋企。佢唔肯!初二午餐要同佢亞爺亞嫲食開年飯。晚餐要同佢亞媽嘅娘家 ...

因為佢初一又要咁手,初二又要咁。我好辛苦先排到初一晚餐去我姑姐到、初二中午去亞姨到。係今年先申請交換一下姐。唔同意咪再傾過囉!心情好就話就你啦⋯⋯心情不好所有野都係罪過⋯⋯
年年都要鬧嫁啦,舊年都有鬧我,初一去完我姑姐到就開我波啦!

瑪瑙宮

Mindywoo0314 發表於 19-2-8 02:03
因為佢初一又要咁手,初二又要咁。我好辛苦先排到初一晚餐去我姑姐到、初二中午去亞姨到。係今年先申請交 ...

大部人都係初一男家, 初二女家, 有乜好拗, 个个比萬幾好巴閉? 好似樓上 JM 提議搵野做喇, 个男人都唔知可唔可以一世, 要老婆 FTM 就要跟足家用喇, 又要拖, 無鬼用.

首頁

尾頁

跳至