夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實你都唔係第一次出post講你C6有問題,你真係要認真咁諗吓係咪繼續做FTM,你話你哋當初話生小朋友,你就做FTM,應該係建機於佢同意搞掂成頭家使費,依家佢做唔到,你仲同佢堅守呢份協議?男人連家用都唔準時,又話你食佢住佢咁仆X,已證明佢靠唔住,你就最好自己舖定後路,佢睇死你走唔郁,先成日有事無事都開你波,因為佢覺得你無賺錢能力,就無話事權,連討論空間都無資格

伯爵府

樓主妳老公超衰,佢就係睇死妳無本事帶埋個女走先越來越過份,但暫時還未能獨立的話,妳不如試問下D社工睇下有乜嘢支援先想離婚問題吧

大宅

回覆 bemybride 的帖子

咁樣都講得出.......

侯爵府

回覆樓主:

如果係我,佢講得出我食佢住佢要聽佢話,我會即刻爆佢,做男人做到你咁賤,咩叫食你住你?咁我做你老婆,幫你生個仔跟你姓,服侍你呢樣果樣又點計,請個工人都要錢啦,咁你去請個工人啦。養老婆天經地義,你咁計較,咁個小朋友你湊,我出去做野,你聽我話又得唔得?
我真係唔忍得,一定即刻去搵野做,冇房都照請工人。

子爵府

Mindywoo0314 發表於 19-2-8 00:29
新年只是最近嘅一件事。之前仲有好多件事。佢係好火爆嘅人(佢自己唔認)。就連茶記嘅伙記唔講多謝,唔出 ...

樓主, 雖然我係男人, 但市面上真係有D男人好衰格, 最好坤左老婆唔做野湊仔, 廢左佢武功就慢慢蝦佢, 咩仇都報晒, 有D 仲越來越變態.

我最初聽你講, 以為妳嫁了大富家庭, 住豪宅有司機, 個個月十萬零用揸手.... 原來比萬幾蚊要老婆斷六親仲要成日拖住先..., 周轉不來唔係重點, 扮大爺先最樣衰, 如果佢敢同正常人講出來, 真係比人笑到面黃....., 大把男人比得多過佢, 都係娶個老婆返屋企錫的, 吵架係會有, 一面倒鬧老婆唔覺得威, 反而係懦弱的行為, 係懦夫. 反而借機比老婆鬧下, 等佢出下火, 冷靜又幽默的處理, 才是男人應該要學習的行為, 如果在家庭自己獨大, 係會令自己脾氣更不好, 對人和事更輕視, 而且大家應該視對方為己, 以愛來包容, 這才是一家之主先要做的事來, 有權利就要有義務, 一家之主是一個帶令者或起碼是一個拍擋, 而不是主人吓老婆, 當佢係工人, 想法完全係錯誤, 真係唔該叫佢收皮.

老婆都有亞媽生, 要初一至三只可見佢自己屋企人, 他跟本就係個歪理的人, 這些人不可靠.

其實離婚係有膳養費, 而官一般係判比媽媽湊, 特別係女兒, 但如果真係想離婚, 都要做好準備, 當然男的敗訴係有機會拖或唔比, 要攪好多野同佢玩. 所以妳要先問一下有關婦女的義務團體, 查一下有關的法律權利.

另一方面, 要知妳家人有多少可以支援, 明白屋企細, 他們是屋村還是租? 還有, 現在住的屋是租還是買, 如果是買有沒有自己名, 即使沒有, 妳是合法夫妻, 亦可有一半物業權, 分得物業, 亦可以申請禁制令禁止買賣. 當然妳出來工作亦是考慮的因素.

還有, 妳的底牌係男方很重家人, 什麼爺爺, 如果妳要離婚, 他們家人應該有壓力比妳老公, 仲有妳起碼分得一個孩子, 甚至兩個都判給妳, 所以對他們的捐失都很大.

我只是給妳一點想法, 離婚係大事來, 一定要仔細想清楚, 有幾手準備, 知己自彼加上適當的時機, 就有勝算.

還有一提, 男方的拖欠家用亦影響個官的判決, 妳之後最好用whatapp追. 亦把吵架和心裡感受多一點搬上whatapp 談, 亦可暗地裡錄她鬧妳/女兒的聲音, 都會有用.

當然如果有方法, 可令男人對妳的行為改變, 不致離婚收場, 是最好的結局.

翡翠宮

回覆樓主:

快D比個女返全日,自己返工。吾好理多少,最緊要有收入

大宅

回覆樓主:

其實而家呢個年代,我自己真係覺得無乜所謂,亦無話初一唔準返娘家。大家都將心比心就好,每個仔女都渴望啲大時大節可以見到自己父母,向佢地拜年,都係一種孝道。男家女家都應該體諒。是但一邊都唔可以霸晒!

你老公要係初一二三都陪晒佢自己啲屋企,然後你屋企就推到初四五,其實佢真係好自私,一啲愛屋及烏嘅表現都無。你有必要同佢講你嘅底線。

男爵府

蝦你無外家無人撐,呢d男人真係食屎大!

男爵府

bemybride 發表於 19-2-8 01:40
佢講得出你食佢住佢,呢個男人要唔過,佢言談中亦明恰你雙親不在!
個女你湊開,我係你會離婚拎綜援 ...

係擺到明踏到上心口,恰佢無外家又無收入

男爵府

Mindywoo0314 發表於 19-2-7 23:23
先講: 平日一星期同奶奶食晚飯1至2次,同老公亞爺亞嫲飲茶食飯3至4次。週末間中星期六同自己弟妹食飯。週 ...

其實你老公真係無當你係老婆,你似工人多過老婆,似伙計,任鬧唔嬲,無可能做ftm嫁啦,返全日班或請工人,出去打工,有錢先有power

大宅

bonbon926 發表於 19-2-8 09:24
回覆 bemybride 的帖子

咁樣都講得出.......
有咩講唔出?個老婆係屋企湊仔先無返工無錢,
講得出食佢住佢就要聽晒佢話,呢d叫婚姻?

男爵府

Mindywoo0314 發表於 19-2-7 23:24
係就我奶奶同佢外家食飯。今年先叫佢轉一轉。 佢就唔順氣!
佢話我父母唔係到冇娘家,初一初二應該同佢屋 ...

擺明蝦你full time mum 無收入,兼父母已不在,娘家無支援,覺得你走唔得去邊。

講多無謂,你小朋友就快可以番學,番全日,你揾兼職賺錢,可以既話將來做全職!

你老公靠唔住!

侯爵府

女人無財政權真係慘過乞食

珍珠宮

bemybride 發表於 19-2-8 01:40
佢講得出你食佢住佢,呢個男人要唔過,佢言談中亦明恰你雙親不在!
個女你湊開,我係你會離婚拎綜援 ...

有 d 咁既老豆慘過無老豆

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-2-8 00:58
嫁左初一全日男家好正常。点會初一晚走左去女家?

點解嫁咗初一晚一定要在男家?邊個規定架?我屋企啲女,初一至初三都返媽媽家聚喎!
與智者為伍 與善者同行

男爵府

Mindywoo0314 發表於 19-2-7 23:23
先講: 平日一星期同奶奶食晚飯1至2次,同老公亞爺亞嫲飲茶食飯3至4次。週末間中星期六同自己弟妹食飯。週 ...

你老公好大男人主義,
做人,5好難为自己

大宅

nanaaixi 發表於 19-2-9 13:58
你老公好大男人主義,

呢啲叫自私,真正的大男人係會保護弱小的,唔會咁蝦老婆!

大宅

回覆 nanaaixi 的帖子

仲有呀樓主,你去求助啦,唔好拖啦,唔係話要離婚先解決到事件,但咁落去唔得架!好多婦女組織、社區組織都有人幫架

男爵府

回覆樓主

原來重點係樓主無收入

琥珀宮

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至