退休後真想在國內長住

opuyo_kannus
|
我3+ 娘家系國內有樓收租
新年番去玩左幾日 氣氛好好
玩郊外,可以好自然
玩城市,d商埸已經好多又一城水準,干浄但吾貴
食物有吾同口味
地方又大 又吾多人 超市又多品種又好行
搭地鐵巴士好多會讓位比小朋友 幫手拉bb車

突然想 退休後其實買部車 住大陸真吾錯
系最擔心大陸醫療

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
BBJOJO    發表於 19-2-8 07:49
opuyo_kannus
|
30+才對
做個靚太
|
其實依加大6真係幾好,地方又大~
好多野都好先進,選擇又多~
不過我覺得要留意醫療方面,大6絕對有技術有人才,但好多會拖症,博賺你多D針藥錢~
winnielong
|
opuyo_kannus 發表於 19-2-8 03:10
玩郊外,可以好自然

邊度好靚下
caa
|
咁咪去囉 go go go
Conybrownbb
|

maywong288
|
大陸醫療

我表弟頸有粒野,睇左一年都話冇事,粒野越黎越大,我地叫佢黎香港睇,鼻煙癌

我大姨上年年中俾醫生話佢有癌(唔記得咩癌)大姨話自己都一把年紀放棄唔醫,日日唔開心又冇胃口食野,人都瘦晒,比我地氹左好多次,上個月去養和睇醫生,話佢咩事都冇,所以咁多大陸人黎香港睇醫生,就係咁既原因
currypru    發表於 19-2-8 14:15
wcpcelia    發表於 19-2-8 11:38
BBJOJO    發表於 19-2-8 07:49
Love_Poison
|
maywong288 發表於 19-2-8 04:04
大陸醫療

我表弟頸有粒野,睇左一年都話冇事,粒野越黎越大,我地叫佢黎香港睇,鼻煙癌

相差好遠
Onlok
|
maywong288 發表於 19-2-8 04:04
大陸醫療

我朋友啊媽(香港人)仲慘,個姨甥係大6醫生,上去搵佢姨甥睇X RAY片話無嘢,但瘦咗好多,咁啱又整咗牙,以為整牙食唔到所以瘦咗好多,後尾係香港睇醫生,原來係肺癌,一個月左右走埋。
我諗係自細教育,屋企身教影響,太求其。連醫生發表嘅文章都可以造假。
其實大6都有好多勁醫生,只係你有無能力搵到呢堆名醫。
Dailywin
|
真係唔錯
tester5
|
玩郊外,可以好自然

返去囉,最好仲有娘家。
我都想返去,但從冇返過鄉下,咩人都唔識,住都應該要自己搵,但我都想返去。
香港太嘈,太多人,好煩。
醫療太好咪又係吊住條命,咁冇尊嚴有咩好,人早點離開不是壞事。
NiaBB
|
好似几好
野原美冴
|
中國急速發展,樓價亦急升,30年後你退休時,物價極有可能已經高過香港。
脾脾蟲
|
返啦
hohinmama
|
玩郊外,可以好自然

有以上條件可以去馬
香港太擠迫了
namnamnamlolo
|
醫療問題係大部分人唔敢返去住既原因啦
Wild_Lady
|
一於返去,唔洗諗
ddkaka
|
3x歲,我諗到你退休時,啲人同醫療都會有進步
ChloeMa
|
支持你返去。
ddkaka
|
玩郊外,可以好自然

老外~~~ 我剛在中國做過手術
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10207612710457757&id=1290831564
~~~~~~~~~~
之前bk都有jm分享過家人係大陸醫病,都唔係全部負面嘅