懷孕與白事,是否相沖?

Dor_1024
|
我現時37w,準備缷貨!細佬女朋友一向都係我屋企住,一月中佢嘅外婆過身,係新年前已經辦好白事過程,如果佢反我屋企有冇影響,如果反咗我係唔係唔好係外家坐月呢?定係一嚟反會影響到我同阿仔呢?其實係我仲屬唔屬於外家呢?
喊包媽媽
|
個時我媽唔比返外家坐月,迷信係會影響男丁(舅父)運勢同娶唔到老婆,冇野咪冇野,有野就是怨你
Jessicakyy
|
Dor_1024 發表於 19-2-8 04:02
我現時37w,準備缷貨!細佬女朋友一向都係我屋企住,一月中佢嘅外婆過身,係新年前已經辦好白事過程,如果 ...

我都有呢個疑問,我嫲嫲過生,是非直屬關係嗎?係咪只是直屬關係過生,先不要派利是比人~~~?
s_for_samantha
|
Jessicakyy 發表於 19-2-8 07:18
我都有呢個疑問,我嫲嫲過生,是非直屬關係嗎?係咪只是直屬關係過生,先不要派利是比人~~~?
...

嫲嫲都好親 不過你係外嫁女 應該吾影響你派利是
做個靚太
|
正式講,屋企有白事,唔適宜去人屋企,不過都好多人百無禁忌,唔介意,之前我老公阿哥過身,我朋友都想陪下我傾下偈,叫我去佢屋企,佢話佢唔介意,咁又真係無野喎~
至於番娘家坐月,我都有聽過話唔好,不過又係睇你信唔信je~如果你擔心,咪唔好番去坐月囉~最梗要揀個自己舒服嘅方式,如果揀左係娘家,又1516諗太多,咪仲難休息好~
Pink_girl
|
你咁迷信的話,係連外家都唔可以返去坐月,係要係男家坐月至得
IreneKam1314
|
Dor_1024 發表於 19-2-8 04:02
我現時37w,準備缷貨!細佬女朋友一向都係我屋企住,一月中佢嘅外婆過身,係新年前已經辦好白事過程,如果 ...

最好就搵人叫佢女朋友唔好回家住先啦,等你坐完月先!如果唔係有咩事懶落佢到就傷和氣!一係你就返男家坐月!
GCHK
|
IreneKam1314 發表於 19-2-8 10:59
最好就搵人叫佢女朋友唔好回家住先啦,等你坐完月先!如果唔係有咩事懶落佢到就傷和氣!一係你就返男家坐 ...

我覺得咁樣安排可能好D