孕媽家有白事(嫲嫲,非直屬關係),應否派利是和收利是?

Jessicakyy
|
我是孕媽。。。。嫲嫲新年前過生,是不是不能派利是,只能收利是?
還是,呢個做法,是指直屬關係既親人先要做? 嫲嫲算是直屬嗎?
somhine
|
Jessicakyy 發表於 19-2-8 07:16
我是孕媽。。。。嫲嫲新年前過生,是不是不能派利是,只能收利是?
還是,呢個做法,是指直屬關係既親人先 ...

如果你未嫁,就係直屬關係,嫁咗就不算直屬關係啦~所以照計就可以派同收。
但你父母就不能派也不能收了,因為直屬關係。
但各處鄉村各處例,你可以問下你屋企人,我個邊就係外嫁咗無關係,連我個殯儀都係咁講。
GCHK
|
somhine 發表於 19-2-8 09:40
如果你未嫁,就係直屬關係,嫁咗就不算直屬關係啦~所以照計就可以派同收。
但你父母就不能派也不能收了, ...

好似係亞,外嫁女,應該唔影響
chubama
|

各處鄉村各處例,問返你老爺奶奶作主最好。

你係外嫁女,而且過身既係嬤嬤,
多數唔關你事,可以照派利是。
yung0415
|

問返殯儀辦事果個會好d
我62係中秋後過身,我地2公婆今個新年無去拜年,無派利是,各處鄉村各處例
kwokmanching
|
yung0415 發表於 19-2-8 23:13
問返殯儀辦事果個會好d
我62係中秋後過身,我地2公婆今個新年無去拜年,無派利是,各處鄉村各處例
...

我老爺都係中秋前過身,不過去團拜我奶奶仲提我拎利是出來派驚死我冇帶會失禮人。我媽嗰邊直頭叫我今年唔洗去拜年,唔好派利是俾佢嗰邊
chubama
|
kwokmanching 發表於 19-2-9 00:52
我老爺都係中秋前過身,不過去團拜我奶奶仲提我拎利是出來派驚死我冇帶會失禮人。我媽嗰邊直頭叫我今年唔 ...

你奶奶係咪信耶穌?所以冇呢d避忌習俗?

我朋友全家信教,就係冇跟呢d規矩,
佢奶奶由派雙封變單封,仔女照派利是。
佢老爺過身時,唔會太傷悲,話天主接老爺,
係一件喜樂既事,得永生。
yung0415
|
kwokmanching 發表於 19-2-9 00:52
我老爺都係中秋前過身,不過去團拜我奶奶仲提我拎利是出來派驚死我冇帶會失禮人。我媽嗰邊直頭叫我今年唔 ...

咁。。。特別
不過我媽反而覺得,自己人,點解唔去拜年既

p.s. 我過左新15先去搵大舅父飲茶
Carmen8080
|
我都照派
sherry70264300
|
前年新年前伯父過身,奶奶都要我避年!

而我都認為無論嫁與未嫁妳地都係有血緣關係,跟老豆果邊就係直屬啦!走唔甩啦!
|
chubama 發表於 19-2-9 01:03
你奶奶係咪信耶穌?所以冇呢d避忌習俗?

我朋友全家信教,就係冇跟呢d規矩,

佢。。。有神位拜老爺,冇見佢會祈禱
|
yung0415 發表於 19-2-9 14:38
咁。。。特別
不過我媽反而覺得,自己人,點解唔去拜年既

可能佢要面子,怕俾人話多過怕其它嘢
yung0415
|
kwokmanching 發表於 19-2-10 21:38
可能佢要面子,怕俾人話多過怕其它嘢

咁一句話有白事,對方都明啦
|
yung0415 發表於 19-2-10 22:52
咁一句話有白事,對方都明啦

佢唔會咁諗,佢仲驚我派漏添
haha748494
|
最好問下長輩,都唔同俗例。