【產後分享】廣華順產媽媽

mrs.suen
|
登記入院
- 記住去急症室入院登記果個櫃臺
- 我排隊果陣有工作人員話孕婦優先,唔洗排隊
- 預備老公和自己的身份証辦理手續,講明入院原因 (例如:穿水、見紅、陣痛)
- 有需要可以要求輪椅代步

產前檢查
- 辦理手續之後,工作人員會帶上東翼9樓
- 入檢查室見姑娘,再對多次老公和自己的身份証
- 除胸圍,換入院黃色裙,驗小便、磅重、量血壓
- 老公係出面等候,幫手拎定拖鞋、孕婦衛生巾、網褲、嬰兒尿片、卷裝廚房紙出來放入一個透明袋
- 透明袋跟身,其他物資暫時放入有鎖的儲物櫃,貴重物品交俾老公
- 產前房好多儀器,唔准用電話,不過我都有偷偷帶係身邊,檢查果陣就轉飛行模式

mrs.suen
|

產前房
- 產前房好新淨,床位唔緊張,感覺好好
- 姑娘會綁肚帶檢查胎心、宮縮頻率半個鐘
- 好似每個鐘量血壓、體温
- 實習醫生、主診醫生巡房檢查 (一個上午起碼有2個醫生來檢查)
- 開始有規律宮縮至5分鐘一次就叫姑娘睇下開左幾度
- 穿水要馬上通知姑娘
- 穿咗水之後姑娘就叫咗我老公入嚟陪我
- 宮頸開到8-10度左右,就推入產房

產房
- 如果入院登記嗰陣揀咗丈夫陪產,老公可以陪入產房
- 助產士接生,好專業,順利生產
- 清潔完bb之後會放上媽媽心口母嬰接觸
- 助產士會繼續處理傷口和縫針
- 完成之後,助產士帶bb去打針,送入保溫箱,媽媽繼續休息

mrs.suen
|

產後房:
- 老公去完儲物櫃拎返所有物品
- 生完之後就會送入產後房,如果BB冇問題嘅話就會跟着媽媽一齊
- 生完好肚餓,如果過咗醫院食飯時間嘅話,就要家人買飯
- 基本上每個床位嘅媽媽都會拉簾,方便隨時餵母乳
- 有母乳顧問入來指導
- 想去小便嘅話就叫姑娘,工友會幫手用尿盆,記錄份量,用生理鹽水沖洗傷口
- 日頭會有人帶BB去沖涼
- 產後第二日醫生檢查個傷口冇問題,自己坐起身冇頭暈,就可以落床
- 工友會俾另一套衫 (2件頭)替換
- 如果冇問題嘅話,第三日就出院
- 可以用電話,唔使偷偷摸摸

yung0415
|
mrs.suen 發表於 19-2-8 08:57
產前房

想問,有無笑氣/止痛針果d提供?
早排有d jm話無
judy614chu
|

mrs.suen
|
yung0415 發表於 19-2-8 22:00
想問,有無笑氣/止痛針果d提供?
早排有d jm話無

應該無,一直靠自己「呼吸」捱過陣痛。

PS. 我本身無打算用笑氣/止痛針果d,所以無問過姑娘有無呢d供應:)
smilecc0127
|
mrs.suen 發表於 19-2-8 08:57
產前房

謝謝分享 ☺️我6月都會係廣華生
mrs.suen
|
smilecc0127 發表於 19-2-9 00:48

加油啊!自有認知以來,第一次住院,開頭好驚,但廣華婦產科俾我的感覺唔錯:)

PS. 走佬袋唔需要買床墊,廣華會提供
mrs.suen
|

基本上只要你可以落床,全日24小時親友都可以過來探你,只係要你行去病房外的電梯大堂。當時未有動靜,我同隔離床的媽媽都叫老公買宵夜過來

yung0415
|
smilecc0127 發表於 19-2-9 00:48

我都係6月廣華生呀
yung0415
|
mrs.suen 發表於 19-2-8 23:43
應該無,一直靠自己「呼吸」捱過陣痛。

PS. 我本身無打算用笑氣/止痛針果d,所以無問過姑娘有無呢d供應: ...

好勁呀你,多謝你既分享
mrs.suen
|
yung0415 發表於 19-2-9 14:37
好勁呀你,多謝你既分享

為BB博到盡,你都可以的,加油:)
ali0906
|
謝謝樓主,我都隨時了,好緊張
mrs.suen
|
ali0906 發表於 19-2-9 23:52
謝謝樓主,我都隨時了,好緊張

好明白,勸你趁著呢段時間食想食嘅嘢,去想去的地方,生完bb要坐月就無得咁嘆㗎喇,開開心心迎接bb啦:)
nicolayan
|
mrs.suen 發表於 19-2-8 08:40
登記入院

多謝樓主分享
mrs.suen
|
nicolayan 發表於 19-2-11 17:22
多謝樓主分享

不用客氣,加油
mamegugu
|
yung0415 發表於 19-2-9 14:36
我都係6月廣華生呀

Same here (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
EchoJJ
|
mrs.suen 發表於 19-2-8 08:40
登記入院

謝謝分享,安心了一些
mrs.suen
|
EchoJJ 發表於 19-2-15 21:06
謝謝分享,安心了一些

唔使客氣,我本身係第一胎,生之前都好擔心,所以想趁有記憶就同其他媽媽分享下,你幾時預產期啊?