時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Protea 發表於 19-2-8 11:44
立即衝入去?內地口岸係管核範圍,真是就咁衝入去就合理?

當然不可能就咁衝入去啦。但要求救護人員必須帶備回鄉証才能進入又有點兒哪個。其實只要救護人員進入國內關后全程有中方官員跟著,確保他們救人后返回香港關口就足夠啦!
你覺得不是嗎?
救人是分秒必爭。

珍珠宮

Protea 發表於 19-2-8 12:07
機場有內地管制範圍嗎

香港機場目前沒有內地管制範圍。

珍珠宮

Protea 發表於 19-2-8 12:11
羅湖口岸都可以直衝入去中方管制範圍?我所講嗰單新聞無講permission,咁其實要用幾耐先拎到?
...

羅湖口岸又點同西九龍站比較呀?到底你知道唔知西九龍站的地理位置在哪裏?
國內救護車可以直達羅湖口岸的國內囗岸停車場,救人后又可以把救護車直接開返去國內醫院,所以整個救護過程是不需要香港的協助。
請問國內救護車點樣開去西九龍站?是否有一架救護高鉄車可以直達西九?

珍珠宮

Protea 發表於 19-2-8 12:43
其實你有無睇我回甚麼,我的回覆係見有人攞羅湖關口比。

Sorry!所以用其他在邊境口岸的關口比較是不合適。

珍珠宮

saikungyan 發表於 19-2-8 12:44
自救多福就緊啦,樓主問下你朋友點樣救行山人仕,我相信時間仲長。咁樓係咪唔駛去行山?
...

其實問題重點不單單在於用多少時間去救人,而是在行政上是否合情理?為何不可以簡化程序。始終救人是分秒必爭。
如果上山救人必須要等管理的自然魚農護理處批准,或進入水塘範圍又要水務處批准,我估一定多人出來鬧香港政府。

珍珠宮

saikungyan 發表於 19-2-8 13:00
我明白係簡化程序,但是內文不是囉!

內文只是提出問題所在,有問題大家咪可以討論是否合理。其實討論區就是這樣。難道要有解决方法或支持才可以出post?

珍珠宮

goat 發表於 19-2-8 12:55
類似幾年前(其實而家都係)好多人批評馬路邊垃圾貨斗問題, 食環話位於馬路, 係路政署問題, 路政署話係環境問 ...

所以有討論及批評才有人關注及改善。

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 19-2-8 13:04
我都係咁諗,回鄉證我又唔覺得係好大問題,如果真係需要持有回鄉證,咪派持有回鄉證既救護員去 ,唔通明知 ...

問題係一般香港人未必日日也會把回鄉証放在身上。
另外,而且出車前才去問誰有回鄉証也是浪費非必要的時間。
雖然香港方面可以在行政上指定乜一個負責西九龍站的分局人員必須要帶備回鄉証開工,但救護好多時會出現誇區協助,這樣可能變成要全港救護人員也要帶回鄉証開工。

珍珠宮

littlecar 發表於 19-2-8 14:03
同身份証一齊帶都可以架,我返工都要帶多張員工証,其實問題係邊呢???

返工要帶員工證,問題係你無帶又不是什麼大不了的問題。最多要求你在大門登記一下,唔會唔比你返工。
但現在要救人,係要分秒必爭,其實我覺得要求帶回鄉証也不是什麼大不了的問題,但如果唔記得帶是否可以特別處理呢?
其實搵兩個關員由救護人員進入國內口岸全程跟著他們,直至完成救援及離開又有什麼問題呢?這樣也為何不可以?
我多年前試過在美國轉機,但航班延誤所以錯過了航班,我又無美國簽證,咪一樣可以留在美國機場禁區一段時間。
其實救護人員只是留在禁區,又有乜什麼大問題?而且又會短時間離開,又點解唔可以特別處理?
政府唔係成日話要特事特辦咩?

珍珠宮

littlecar 發表於 19-2-8 15:09
救護唔係一般打工仔,佢地處事係會比一般人認真,唔會有錯誤之後要人特別處理,你既假設佢地唔記得帶有少 ...

帶齊裝備及每日開工第一件事是點算車上的裝備是否齊全,這是全世界救護人員的專業訓練的一部份。大把人去到關口或機場先發現唔自記帶護照,包括飛機師及空中服務員,有幾奇怪?
只不過他們唔記得帶也不會影響到其他人,因為航空公司會在機場有後備人員代替。

可能以後開工前要先check回鄉証是否有帶。加上因為是工作上必須要有,政府咪要補貼比員工的申請費用。世上無話唔可以,只是既然大陸在西九關口不可以靈活處理,咪由香港在行政上遷就。不過,局方指引要講清楚,唔好到時真係出現危急情況先至話未搞清楚。

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 19-2-8 14:53
都唔一定,保安員冇帶保安證唔可以開工,地盤工人冇帶平安咭唔入得地盤,有帶平安咭冇帶工人註冊證唔可以 ...

但這些唔記得帶或唔比開工不會即時影響到受服務的人。

珍珠宮

littlecar 發表於 19-2-8 16:04
你認為大把人唔記得,就等於可以接受咁無得討論,仲有職業所需既牌照可以同公司CLAIM??? 一般都係自己俾 ...

職業牌照是見工時必須配備,這樣當然不可能要公司比。但當工作后,公司要求你考什麼執照或試去配合公司發展,特別是指政府的公務人員,一般也會有補貼,這是我一般的理解。

珍珠宮

littlecar 發表於 19-2-8 16:25
你理解係一般情況下係岩,不過我唔會係呢D事上諗到CLAIM 錢,講緊係申請回鄉卡方便救人,如果大部份救護都 ...

現在按你講已經是強制帶回鄉證開工,這樣有補貼去申請也是合情合理,也避免不必要的爭論。
正如你無打算去美國,所以不會有美國簽證,但公司要求你去美國出差,但又唔比你辦公時間去申請簽證、也不會給你補貼幾佰蚊的申請簽證費用。要申請就用自己的大假及自費,你覺得合理嗎?

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 19-2-8 16:35
回鄉證幾舊水有成十年,如果工作期間可能需要,有救護員要申請咪豪比佢,續期一樣照豪,入職救護員一律送 ...

問題是政府部門,是有政策及指引,不是你或部門亞頭話豪比佢就可以。

珍珠宮

littlecar 發表於 19-2-8 16:47
如果申請要求唔改強制係好事,我唔介意政府咁做,不過到時唔記得帶又要唔要接受???
...

如果部門已經比晒指引及要求,而員工又已經接受安排,到時候唔記得帶,問題就在於員工啦。
不過,講到尾救人要緊,關口配合反而係最簡單的方法。
例如有火災,消防員要入去,也是不可能又要求消防人員要帶回鄉証才可以進入。
我只是唔明白,入到國內口岸就算啲救護人員有回鄉証也不是他們自己可以四處走,一定會有關員全程帶著行及監察直到返回香港口岸,既然係咁,點解唔直接要求只要有關員帶著完成救援就離開,回鄉証就唔係必須要。要做記錄,可以用香港身分證或部門証件也可以。

珍珠宮

StrawberryLove 發表於 19-2-8 15:51
Exactly. 睇黎你係做救護或識救護員。

我唔係救護人員,其實這些只是常識。

珍珠宮

littlecar 發表於 19-2-8 17:29
大把人去到關口或機場先發現唔自記帶護照,包括飛機師及空中服務員,有幾奇怪? ...

問題係要有正式的官方指引,講到明返工必須帶備回鄉証。
我講係其他工種無帶證件也不會有人命關天的問題,其實你明唔明去到關口先發現無證件而唔比入去救援的分別,同一般人唔記得帶證件的分別。

珍珠宮

littlecar 發表於 19-2-8 18:17
我當然明啦,所以一開始我就話如果我係救護員我會即刻日日帶回鄉卡返工,係你同我講要政府出錢同指引先一 ...

你講就容易。問題你同我也不代表全港的救護人員。政府出錢只是減免爭議,因為這是必要,而非重點。唔會講到錢是重點。
我也話我一定不會吸煙、也一定不會隨處掉垃圾,咁是否代表香港可以不用有控煙辦人員及食環職員捉掉垃圾?

如果話要做很容易,政府內部洗乜要有員工指引及規範?有人出來講一聲咪得攞。

這咪就係香港同大陸的分別,人治同法治的分別!國內人的思維同香港人的思維分別!

珍珠宮

littlecar 發表於 19-2-8 18:54
我代表我,要日日帶回鄉卡無問題,如果大部份救護同你同一思想,我唔介意政府出錢出指引,暫時可行既方法 ...

我日日也是把回鄉証放在銀包,所以對我也不是問題,但我也是一樣不可以代表人哋。
所以我個point咪就係政府要有清晰的指引及要求給全港的救護人員,而唔係環頭分局自己去面對及解決問題。
所以樓主提出的問題咪就係給大家關注及討論一下。或許是否有比要求救護人員有回鄉証更好的方法?
只是有些人聽到有人對香港高鉄有負面批評就情緒高漲。

珍珠宮

tintinlam 發表於 19-2-8 19:44
高鐵附近救護人員全部出張禁區紙比佢地(反正都係紙一張, 又唔使錢, 又唔使回鄉卡)得唔得?

...

香港的禁區紙只適用於香港管轄範圍的禁區,例如沙頭角香港一邊的口岸,所以應該解決不了問題。
既然香港已把西九龍站的部分區域交了給大陸管轄,所以只有大陸一方同意才有解決方法。

首頁

尾頁

跳至