搭高鐵有咩事自求多福

StrawberryLove
|

我誤會左朋友意思,以為個post會令佢被投訴,原來佢唔係講緊呢樣野。咁我再簡單講一次!
朋友做救護,講起係高鐵入面救人既事,佢話高鐵分內地口岸同香港口岸,但如果你touch wood 係任何一個口岸出事呢,都係香港既緊急部隊去救,但香港既緊急部隊要去救人都唔係咁易,佢地接到call,要通報香港機關,再由香港機關通報大陸機關,由大陸落permission 俾香港既緊急部隊去救人。咁係拎permission 呢度會浪費好多時間,亦唔知要搞幾耐,有機會令傷者/病人由輕微變嚴重,同埋救護員需要有回鄉卡先能夠進入內地口岸個邊救人。
Poyau    發表於 19-2-9 01:41
|

Deleted
|

Deleted
jjlai
|

pandafong
|
巳收藏!
Vin仔媽
|

|
pandafong 發表於 19-2-8 09:48
巳收藏!

我聽完都O 咀,明明機場,羅湖等等禁區都唔係咁做野。咁當然羅湖落馬洲個D 有明顯既分界線
YAC0601
|
一早新聞都有講過呢個問題
|
YAC0601 發表於 19-2-8 09:52
一早新聞都有講過呢個問題

完全無稔過去到咁既地步,亦以為傾掂數
evip
|
你去高鐵口岸做乜?
OforOsaka
|

真的

咁睇來如果有一單救唔返、中央就會派內地的醫療團隊駐場....再整間內地醫院喺香港
Reminder
|
StrawberryLove 發表於 19-2-8 09:17
朋友做救護,同佢傾開如果有日我係高鐵口岸唔舒服要叫白車,咁究竟係香港地內地既醫療人員黎救我。佢話原來 ...

你朋友做邊區?
無知!

你未出香港境,香港政府處理。
你已出境,當然是中國內地政府處理。
等於你已過關羅湖,當然是中國政府內地部門處理。

不要做謠!!
Reminder
|
StrawberryLove 發表於 19-2-8 09:20
我聽完呆左,明明係香港地方,但係因為個高鐵係中央管,所以連救人都要審批? 中央講明架,你地香港人就香 ...

你記得唔好去西九呀,好危險㗎
KongPigPig
|
唔明.

如果身在九龍高鐵站內 (Austin), 在月台邊暈低左 (已完成出境記錄 但個身體是在九龍 Austin)

都係要等內地白車來救??
melody228
|

你不如問清楚你朋友詳情、或者叫佢了解清楚啲先

lingfu
|
等待五毛全面進場
不過呢啲野唔係一早知既咩?
chungsfamily
|
唔好意思,你朋友屬邊區? 屬管理層嗎?好想有點不對

agnesbee
|
melody228 發表於 19-2-8 10:38
你不如問清楚你朋友詳情、或者叫佢了解清楚啲先

到時佢就會話,我朋友個朋友聽人講
我最懷疑成個救援程序,無緊急機制
大力大力
|
正常人邊會想到十萬,甚至百分之一的機會, 正如出街可能會有高空擲物,甘你會唔會選擇戴頭盔呀?

最好.......擔心便唔好搭~
mowaiyan11
|
哈哈,咁都講得出,真係白痴到一個點。