自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

做咗ftm冇耐,現有4000元家用,成日覺得家用唔夠用,究竟現時生活水平每個月 要幾多錢開支呢 ?
唔計水電煤屋租,只是平日飲食要用幾多錢呢 ?仲要有個bb。
大家分享下!

子爵府

szeline 發表於 19-2-8 13:22
做咗ftm冇耐,成日覺得家用唔夠用,究竟現時生活水平每個月 要幾多錢開支呢 ?
唔計水電煤屋租,只是平日飲 ...

個bb幾大,包唔包埋奶粉尿片?

珊瑚宮

畀面勳章

做咗ftm冇耐,成日覺得家用唔夠用,究竟現時生活水平每個月 要幾多錢開支呢 ?

其實每個人,每個家庭洗錢模式不同。
有人一百蚊可以三餸一湯,亦有人三百蚊三餸一湯。
如果真係成日唔夠錢用,不如你自己將每日 / 每月開支 list out 出來 review 下邊樣可以慳好過上來問。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

家家唔同架喎!介奶介片vs未介奶未介片,私幼vs學卷幼,餐餐有機食材vs普通食材。你哋唔係計好基本必需開支數ok先做 ftm 嘅咩?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

其實你喺香港生活咗都有20年卦
自己計都計到一個月要用幾多錢
問人係冇意思, 平時去開邊度買餸 出入乜嘢餐廳 去邊度買衫 用乜嘢護膚品? 個個都唔同

伯爵府

回覆樓主

係囉,每個家庭洗錢方式唔同,好難講幾多先夠。
而且你只係新手ftm, 唔係新婚, 咁屋企平日開支要幾多,你都應該一清二楚架。

決定做ftm之前,應該計好按平日嘅洗費,少咗你嘅收入得唔得才決定架

男爵府

我7000元都有錢儲

wcpcelia    發表於 19-2-8 14:07

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

個個家庭唔同。
不過以我窮人計就3千-5千蚊,可以買餸加一般生活費洗頭水屎片果D。(雜費同租老公搞掂),當年我做ftm左大半年,冇攞家用,用自己積蓄。
以BK標準計,就起碼三五萬先夠。

子爵府

你有幾錢家用?平時開支如何?
用幾多錢買餸?

用戶要求終止服務

有能力就要多啲。
c6不是個個都咁容易加家用,第二,小朋友一開始返學樣樣倒水咁

伯爵府

seaman1982 發表於 19-2-8 13:38
個個家庭唔同。
不過以我窮人計就3千-5千蚊,可以買餸加一般生活費洗頭水屎片果D。(雜費同租老公搞掂), ...

你好犀利! 分享點用錢法呀?

我做耐左, 開始有d迷失, 老公加極俾我都好似唔夠用, 但以前可以拎住4千蚊過生活。

象牙宮

回覆樓主:

超市買餸,街市買餸都唔同價,好難計喎

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾耐煲一次湯?有冇食有機食品已經好大分別

琥珀宮

自己已經做緊ftm,點會唔知平日飲食要用幾多?
個個人消費模式唔同,問人無用,你自己洗完錢記數,記一個月樓已經知道

你若覺得唔夠洗想問意見,應該將你自己用既錢列出來,等其他人睇下邊方面可以慳d!

男爵府

一家三口,希望可以做到16000一個月,但個個月都洗突幾千⋯

其實想舒服d,18000-20000會好d⋯⋯
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

下??點知你既生活水平係乜??

你自己LIST番出黎你每月點用錢...
差幾多..你咪問老公要多D囉...
老公比唔到...咪諗下自己出番去工作囉...

HK地...有人搵一萬幾千都可以養起一家3,4口...
有人搵十萬八萬都唔夠洗....

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

大約8千到。

男爵府

每個人生活方式唔同,我已經勁慳家!如果只講食2大2小日,食野6千,交通我住得偏,校車返工都3千,仲有雜費唔計交租水電煤家用,一個月15000元到

首頁
12345...8

尾頁

跳至