自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-2-9 12:35
可以買冰鲜唔買新鲜

水果一個月一千?=1日约30元.當一家四口,買咩水果要30元一日?一人食一個定兩個水果 ...

上星期買,車尼子180, 日本柑仔50 幾6 個,藍莓 20 幾一盒,哈蜜瓜 30幾,已經300, 今日已經食哂,買生果係貴架

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-2-9 15:31
咁又唔冼日日食平水果,只係萍果橙,平也有不少選擇。也可以買一次貴兩次平。士多啤利大减價我會賣一大盒 ...
我鐘意在生果檔買多,買開2檔知邊D好,
上星期有jm話每星期用一千蚊買生果,有回應話不可思議,我自己睇就各人生活水平及消費方式不同,有jm會4百,5百蚊買盒車厘子,三幾佰買個日本蜜瓜...都捨得。

珊瑚宮

畀面勳章

skybiebie 發表於 19-2-9 15:47
Samehere, 2 個人煲個老火湯都100, 隔離個個又唔飲隔夜湯,隔夜餸,又有要求,而家我燉湯,得5碗唔煲咁多 ...

係呀,我老公鍾意濃味湯,一隻雞+$30瘦肉加其他配料2.5L 水煲埋四碗湯,一餐飲清,落少啲料都話唔夠味。
我哋又唔鍾意食淡水魚,通常食海魚,最平買舊靚膠魚都要五六十蚊。生果又係唔平。
我一星期盡量煮足7日,總之要中西餐,粥粉麵飯。
如果出街食,一千幾百又走唔甩,所以真係貴。

侯爵府

淳熙媽咪 發表於 19-2-8 22:42
1家3口,我地好慳既,1個月大概$1000-1500
買餸方面:
1星期1次,list晒一星期既餸先去買,

晚飯2, 3 餸, 20 ~ 40???

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

szeline 發表於 19-2-8 13:22
做咗ftm冇耐,現有4000元家用,成日覺得家用唔夠用,究竟現時生活水平每個月 要幾多錢開支呢 ?
唔計水電煤 ...

不如列出開支。
每人支出不同
四千蚊有啲掹掹緊
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

skybiebie 發表於 19-2-9 15:59
晚飯2, 3 餸, 20 ~ 40???

計落都得嘅,蒸水蛋$3,粉絲煮黃牙白$5,黑椒鷄扒2大件$14,共$22
但每月$1000,除返每日祗有$33,另外早餐,午餐,生果,五花茶果D點搞我都想知!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小可愛11 發表於 19-2-9 15:59
係呀,我老公鍾意濃味湯,一隻雞+$30瘦肉加其他配料2.5L 水煲埋四碗湯,一餐飲清,落少啲料都話唔夠味。
...

你好勁呀!!
盡量煮足7日,如果我煮到5日簡直要開香檳慶祝

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

4000我真係覺得唔多,不過真係要睇你地既消費水平

大宅

我都準備做ftm. c6講左比1萬家用(只是早午晚3餐費用)佢話知我大洗唔儲錢所以唔夠先問佢拎!但問題係我從來冇問過佢拎家用,我大洗都係使緊自己賺嘅錢。照咁樣睇1萬蚊食3餐其實夠用,但我想同個仔出去上playgroup or pre school...每月$3800!仲有我比開家用父母就算唔做野都打算比$2000咁樣減下減下就淨返4200!雖c6講左唔夠問佢拎,但我實在唔慣問人攞錢!我覺得好有壓力。都覺得自己無用。要下下問人攞錢

侯爵府

...

係架,要飲好濃,淡dd 都唔like, 買條金古,白倉細細條都6, 70, 虾,蟹又百幾,炆牛腩又百幾,有時虫草花蒸雞都7,80, 牛仔骨4 塊都100 啦,反而西可以平d, 唔計牛扒啦,前2日整雞扒,肉醬意粉,沙津菜,洋蔥湯,都唔洗100

大宅

askachu 發表於 19-2-9 16:08
我都準備做ftm. c6講左比1萬家用(只是早午晚3餐費用)佢話知我大洗唔儲錢所以唔夠先問佢拎!但問題係我從 ...
小朋友洗費問C6拎返。

侯爵府

askachu 發表於 19-2-9 16:08
我都準備做ftm. c6講左比1萬家用(只是早午晚3餐費用)佢話知我大洗唔儲錢所以唔夠先問佢拎!但問題係我從 ...

咁唔係話10000 only for 食? 其他野唔係另外計嗎?

侯爵府

...

我連煮左三日,已經好攰,你煮足7日真係好勁啊

珊瑚宮

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 19-2-9 16:05
你好勁呀!!
盡量煮足7日,如果我煮到5日簡直要開香檳慶祝 ...

咁有時候煲個粥或煮麵 / 意粉就簡單好多。

珊瑚宮

畀面勳章

skybiebie 發表於 19-2-9 16:12
我連煮左三日,已經好攰,你煮足7日真係好勁啊

煮嘢食係我興趣,所以又唔係乜嘢問題。

大宅

持之以恆 發表於 19-2-9 16:09
小朋友洗費問C6拎返。

佢唔認為咁細個要學呢樣果樣,話我怪獸家長!所以我只有響家用度扣!話係自己私己錢,佢唔可以管我

大宅

skybiebie 發表於 19-2-9 16:11
咁唔係話10000 only for 食? 其他野唔係另外計嗎?

因為佢話唔使同個仔出去再上playgroup 我堅持要去仲話自己嘅私己。唔到佢唔比。

珊瑚宮

畀面勳章

skybiebie 發表於 19-2-9 16:08
係架,要飲好濃,淡dd 都唔like, 買條金古,白倉細細條都6, 70, 虾,蟹又百幾,炆牛腩又百幾,有時虫草花 ...

我老公唔鍾意食雞扒,所以只可以買春雞 / 野生鵪(emoji),醃好就成隻放入 Airfryer, 加幾粒牛油煎帶子,再加意粉,有時候整南瓜湯或粟米湯(全部買新鮮南瓜 / 粟米整).咁又幾百蚊。
所以我最鍾意煲粥,去太興$35買隻燒豬手,加十蚊八蚊菜乾,咁樣又有肉食,又有粥,最多整多個銀芽炒麵,咁就唔使一百蚊

寶石宮

小可愛11 發表於 19-2-9 16:13
咁有時候煲個粥或煮麵 / 意粉就簡單好多。

你講嘅煲粥或者煮意粉我已經唔識

珊瑚宮

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 19-2-9 16:31
你講嘅煲粥或者煮意粉我已經唔識

唔識可以慢慢學。

首頁

尾頁

跳至