自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ash_yehyeh 發表於 19-2-9 00:57
JM你好厲害呀

可以分享多d嗎?

睇餸食飯,無話唔得既,屋企唔係中產,無父幹,
自然要慳d洗,先生唔會強求大魚大肉,唔會話d餸太cheap食唔到,唔想食

如果佢想食叉燒,燒肉,炸大腸,我咪去佳寶買d凍肉用氣炸鍋整囉
出去買可能要$80,自己整$10幾廿蚊

食雞中翼$20磅當然貴啦,咁我轉買全翼,$12磅,有4隻全翼,切開佢,用黎燜薯仔 睇落大大碟,咁就唔駛咁重皮啦

麵包一個$8-10,咁我地買生命麵包,$12有20幾塊,咪可以食3-4日囉

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

szeline 發表於 19-2-8 13:22
做咗ftm冇耐,現有4000元家用,成日覺得家用唔夠用,究竟現時生活水平每個月 要幾多錢開支呢 ?
唔計水電煤 ...

人人吾同,4000對我黎講只包食同日常消耗品係夠既,但係要計埋水電煤就一定吾夠囉。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

happybebebe 發表於 19-2-9 21:23
火腿?你就想喇
超市朝早貼減價啲到期凍肉就得

火腿真係好貴,我都吾太捨得,因為女只食honey ham. 普通個d 吾會食。

珍珠宮

Hansma 發表於 19-2-9 19:08
早餐$10方包+清水
午餐$10瘦肉+$5芽菜or豆腐+$5蔬菜
晚餐$5蕃茄+$5蛋+$5蔬菜

早餐食麥皮都得,吾洗方包+水甘慘豬

男爵府

淳熙媽咪 發表於 19-2-11 02:01
自然要慳d洗,先生唔會強求大魚大肉,唔會話d餸太cheap食唔到,唔 ...

厲害!人人不同,我就好佩服jm的生活智慧,不會一直1500,用心生活一定會越來挺好,加油

用戶要求終止服務

jacky1666_hk 發表於 19-2-11 08:36
火腿真係好貴,我都吾太捨得,因為女只食honey ham. 普通個d 吾會食。

金妹火腿而家一包都$20
凍肉舖$18,
超市等好耐一次特價都要$32兩包
其他牌子一開就好快臭

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

畀面勳章

IloveJJ 發表於 19-2-11 10:29
你用咩煲湯?婊瓦煲濃味好多喎!我自細飲慣瓦煲既湯,不銹鋼煲既,無味!

我係用瓦煲煲老火湯。

大宅

淳熙媽咪 發表於 19-2-11 02:01
自然要慳d洗,先生唔會強求大魚大肉,唔會話d餸太cheap食唔到,唔 ...

我用JM嘅方面都係計唔到點一個月只用$1500包早午晚三餐

$12雞全翼+$3薯仔+$5菜=$20

一個晚餐最少都$20,煮足30日都$600啦

淨返$30未計早午兩餐,仲有油鹽醬醋同米,JM仲話買生果煲五花茶,我真係計唔到一個月點可以只用$1500兩大一小一日三餐

大宅

szemandy 發表於 19-2-12 07:21

同埋就算唔係大魚大肉,都無可能餐餐咁食,真係每日晚餐都只用$20咁勁
我叫亞貓,唔好以為我個名好求其,因為我原是流浪貓一隻,起初未諗到名時,個個都叫我"亞貓",之後就算同我改左名我都唔識應 :mrgreen: ,所以最後大家都叫返我做"亞貓"。

禁止訪問

子爵府

szemandy 發表於 19-2-12 07:21

4隻雞全翼砌開都係得8件叫有肉,$3都係買到一個薯仔,一家三口,仲要有個大男人,邊夠飽呀?
算啦!認真便輸了

大宅

瞓得好勳章

我每日限住自乙只洗$300

每個月都有$剩

大宅

MerryMe 發表於 19-2-21 03:48
4隻雞全翼砌開都係得8件叫有肉,$3都係買到一個薯仔,一家三口,仲要有個大男人,邊夠飽呀?
算啦!認真便 ...

想學嘢點慳家D嘛

$20嘅份量,我諗最多只夠我兩個女食(5.5歲 & 2歲),大人要食白飯
我叫亞貓,唔好以為我個名好求其,因為我原是流浪貓一隻,起初未諗到名時,個個都叫我"亞貓",之後就算同我改左名我都唔識應 :mrgreen: ,所以最後大家都叫返我做"亞貓"。

子爵府

szemandy 發表於 19-2-22 03:11
想學嘢點慳家D嘛

$20嘅份量,我諗最多只夠我兩個女食(5.5歲 & 2歲),大人要食白飯 ...

JM,我地太單純
果位JM 係另一個post話自己平日兩餸一湯 or 三餸,又燒雞又牛仔骨,好豐富下
所以$50 一家三口一日三餐,應該講緊係美金

首頁

尾頁

跳至