自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的女兒剛做了小一保健,醫生話測試後發現她有一個音聽唔到,需轉介專科,請問有否私家聽力測試介紹,感謝(emoji)(emoji)

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我在許由醫生( 耳鼻喉專科)的診所做過聽力測試。

男爵府

回覆樓主:

可以去香港聾人協進會驗耳,價錢唔貴。我媽及仔都去過驗。
http://www.hongkongdeaf.org.hk/index.html

大宅

jaycee_mami 發表於 19-2-8 17:30
我在許由醫生( 耳鼻喉專科)的診所做過聽力測試。

謝謝(emoji)(emoji)

大宅

女皇駕到 發表於 19-2-8 18:30
http://www.hongkongdeaf.org.hk/index.html
...

謝謝(emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主:

我仔小一時,都係學童保健check倒,左耳最低音的一粒聲聽唔倒,然後即轉介聽力專科(藍田),一年測一次,去到S.4,最後一次就close file,以上醫療是免費。
專科醫生亦幫我仔詳細檢查,左耳耳蝸結構喺少少異樣,外觀完全睇唔出,但塞headphone就會感覺倒,簡單說是耳窿細,耳塞要岩size才不會甩出嚟。佢多數用兩邊大大舊嘅headphone,和耳傳骨headphone,保護聽覺。
不過,專科醫生說,最低粒聽唔倒,係無影響日常生活,除非做指揮音樂家咁專。其實,我仔都講唔出同平常人有咩分別
樓主,希望幫倒你,唔使驚慌,可能好少好少事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我係耳鼻喉科醫生處check, 中環林建業醫生

大宅

吉蒂0603 發表於 19-2-8 20:38
我仔小一時,都係學童保健check倒,左耳最低音的一粒聲聽唔倒,然後即轉介聽力專科(藍田),一年測一次, ...

非常感謝您的解答,因為網上不是太多資料參考,所以才嘗試上網問問您們,我較少聽到聽力測試的問題,所以一頭無緒,我真係有d擔心,因為見佢平日有唔覺佢有呢個問題,所以唔知點搵到相關的資料,請問您搵邊個專科醫生呢?

大宅

bufferzone 發表於 19-2-8 21:01
我係耳鼻喉科醫生處check, 中環林建業醫生

謝謝你

子爵府

applelp0412 發表於 19-2-8 21:03
非常感謝您的解答,因為網上不是太多資料參考,所以才嘗試上網問問您們,我較少聽到聽力測試的問題,所以 ...

樓主有無陪小朋友一齊去學童保健? 因為,我仔小一時,見完醫生,即刻寫紙轉介到藍田的聽力中心,是政府的專科診所,就喺出面嘅掛號處登記排期,排好快就到,唔使幾個月。

大宅

吉蒂0603 發表於 19-2-9 13:23
樓主有無陪小朋友一齊去學童保健? 因為,我仔小一時,見完醫生,即刻寫紙轉介到藍田的聽力中心,是政府的 ...

有,佢比左個期,要等到4月尾,所以諗住去私家檢查左先,個心安樂d,唔該哂您呀!

大宅

回覆 吉蒂0603 的帖子

子爵府

Poo得好勳章

浸會有專科睇,你預唔平,我個仔係係嗰度做

水晶宮

applelp0412 發表於 19-2-8 17:09
我的女兒剛做了小一保健,醫生話測試後發現她有一個音聽唔到,需轉介專科,請問有否私家聽力測試介紹,感謝 ...

都係許由

大宅

回覆 bufferzone 的帖子

謝謝各位Jm的回覆及資訊,感激萬分!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

女皇駕到 發表於 19-2-8 18:30
...

首頁

尾頁

跳至