急問: 聽朝要返大陸,但只有報失紙

svpm
|
13歲唔見身份証,得報失紙,未去補領。
攞埋本特區護照可以出入香港境嗎? 謝謝你們

PS 佢有回鄉卡,出入大陸就知無問題。
小尚
|
svpm 發表於 19-2-8 22:27

唔可以
deco99
|

可以,有護照可進出香港,身份証只係方便讀data。我試過無帶ID,完全無問題。

Poyau    發表於 19-2-9 03:04
二寶
|
deco99 發表於 19-2-8 22:32

可以,有護照可進出香港,身份証只係方便讀data。我試過無帶I ...

原來係咁架?
小尚
|
因為我上次問過
所以我都即刻去補領返身份證用嗰張行街紙
Hailey520
|

可以,我上次都系吾見身分證,用特區護照
jessica0768
|
應該唔得,報失紙唔同行街紙,要留意呢樣

報失紙~》即係你報警備案唔見左身分證,但未去入境處補領
行街紙~》即係已經去左入境處補領身分證,而未有身分證果時用既,就叫行街紙,等同身分證明文件

如有錯,請指正
jessica0768
|
Hailey520 發表於 19-2-8 23:03

我想知你果時去左補領身分證未?!
Hailey520
|
jessica0768 發表於 19-2-8 23:13
我想知你果時去左補領身分證未?!

未,亦冇行街紙,報失紙

|

根本用特區謢照就可以出境
|
jessica0768 發表於 19-2-8 23:12
應該唔得,報失紙唔同行街紙,要留意呢樣

報失紙~》即係你報警備案唔見左身分證,但未去入境處補領

出境根本唔會睇報失紙,用特區護照可以了
jessica0768
|
Hailey520 發表於 19-2-8 23:14

未,亦冇行街紙,報失紙

唔該哂
大力大力
|
Hailey520 發表於 19-2-8 23:03

上次我試過用特區護照去,佢問返我點解唔用身份證,我說遺失了,比報失紙佢睇,便可以過關了~
cammy_t
|
小孩子9歲,一路上深圳都只是用特區護照同回鄉證,沒有出示身分證
brbaby2007
|
cammy_t 發表於 19-2-8 23:27
小孩子9歲,一路上深圳都只是用特區護照同回鄉證,沒有出示身分證

因為9歲未有兒童身份證啫
brbaby2007
|

成人,id放左喺寄倉行李,用passport一樣得,不過俾阿sir串

你遺失應該无問題
Charlotte_mom
|
無論報失紙、行街紙,都唔係旅遊證件
因為我女試過,18歲換證,得行街紙,一時無唸咁多照過關,俾人的左入房
話呢d情況要用護照。好彩照完肺都俾過,但攪文件攪左一大餐
貪靚媽
|
Passport 已經係有效身分證明文件,可出入境
bosch
|
brbaby2007 發表於 19-2-9 07:57
因為9歲未有兒童身份證啫

佢個小朋友有護照, 即係佢都有身份證但唔show 出黎.

svpm
|
多謝各位,我都剛打去入境處問,特區護照可以出入境香港了。謝謝你們。