懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

重有3個月就生...今日見到奶奶,佢突然話考慮請工人怕bb出世後太辛苦。但佢地其實經濟同生活狀況我同先生都覺得唔適合請....咁我係未都係揾自己屋企附近育嬰院湊bb好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Sarahroman 發表於 19-2-8 23:39
重有3個月就生...今日見到奶奶,佢突然話考慮請工人怕bb出世後太辛苦。但佢地其實經濟同生活狀況我同先生都 ...

湊bb 真係好辛苦又困身。 或者係你地請工人,99 係日頭黎你屋企幫眼睇住?

別墅

回覆樓主:

我奶奶住好遠的 同埋我屋得300幾呎住5個人太難了
現在只有都係預排育嬰院,希望可以今年有位

大宅

Sarahroman 發表於 19-2-8 23:39
重有3個月就生...今日見到奶奶,佢突然話考慮請工人怕bb出世後太辛苦。但佢地其實經濟同生活狀況我同先生都 ...

我只會自己安排決定,唔想打擾四大長老,等佢地有自己享受生活,得閒飲吓茶,睇吓外孫

別墅

lokheibaby 發表於 19-2-9 12:13
我只會自己安排決定,唔想打擾四大長老,等佢地有自己享受生活,得閒飲吓茶,睇吓外孫
...

都係既 只係之前預左ok 現在太突然要安排 怕搞唔切

子爵府

Sarahroman 發表於 19-2-9 12:19
都係既 只係之前預左ok 現在太突然要安排 怕搞唔切

照排左先,兩手準備

珍珠宮

回覆樓主:

咁唔好話老人家,我地年青人湊都覺得辛苦,有個工人幫輕下係好事~

子爵府

回覆 Sarahroman 的帖子

唔需要考慮佢經濟情況適唔適合,你哋ok就得,依家係你哋請工人幫輕99幫你湊B,你請工人係你99屋企咁咪可以搞掂?

大宅

2024年龍年勳章

如果經濟可以就請工人,等四大長老得閒就上黎望下,同個B玩下就可以

大宅

其實育嬰院唔會平過請工人,經濟請唔起工人的話,育嬰院都可能有難度。
所以係睇你屋企有冇位俾工人瞓咋

別墅

如果排唔到育嬰院, 可以考慮搵上門保母, 跟住奶奶係你屋企幫手睇住
橫掂請工人, 育嬰院都係要$$

別墅

RisaRisa 發表於 19-2-11 12:50
其實育嬰院唔會平過請工人,經濟請唔起工人的話,育嬰院都可能有難度。
所以係睇你屋企有冇位俾工人瞓咋
...

就係唔夠位比工人訓,我屋企320呎計埋工人就住5個好迫,我99屋企就700呎計埋工人的話就8個人住都係迫同埋我99個到係租 今年又完約都不知繼續租定又搬
所以育嬰院就可以穩定d 同埋就可以自己每日湊番細b

別墅

heherikku 發表於 19-2-11 15:12
如果排唔到育嬰院, 可以考慮搵上門保母, 跟住奶奶係你屋企幫手睇住
橫掂請工人, 育嬰院都係要$$ ...

我99住林村,我住沙田,所以都無辦法每日黎我屋企睇b

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-2-11 12:04

唔需要考慮佢經濟情況適唔適合,你哋ok就得,依家係你哋請工人幫輕99幫你湊B,你 ...

同埋有一個問題係我99依家同緊我大伯一家住,黎緊唔知佢地重會唔會一齊住,如果佢地分開住我99又不知經濟能力租到幾大單位,如有工人就又要佢地租d大d既地方以及最怕請d工人遇著d唔好

男爵府

唔係好明點解你一路強調"佢地"經濟

請工人湊B, 唔係應該由你地兩公婆出錢咩?

當你無地方, 工人要住你奶奶度, 都係你經濟問題

別墅

fasola 發表於 19-2-12 02:10
唔係好明點解你一路強調"佢地"經濟

請工人湊B, 唔係應該由你地兩公婆出錢咩?

工人係我出,我講得唔太清楚,其實我指經濟問題係佢地住屋問題....
而佢地同大伯住我都不清楚現在他們租屋的錢是如何計算,如請了工人日後她們分開住也不知工人點,因我99同老爺係等緊公屋,派的單位又無可能比到位工人住所以如果佢地真係請工人 我預的就唔指工人的錢 佢地經濟狀況真係唔得 如果佢地又真係唔再同大伯住我就要預埋佢地出去租屋的錢 淨依2樣洗費同育嬰院已經相差好遠
同埋租屋既錢係無法預算....

別墅

不過我現在都係決定排育嬰院了

子爵府

你都係諗多個選擇好,育嬰院一般係啲人一有咗無耐就排,起碼一年半載,你重有三個月就生,未必符合到你的需要。

大宅

Sarahroman 發表於 19-2-12 00:12
就係唔夠位比工人訓,我屋企320呎計埋工人就住5個好迫,我99屋企就700呎計埋工人的話就8個人住都係迫:tooc ...

如果間屋唔許可就冇辦法啦

不過就算排到育嬰院,你都預左要份工隨時可以請假早退,小朋友一有唔舒服育嬰院就要家長接走架啦

再唔係請唔過夜的工人或鐘點可以嗎? 至少唔洗煩接送問題

男爵府

經濟ok就不如請個工人啦,育嬰院唔平得幾多

首頁

尾頁

跳至