大家有無試過有無能為力的時候?

mypineapple
|
為咗家人既健康,不停提住佢要注意飲食,戒掉壞嗜好,當耳邊風,結果身體越來越差真係好担心情況會更差
BBJOJO    發表於 19-2-10 14:18
cbeyond
|
長城唔係一日建成, 慢慢來。
每次改一點, 唔好要佢即刻改晒。
仲有, 試吓唔好直接話佢d壞習慣, 人好多時唔鐘意直接指出佢不是。
另外, 飲食方面入手, 問吓中醫有咩食療湯水可幫吓手。
HoshiSora
|
mypineapple 發表於 19-2-9 08:38
為咗家人既健康,不停提住佢要注意飲食,戒掉壞嗜好,當耳邊風,結果身體越來越差真 ...

ngwong2
|
為咗家人既健康,不停提住佢要注意飲食,戒掉壞嗜好,當耳邊風,結果身體越來越差真 ...

講到被鬧返.我多事,收口
wcpcelia    發表於 19-2-10 09:12
9999金    發表於 19-2-9 15:28
I9528
|
有,但唔想講件事出嚟

果種無助無力嘅失敗感,係喊都喊唔出,真正欲哭無淚
PCCW2319
|

我覺得壞習慣係要當事人自發性, 改至可以成事。 外人點提點鬧都無用。 即好似戒煙及減肥一樣。

大道理係人都知, 又係成人, 只係真心想唔想改。
mypineapple
|
cbeyond 發表於 19-2-9 08:57
長城唔係一日建成, 慢慢來。
每次改一點, 唔好要佢即刻改晒。
仲有, 試吓唔好直接話佢d壞習慣, 人好多時唔 ...

家人非常自我中心,自己認為做對了,絕對唔理其他人既意見
mypineapple
|
ngwong2 發表於 19-2-9 09:39
講到被鬧返.我多事,收口

我都被鬧番無限次,我有一段時期收了口,結果佢變本加厲
mypineapple
|
I9528 發表於 19-2-9 10:00
有,但唔想講件事出嚟

果種無助無力嘅失敗感,係喊都喊唔出,真正欲哭無淚

感受一樣,慾哭無淚
好驚有一日佢會有咩事
ngwong2
|
mypineapple 發表於 19-2-9 11:30
我都被鬧番無限次,我有一段時期收了口,結果佢變本加厲

尤其男人吾like身边女人依哦哦。好心劝佢。佢好似覺得你咒佢甘。算!收声!條命佢。
mypineapple
|
PCCW2319 發表於 19-2-9 10:12
我覺得壞習慣係要當事人自發性, 改至可以成事。 外人點提點鬧都無用。 即好似戒煙及減肥一樣。

大道理係 ...

如果無乜影響,我真係唔想不停講,提佢,但壞習慣令佢經常入醫院,醫生講咗好多次要佢改變壞習慣都唔理
cbeyond
|
mypineapple 發表於 19-2-9 11:30
家人非常自我中心,自己認為做對了,絕對唔理其他人既意見

就算唔自我的人, 都唔會鐘意有人哦佢。
慢慢勸, 唔好開硬功, 佢心情好時就講2句, 慢慢滲d滲d, 潛移默化佢。
問吓中醫有無咩食療&湯水有幫助的, 多煮一點。
onlam2005
|
恐嚇佢囉..
例如...有糖尿, 唔介口...
我話...有人糖尿腳要截肢, 糖尿上眼睇唔到野, 如果自己照顧唔到就要入老人院, 最多密D探你囉..
有高血壓... 唔食藥, 食下唔食藥, 我話.... 高血壓好易爆血管/中風...好大鑊...等等.
edhepp    發表於 19-2-10 01:23
siutsunboy
|
咁大個人習慣好難改,除非經歷某些事
人對於其他人嘅事經常都無能為力的

wcpcelia    發表於 19-2-9 15:42
|

我c6個格咪咁衰囉,比佢個衰老母自細縱壞晒,完全冇一個健康飲食嘅概念!你有冇見過細路仔早餐可以任佢食香腸,一次早餐食10條腸仔?講起仲好自豪咁款,真羞家!好彩我個仔自細比我良好教育下唔係咁款,唔比99湊我個仔真係我成世人最明智嘅選擇!
|
ngwong2 發表於 19-2-9 11:32
尤其男人吾like身边女人依哦哦。好心劝佢。佢好似覺得你咒佢甘。算!收声!條命佢。
...

係,無錯條命係佢,最弊有咩事suffer嗰個係身邊人呢!所以我至憎呢啲自私精!
s_for_samantha
|
講足10年都係咁 唯有繼續講
ngwong2
|
20020116 發表於 19-2-9 11:51
係,無錯條命係佢,最弊有咩事suffer嗰個係身邊人呢!所以我至憎呢啲自私精!
...

对牙!烦到我。以为死咁易呀!hk咁高壽命去医院幾分鐘。是你想死都冇咁易。
|
mypineapple 發表於 19-2-9 11:33
如果無乜影響,我真係唔想不停講,提佢,但壞習慣令佢經常入醫院,醫生講咗好多次要佢改變壞習慣都唔理:pi ...

呢啲自細養成
good_pig
|

我99係,c6 唔再理佢啦
攪到洗腎唔好諗住叫救命