懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

照到有胎囊但未有胎芽,點算,有冇人幫到我計我有左幾多週?我對上一次經期係12月22日,我不嬲都唔準的,大概35-38天為一個週期,而1月我只同我老公行埋一次,噤係咪應該由果日計起呢?而家醫院話我有6週,6週冇胎芽都打定一半輸數,嗚嗚。。。。。

大宅

Gladys_wai 發表於 19-2-9 10:52
照到有胎囊但未有胎芽,點算,有冇人幫到我計我有左幾多週?我對上一次經期係12月22日,我不嬲都唔準的,大 ...

係呀
到7-8週都見唔到你就要有心理準備佢會突然排出
我試過

不過其實個天係會揀一個至好既胎俾你
如果本身卵子同精子結合左都有缺陷
其實真係再期待往後會更好
加油呀
我大仔都四歲啦,而家都陀梗細bb

大宅

照到有胎囊但未有胎芽,點算,有冇人幫到我計我有左幾多週?我對上一次經期係12月22日,我不嬲都唔準的,大 ...

咁醫生叫你再等?

複式洋房

yen0422 發表於 19-2-9 11:21
咁醫生叫你再等?

係,佢叫我3個星期後返去覆診。

大宅

Gladys_wai 發表於 19-2-9 11:22
係,佢叫我3個星期後返去覆診。

我同你情況差不多,1月尾我8w時醫生話得6w,未有心跳,無流紅啡,但醫生話要有心裡準備,一陣我就要去再照,心情又擔心又害怕。

大宅

回覆樓主:

我都係m唔準的,通常32-40日一個cycle,第一胎時7w去照,同樓主情況一樣,醫生叫我2星期後再去,嗰2星期渡日如年,好明白你心情,後嚟再照已見到閃閃了,醫生話可能係排卵或著床遲咗啲,睇返size,bb係遲咗2w,所以之後預產期都調整返

今胎都係咁,我今次直頭9w先去照,size都係遲一個星期左右

複式洋房

emmmacyk 發表於 19-2-9 12:57
我都係m唔準的,通常32-40日一個cycle,第一胎時7w去照,同樓主情況一樣,醫生叫我2星期後再去,嗰2星期渡 ...

真係眼淚在心裡流,希望我都係噤,星期一再去私家check 多次先,我有太多問題想問,政府唔係好答我野,第一次咩都唔識。

男爵府

Gladys_wai 發表於 19-2-9 13:02
真係眼淚在心裡流,希望我都係噤,星期一再去私家check 多次先,我有太多問題想問,政府唔係好答我野,第 ...

其實咁密私家都未必check到
你一向排卵唔準
計埋可能得4 wk
只有胎囊唔奇的
我4 wk入院都係乜都照唔到
真係要比耐性,放鬆心情
呢2 星期好好咁等下
祝bb痴實

男爵府

咁你地行埋係邊日?
我都係 Cycle 長,又係 35-38 日...
我當時個胎係細兩週。
因為我又係成個月只行埋一日,所以我計到係兩週係正常。
女女上個月出咗世喇

男爵府

dodo係邊日? 你當佢個日排卵, 個日胎齡2週開始計, 應該比last m更貼近你既實際週數

複式洋房

cavy0511 發表於 19-2-9 13:25
dodo係邊日? 你當佢個日排卵, 個日胎齡2週開始計, 應該比last m更貼近你既實際週數
...

即dodo果日係第二週,跟住一路數到今日?

複式洋房

cavy0511 發表於 19-2-9 13:25
...

1月13

男爵府

Gladys_wai 發表於 19-2-9 13:30
1月13

bb大概5-6w, 有機會5w初, 可以等多一星期再照, 如果真係都係無胎芽, 就應該係空心胎

別墅

5-week幾可能真係未check到,你係邊度照㗎?唔好太擔心。

別墅

搵多個醫生照,我果時個醫生照又系話無胎芽,入面系空,仲要個胎囊成個星期都無大過, 我即刻喊住入急症,睇下,下一步應該點做,點知個醫生照完問我入黎做咩,我講完比佢聽私家話我咁,佢話有無攪錯,閃閃下果度咪心跳囉,所以唔好信晒一個醫生,宜家bb都出左世喇,加油!呀!!!

大宅

我6w果陣又係照唔到有,7w就有啦

複式洋房

唔洗擔心~ 我都係週期長架!
我上次經期係11/14, 到我發現有咗個陣係除夕朝早~
但到1/9個日下午番番下工流好多啡
收工去咗急症, 都係未照到有心跳得個胎囊.....
1/11番去時都係未照到啲咩....得一條海馬bb既形狀物體....
隔多兩星期後番去再檢查就有心跳同見到bb個身架喇

唔好太擔心, 放鬆心情有助bb架
唔好太操勞, 無咩野做就攤上床休息下~
祝bb痴實你~ 加油

珍珠宮

回覆樓主:

因為無法準確知你幾時受精,所以一般係由末次月經開始計算,280日懷孕期~
我上一胎都係,末次月經計,應該係7週,但照超聲波只得5週大嘅胎long,乜都無,個醫生都話死胎,結果到大約11週去照,已經有閃閃啦~
所以如果無見紅見啡,或唔舒服,不如等多兩星期再去照啦~

複式洋房

比卡比 發表於 19-2-9 16:22
唔洗擔心~ 我都係週期長架!
我上次經期係11/14, 到我發現有咗個陣係除夕朝早~
但到1/9個日下午番番下工流 ...

剛剛出院返到屋企一去廁所又見紅,唉。。。深歇色的,都好大pat,流完尼一pat,之後又冇事,

複式洋房

Gladys_wai 發表於 19-2-9 16:38
剛剛出院返到屋企一去廁所又見紅,唉。。。深歇色的,都好大pat,流完尼一pat,之後又冇事,
...

可以既真心攤床有用架.... 雖然以家呢個時期無乜藥可以幫到你, 除咗瞓床 真係無乜其他方法。
加油

首頁

尾頁

跳至