嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友好鐘意食壽司,但出街食來來去去都係食雞蛋壽司因為唔食得生野,如果自己整大家有咩提意,最好係熟壽司,thx

大宅

MrsKwokjt 發表於 19-2-9 21:35
小朋友好鐘意食壽司,但出街食來來去去都係食雞蛋壽司因為唔食得生野,如果自己整大家有咩提意,最好係熟壽 ...

芝士熟蝦,粟米,魚片,呑拿魚沙律?

複式洋房

Ma12345 發表於 19-2-9 23:24
芝士熟蝦,粟米,魚片,呑拿魚沙律?

thanks

回覆 MrsKwokjt 的帖子

Hello MrsKwokjt,除左雞蛋外, 媽媽都可以加入蘿蔔、青瓜、吞拿魚、三文魚、肉碎, 甚至水果, 例如: 牛油果、芒果等食材, 配搭出好味又健康既壽司, 媽媽更可以比小朋友一齊參與製作過程, 佢會更享受食野既樂趣架, 小朋友依家幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-11 15:05
回覆 MrsKwokjt 的帖子

Hello MrsKwokjt,除左雞蛋外, 媽媽都可以加入蘿蔔、青瓜、吞拿魚、三文魚、肉碎, ...

小朋友2歲,但平時唔肯食青瓜同魚
MrsKwokjt 發表於 19-2-11 15:12
小朋友2歲,但平時唔肯食青瓜同魚

魚類含有豐富碘質、奧米加-3脂肪酸有助神經系統發展,建議媽繼續提供小朋友未習慣食材,份量好少咁俾佢重複嘗試,小朋友鐘意食壽司,係壽司度加入少少熟魚碎或者青瓜絲,都係唔錯嘗試,媽媽可以記低小朋友食物記錄,對培養小朋友均衡/多元化飲食習慣有幫助架,媽媽加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-12 14:33
魚類含有豐富碘質、奧米加-3脂肪酸有助神經系統發展,建議媽繼續提供小朋友未習慣食材,份量好少咁俾佢重複 ...

好呀,我試試,thanks
MrsKwokjt 發表於 19-2-12 20:48
好呀,我試試,thanks

唔好客氣 媽媽多D同小朋友一齊食,都可以增加佢嘗試新食物興趣,加油!

首頁

尾頁

跳至