邊區唔駛交地租

minniemouse
|
我發覺差餉同地租好貴,請問有無邊區唔駛交地租,等我搬過去。
油麥麥
|

港島區有小部分地段係唔洗交地租,因為地契年期係999年
S_family
|
油麥麥 發表於 19-2-10 00:44
港島區有小部分地段係唔洗交地租,因為地契年期係999年

e? 我意為係全個港島tim
ChloeMa
|
地租適用於新界和新九龍(界限街以北)的物業。 港島及九龍(界限街以南)不用繳付。
wcpcelia    發表於 19-2-10 08:23
我愛Corina
|
圍村人自住村屋唔洗交
ash_yehyeh
|
ChloeMa 發表於 19-2-10 08:13
地租適用於新界和新九龍(界限街以北)的物業。 港島及九龍(界限街以南)不用繳付。
...

係喎

我份差餉得rates,無rent呢項

TinyTomato
|
不一定,要睇地契,例如所有市建局的項目,地契都係新訂,所以即使在港島,一律要交地租。

...

|
...

要交:地租。吾使交差餉
ash_yehyeh
|
唔使估估下

google最實際

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
mongng
|
港島好多近年開始要交,北角小西灣好多樓要交
大力大力
|
1. 界限街以南有荔枝角,石硤尾,力龍塘,慈雲山,鑽石山,牛池灣,觀塘,牛頭角,藍田,油塘,深水埗,九龍城,旺角,黃大仙等...長沙灣都算... 
2.九龍即是九龍半島...界限街以南既地方就算係九龍半島 
3.coz佢三面環海...咁叫做半島 ..如果四面都係海就係島... 
唔好意思 本人整係識咁多 希望都幫到你la ^^

有關香港的問題 | Yahoo 知識+
https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20070419000051KK03314
kk2009
|
而家至知地租地税唔同,地税平好多
minniemouse
|
其實,而家都回歸咗,仲有分乜鬼租借,全部都係阿公嘅,應該全部唔駛交,或者全部統一計法,咁先公平。
ChristyMum
|
minniemouse 發表於 19-2-10 00:42

我搬咗堅尼地城10年, 都要交地租
jacky1666_hk
|
minniemouse 發表於 19-2-10 00:42

我住港島,吾洗交地租