自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

今日去咗青衣城間M & S買capsules, 謝謝大家報料

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

叮噹2000 發表於 19-2-11 19:03
我見到吉之島有隻系用咖啡粉跟住隔水2000左右。

隔水即係隔漏款?我鍾意即磨高壓款,可出油,香好多,滴漏的not my cup of coffee

公爵府

叮噹2000 發表於 19-2-11 18:11
佢有部啦係988,另外有一個打奶,類似杯形。嗰隻好唔好用

我用依部,當時加錢要埋部第一代打奶器。
第一代打奶器除咗清洗時比較要小心外(因為杯身係連電插位),奶泡好細滑。我係用鮮奶打嘅。

公爵府

cakii 發表於 19-2-10 07:28
都係 Nespresso啦

Nespresso 最好用

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LCHF 發表於 19-2-11 19:14
你係用鮮奶定花奶呢?
我呢部, 用花奶, 但係如果不是日日用, 擺得耐雪櫃奶會變壞

我用屋仔維記鮮奶, 一盒分兩次打(我飲多奶)

別墅

fuhk 發表於 19-2-11 18:52
Nesspresso 機啦,我放部機嚮公司,每朝自己整早餐,15分鐘有得嘆。

Capsule 我嚮一田超市買,38蚊10粒。

今日買左原價1299既inissia 同奶泡機=1488。再買多10 筒capsule,送左一對杯。一陣等老公沖完涼就一齊試機☕️

伯爵府

fuhk 發表於 19-2-11 19:15
隔水即係隔漏款?我鍾意即磨高壓款,可出油,香好多,滴漏的not my cup of coffee
...
Delongchi 隻牌子,有個細細兜放咖啡粉。大約$2000。
唔知好唔好囉。唔使限住一定要用capsule,

寶石宮

又見雪飄過 發表於 19-2-11 22:37
今日買左原價1299既inissia 同奶泡機=1488。再買多10 筒capsule,送左一對杯。一陣等老公沖完涼就一齊試機 ...

大宅

又見雪飄過 發表於 19-2-11 22:37
今日買左原價1299既inissia 同奶泡機=1488。再買多10 筒capsule,送左一對杯。一陣等老公沖完涼就一齊試機 ...

係邊度買?

子爵府

TMC3012 發表於 19-2-11 20:22
我用屋仔維記鮮奶, 一盒分兩次打(我飲多奶)
OK,咁我試吓先

別墅

testingabc 發表於 19-2-11 23:38
係邊度買?

我今日喺popcorn 嘅pop up store 買,唔知其他Nespresso 專門店有無呢個promotion。啱啱同老公試整左一杯,因為我平時飲齋啡無糖無奶的,個奶泡機係因為老公要加奶飲先買。老公讚個奶泡機好方便。今日佢有介紹另一部奶泡機$950,貴而家呢部$450,分別係佢有幾個mode 揀,其中一個mode 係打macchiato 厚泡,同埋成隻杯可沖水。

伯爵府

又見雪飄過 發表於 19-2-12 00:38
我今日喺popcorn 嘅pop up store 買,唔知其他Nespresso 專門店有無呢個promotion。啱啱同老公試整左一杯 ...
新出個部打奶杯咁好唔好啊?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

evalau341 發表於 19-2-10 08:38
係睇那個人對咖啡有冇好高要求,好識飮就自己磨豆,又蒸漏個d啦

識飲一定咁飲。
用capsules 又貴又製造垃圾……

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

jyjy1684825 發表於 19-2-10 13:49
如果一日幾杯,自己整同出去飲都係麻煩嘅,capsule係好選擇。我一日只一杯,所以全人手自己冲,係我嘅鬆一 ...

我都係,自己磨豆、French press 或 莫加壺煲,早餐飲一小杯後,再入落暖水壺帶返工飲

別墅

叮噹2000 發表於 19-2-12 19:40
新出個部打奶杯咁好唔好啊?

其實係多一種泡揀,同埋成個可沖水。舊款要就住黎洗因為底部係機件一部份。我覺得$500 VS $950的話,$500 嗰部已夠用。

子爵府

我仔早幾年浸迷咖啡機,終於買左部Nescafé dolce gusto 比佢,個個星期六日都整咖啡比我地,有客到佢又送上咖啡。玩左三年都未玩厭。
我本身麻麻地佢嘅咖啡,但老公就接受到Americano 個d黑咖啡。兩個小朋友就飲chocochino. 都可以飲吓。
I support autism acceptance!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

cakii 發表於 19-2-10 09:56
Nespresso機可用到 m&s capsules?
可以refill嘅capsule, 利申 : 未用過
https://www.compatible-capsules.com/shop/nespresso-capsules/waycap-ez-basic/

.xlsx    發表於 19-2-13 15:33

寶石宮

IloveJJ 發表於 19-2-12 21:20
我都買咗呢隻,但我唔係幾掌握到奶同啡既份量。
我想問下,你capsules係沖大杯(110ml)?定細杯(40ml)?落幾 ...

我鍾意多奶, 奶壺係入滿, 返工入樽就會用打奶果個mode, 不過有時想濃少少就㩒多下細杯

首頁
34567...8

尾頁

跳至