自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

IloveJJ 發表於 19-2-12 21:26
好飲過Nespresso 的嗎?日本邊度有得買呢?啲capsules 放落Nespresso 都得嗎?

我覺得好飲過 因為佢有藍山同炭燒咖啡賣
同埋我都鍾意飲日本咖啡多過美國咖啡 香d
我架機同capsule 都係係日本big camera 果d買
size 唔同放唔到去 Nespresso

水晶宮

回覆 JAlove 的帖子

一直都係用Nespresso, 但如果有小朋友而自己對咖啡冇咩大要求可以用nestle dolce gusto因為有得沖埋朱古力.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

Nespresso性價比真係幾高,我鍾意飲hand drip但自己練極都唔好飲,都係weekend出街飲算,平時就nespresso

男爵府

公司用dolce gusto, 我覺得唔好飲既
係咪nespresso capsule好飲好多?

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

jagabee0903 發表於 19-2-13 10:39

係~我覺得dolce gusto偏甜, 我唔啱~但我家姐話好飲...
我自己飲開black coffee, nespresso capsule啱我多啲...
我部係Lattissima Touch, 貪佢奶壼夠大, 一盒細屋鮮奶沖兩人份, 方便。
奶泡可以調教多泡或少泡

翡翠宮

回覆樓主:

而家小用咗
出街飲方便啲

禁止訪問

珍珠宮

LCHF 發表於 19-2-12 23:27
可以refill嘅capsule, 利申 : 未用過
https://www.compatible-capsules.com/shop/nespresso-capsules/wayca ...

咁得意?
但個蓋咪要再另買?
得個殻可以重用

子爵府

yurijm 發表於 19-2-13 12:45
咁得意?
但個蓋咪要再另買?
得個殻可以重用

照睇個蓋都係硬野可以重用
https://www.youtube.com/watch?v=gjLrdPfzUa0

其實有好多款可以reuse嘅

https://www.youtube.com/watch?v=jBpzR9TIyus

除咗環保,仲適合嗰啲喜歡獨特味道嘅人

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jagabee0903 發表於 19-2-13 10:39

完全係兩回事黎
c6話企鵝沖出黎唔好飲, 但nespresso就好好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

係度借位問, 買連打奶器的好, 還是分開買好呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章

IloveJJ 發表於 19-2-13 12:35
你一盒細屋鮮奶沖幾多咖啡?40ml?25ml?110ml?你用少泡定多泡呢?
一盒細屋沖到5個capsule~
通常1個按Latte, 4個按Cappuccino, 部機自動調教出奶同咖啡(@40ml), 我揀出最少泡

別墅

TMC3012 發表於 19-2-13 14:09
完全係兩回事黎
c6話企鵝沖出黎唔好飲, 但nespresso就好好多

可能同部機嘅19bar壓力沖出來有關。企鵝機我search係得15bar

伯爵府

micmic0829 發表於 19-2-10 08:31
X3
飲到厭厭地,仲可以用marks &spener嘅capsules

M&S 既CAPSULES.... 岩用架??

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

.xlsx 發表於 19-2-13 14:51
可能同部機嘅19bar壓力沖出來有關。企鵝機我search係得15bar

同埋啲咖啡粉都有分別

子爵府

newcomer550 發表於 19-2-13 14:13
係度借位問, 買連打奶器的好, 還是分開買好呢?

我以前分開機,而家買咗部連打奶泡的,我覺得方便啲

首頁

尾頁

跳至