家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,同事倒都講到佢麻麻,連揀低風險就蝕手管理費,我唔係太識,人到中年,師奶仔都你賺少少錢幫補下頭家,唔想蝕咁多,請各位指點下

大宅

mewomewo 發表於 19-2-10 08:21
如題,同事倒都講到佢麻麻,連揀低風險就蝕手管理費,我唔係太識,人到中年,師奶仔都你賺少少錢幫補下頭家 ...

有咩基金可以揀丫?

大宅

信安雖然講唔上最平
但係如果佢管理費叫高
咁宏x管理費就係算天價

如果想保本,揀資本保證基金
應該佢至少唔會令你蝕

想有機會升的話自己考慮美國或香港

別墅

低風險有「強積金保守基金」、「港元儲蓄基金」中等風險「信安65歲後基金」、「信安65歲後基金(預設投資)」、「信安亞洲債券基金」、「信安長線保證基金」、「信安平穩回報基金」
中等至高風險「信安核心累積基金」、「信安核心累積基金(預設投資)」、 「信安長線增值基金」、「「信安環球增長基金」
高風險「信安進取策略基金」、「信安恆指基金」

頭個2種公司同事揀左,佢地講到最咬牙切齒就係港元儲蓄基金都蝕錢……所以我有少少擔心,係咪真係表現真係咁一般﹖定係唔應該揀佢﹖

別墅

mewomewo 發表於 19-2-12 20:48
低風險有「強積金保守基金」、「港元儲蓄基金」中等風險「信安65歲後基金」、「信安65歲後基金(預設投資)」 ...

您不如上積金局網參考下過往回報:
https://fpp.mpfa.org.hk/tc_chi/mpp_list.jsp
(如圖)

而一般自己戶口(個人帳戶),據悉就黃色太陽,之後綠色餐單最多人揀。

子爵府

如題,同事倒都講到佢麻麻,連揀低風險就蝕手管理費,我唔係太識,人到中年,師奶仔都你賺少少錢幫補下頭家 ...

我份強積金都係呢間
我揀股票基金
蝕緊錢

別墅

tony@yeung 發表於 19-2-13 22:52
您不如上積金局網參考下過往回報:
https://fpp.mpfa.org.hk/tc_chi/mpp_list.jsp
(如圖)

您見圖,過去一年得啲低風險類別基金有少少回報。

大宅

mewomewo 發表於 19-2-12 20:48
低風險有「強積金保守基金」、「港元儲蓄基金」中等風險「信安65歲後基金」、「信安65歲後基金(預設投資)」 ...
老實講
香港基金咪又係買香港股票
咁上年股票波動得咁緊要既時候
老老實實你買邊間公司既香港基金都會一樣情怳
唔鐘意高風險高回報咪揀低風險低回報囉
又冇人逼你揀高風險既

MPF始終係長線擺
單睇幾個月其實唔太可以作準

大宅

回覆樓主:

信安真係mama, 你可以比較行政費用,有些指數基金低於1%

別墅

多謝哂咁多位,我最後一半高風險一半低風險,平衡下,多謝哂

複式洋房

印象中:信安有隻係保證最少有1%/yrs(最少放3年)
始如果真係跌少少都驚的話買衣隻

複式洋房

Btw
佢地有電話app,可能用app轉組合、買賣同轉未來供款
同埋有電話msg提醒戶口結餘

首頁

尾頁

跳至