早產B,係NICU 10日。

kit.ng
|

太太因為高血壓緊急開刀,B入左NICU住左十日。
昨天聽完,B情況幾好,差不多可自行呼吸,係腸胃差D。要慢慢攪。
我想問,遲D個B情況再好D,自行呼吸同食奶,醫院會送B去普通病房還是直接出院?因為需要準備屋企事宜,謝謝解答。
Fong0331
|
kit.ng 發表於 19-2-10 11:00
昨天聽完,B情況幾好,差不多可自行呼吸,係腸胃差D。要慢慢 ...

我個fd都係生超早產b,佢b入左nicu 之後ok就轉加普通bb房,住到夠磅數先俾岀院

其實你太太岩岩先生完,可以問下醫生
kit.ng
|
回覆 Fong0331 的帖子

謝謝資料提供。
pinki8888
|
kit.ng 發表於 19-2-10 11:00
昨天聽完,B情況幾好,差不多可自行呼吸,係腸胃差D。要慢慢 ...

會去加護病房,之後甩胃喉,學飲奶 , 出氧氣箱,
大概5磅就可出院嫁喇,就出院前會叫你學袋鼠式抱,同埋就出前,佢會問你準備好未,通常會叫你帶佢反去渡假 , 無問題就可正式出院
李露眉
|
夠五磅出院
GCHK
|
希望BB可以儘快出院,加油
kit.ng
|
回覆 pinki8888 的帖子

多謝資料提供。
kit.ng
|
回覆 李露眉 的帖子

多謝資料提供,應該都好快。
kit.ng
|
回覆 GCHK 的帖子

多謝支持。
我要做媽媽
|
可能每間醫院既情況都唔一樣架,我建議你可以問問醫生
haha748494
|
可能每位都唔同,我記得我朋友個BB系直接出院,出院前要教家長點樣照顧早產BB.
GCHK
|
haha748494 發表於 19-2-11 14:48
可能每位都唔同,我記得我朋友個BB系直接出院,出院前要教家長點樣照顧早產BB. ...

我個舊同學嘅BB,要留院
kit.ng
|
今日已經唔洗用呼吸機,自行呼吸。仲識開眼裝下我地。不過腸胃都係差,唔識排便。所以又要停食。等明天再檢查。
|
樓主。請問你係政府生定私家生?
kit.ng
|
回覆 41009022009 的帖子

東區。
多多168
|
請問bb幾多週岀世
pkh0207
|
kit.ng 發表於 19-2-11 21:36
今日已經唔洗用呼吸機,自行呼吸。仲識開眼裝下我地。不過腸胃都係差,唔識排便。所以又要停食。等明天再檢 ...

我2個bb 34w幾出世。2.2kg . 一個去左nicu , 一個殺加護病房。nicu 果個肺呼吸麻麻地同有黃要曬燈,曬左2日甩胃喉,之後nicu 轉去加護病房,觀察多1日就出院。前後住左7日。差唔多出得院時醫生護士會同你傾邊一日出院架。

加油呀爸爸。

爸爸記得要照顧好媽媽呀。媽媽一定好擔心會有唔開心。

kit.ng
|
回覆 多多168 的帖子

30週,1.63kg
多多168
|
kit.ng 發表於 19-2-13 23:26
回覆 多多168 的帖子

30週,1.63kg

差小小,好快可以岀院架啦,加油
kit.ng
|
今個星期好大進步,由1ml奶加到8ml奶。