網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

雖話支付寶HK或WECHAT香港錢包已可在大陸用,但唔係間間得,都係有個大陸的支付寶或微信方便好多.

最麻煩係帳戶認證問題,有大陸銀行係易D.
剛好網上發現有寫近期的開戶方法,可分享下.

雖文章說有開戶最低存款額,
但當年我只係用了105蚊,免了最低存款額。
100蚊係存入銀行戶口,5蚊係開卡費,
在申請時提出免最低存款額,職員會幫你搞。

中銀 建行 工商 農業
大陸電話號碼
香港地址證明
大陸地址證明
香港身份證
回鄉證
香港稅單

1)回鄉證,香港身份證
2)實名認證嘅大陸手機號碼 (呢篇文有教
3)香港地址證明 (3個月有有效就得)
4)附助證件:車牌/學生證/香港護照 (我用左車牌)
5)第一次開戶,建議最少帶定$3000人仔現金去
因為會有一個最低存款額黎,頭一次帶定多少少免得之後要再排隊

行程篇:1)第一站羅湖過關 (星期六11am)星期六放假輕輕鬆鬆,訓到9點幾先醒,慢慢出個門口
11點咩都到吧,11點上水站等再過去羅湖

2)第二站 國貿站中移動出實名認證手機上網卡 (11:30am)
先解一下點解中移動
其實大陸都係得幾間,唔係中移動就係中聯通,我地就無理太多,直接揀龍頭大佬中移動。又問,買卡得唔得?平時我地去鴨記買大陸卡,果D係用唔到的。需要一個長期,同埋登記名既手機號。因為開戶口時會收到SMS認證碼的。

我地過關時都唔係太多人,過左關後就大概11:15左右,出左門口後就慣左行上地面,經過左手邊口岸茶餐廳後,一路直行,由羅湖行到去國貿站。
地址:
人民南路天安国际大厦商场104-105号商铺首层(工商银行、国贸天虹旁边/11,101,204,302到国贸,地铁国贸站B出入口)

*即係天虹商場外圍,北面就見到
下面整左個地圖

上左咩Plan?
$28人仔一個月,每月2GB上網,仲有350分鐘通話。
不過就當然係上唔到Facebook同IG的。
我因為唔係成日都上去,所以就揀左「一次性交」一比就比左半年費用
等左一陣就即刻用到了。

有左呢個手機號,就可以再下一步去開銀行戶口。

3)第三站 國貿工商銀行開戶口 (12:15pm)開電話卡就好順利,唔多人,但去到銀行就pk了
成間都係香港人,要拎張飛仔,等左成7-8個號先到我地。

今次去呢間工行,位置好近金光華,北門對面就係
工商銀行深圳地址及營業時間
深圳最方便的工商銀行 – 國貿分行 地址:深东支行 国贸支行 深圳市罗湖区人民南路国贸大厦南侧一楼
營業時間:星期一至五9:00-17:00
星期六日:9:00-16:00

又講解一下咁多間點解用工行?
佬小編之前開過一個建行,又USB又盛勁難用
後來朋友介紹工行個App做得好方便,就用呢個了

過程都係等
預備齊文件,去到就會有職員同你開戶口啦。
全程都係對住部機黎開,入返資料後,揀唔需要USB手指果種,因為用手機App仲方便。搞掂後就等櫃台入錢,最後就即場開埋網上銀行App即刻登入一下就得。

本身預2點搞掂,最後成3點幾先得。

以上內容出自「佬假期」

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

男爵府

thank you for sharing~~

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好有用的資料

洋房

ko3go 發表於 19-2-10 11:01
雖話支付寶HK或WECHAT香港錢包已可在大陸用,但唔係間間得,都係有個大陸的支付寶或微信方便好多.

最麻煩係 ...

如果無輔助證件,系唔系就開唔到啊

男爵府

昨天去建行做點銀行事宜
原來不用返來地便可開設內地分行戶口
1, HK ID
2, 回鄉咭
3, 可在港收MSG 的內地手機號

子爵府

ck8181 發表於 19-3-12 14:26
昨天去建行做點銀行事宜
原來不用返來地便可開設內地分行戶口
1, HK ID

你這款屬離岸認證開戶.
的係在香港已可以開戶,
但開戶前記得查清楚,是否可以用作開通內地支付寶/wechat使用
尤其是內地支付寶,並非所有大陸銀行都可,
另外,記得要有借記卡.

子爵府

kiko珍 發表於 19-3-12 12:04

你指帶既文件不足?
文件不足,未必開到戶口!

子爵府

kiko珍 發表於 19-3-12 12:04

其實佢地銀行要d文件一時一樣,我尋日去羅湖口岸工商銀行只要身份證、回鄉証、住址證明、大陸手機no 同入一千人仔就可以開到戶囗

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Thanks for sharing !

別墅

好有用!thx

大宅

回覆樓主:

我同事早幾星期去華強北振華路 間工銀開戶,只需大陸手機,身份証同回鄉卡就得,絕對係百無人士既首選

侯爵府

如我想大陸客戶可入錢去我大陸銀行户口或大陸WeChat可國內收錢,甘係香港開吾開到呢類大陸銀行户口? 或一定係親身上去開?

子爵府

dyl 發表於 19-3-17 22:55
如我想大陸客戶可入錢去我大陸銀行户口或大陸WeChat可國內收錢,甘係香港開吾開到呢類大陸銀行户口? 或一定 ...

大陸客戶可入錢去大陸銀行户口
你只需要開一個大陸銀行戶口就得啦!任何一款能提供銀行戶口號碼給對方入帳的大陸銀行戶口。

大陸WeChat可國內收錢
你開既大陸銀行戶口要有「借記卡」這樣野,即類似香港既提款卡
有借記卡與無借記卡,在功能上除了可以使用提款機外,分別在於你能否使用其綁大陸支付寶或大陸微信

所以在開戶時,記得表明你是用作開通支付寶/微信,要有借記卡那款

平時你返大陸存錢或取錢,有借記卡便可以在櫃員機操作,
不用到銀行排隊等待.

在香港開大陸戶口,係叫離岸認證開戶,
你在開戶前要向職員查詢清楚你開既戶口能否開通大陸支付寶/微信.

最近我聽南洋職員說過南洋離岸認證開戶,可以做到支付寶認證,你可去查詢下

子爵府

剛剛大陸羅湖過關與朋友辦理開戶

更新下最新大陸大銀開戶要求先。。。

除了基本首貼所寫要求外

依家開戶要存入1100,
之後記得要保持300最低存款額,
開戶即有借記卡,
即是可以即用不用等了!

免首年年費及制卡工本費
因為太多人開了,未有詢問U盾事宜

翡翠宮

ko3go 發表於 19-4-23 22:19
剛剛大陸羅湖過關與朋友辦理開戶

更新下最新大陸大銀開戶要求先。。。

U盾用嚟轉賬一百幾十萬先有用,我有都極少用。

子爵府

lyh80115 發表於 19-4-23 22:44
U盾用嚟轉賬一百幾十萬先有用,我有都極少用。

若果更換手機
佢都有用架!

翡翠宮

ko3go 發表於 19-4-23 23:06
若果更換手機
佢都有用架!

都係,我買5萬以上微信理財都要用,要埋U盾無壞。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ko3go 發表於 19-2-10 11:01

最麻煩係 ...
小數怕長計, 最好買日租卡, 每月8元, 流量我就抽雙V攞的, 就算比錢買都唔貴, 只是1.5元有1.5GB一天內用, 係第一次買卡要比100元手續費, 就在羅湖地鐵站店仔買的, 一樣會做埋回鄉証認証。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

andyman 發表於 19-4-24 15:23
小數怕長計, 最好買日租卡, 每月8元, 流量我就抽雙V攞的, 就算比錢買都唔貴, 只是1.5元有1.5GB一天內用, 係 ...

若果到聯通門巿買
依家佢地最新既plan係先入500元,有得揀號碼。
頭三個月扣99元月費(包上網與電話),之後轉5元月費既米粉卡,

(500-99-99-99)除5
即500元用43個月
*若有其他使用而扣費另計

首頁

尾頁

跳至