跳至

首頁

尾頁

別墅

陪月勳章

請問richmond或其周邊的飲用水, 是否多數人也會直接飲用呢?因為我也有搜集過下資料, 有報導寫過因入屋渠道未必夠好關係, 水質會被污染, 而當流落到家裡水喉而出的水已含重鉛了....!?

我們全家今年5月移民過去, 香港家中一直有用開過濾水機, 諗緊要唔要帶埋過去用, 定係過去買都好平? 或其實是我諗多咗呢唔駛搞咁多嘢呢?(emoji)(emoji)(emoji)。

謝謝大家

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Joych 發表於 19-2-10 11:24
請問richmond或其周邊的飲用水, 是否多數人也會直接飲用呢?因為我也有搜集過下資料, 有報導寫過因入屋渠道 ...

我有用濾水壺之後再煲先飲。

別墅

陪月勳章

ChingyanPang 發表於 19-2-11 08:20
我有用濾水壺之後再煲先飲。

謝謝(emoji)

公爵府

Joych 發表於 19-2-10 11:24
請問richmond或其周邊的飲用水, 是否多數人也會直接飲用呢?因為我也有搜集過下資料, 有報導寫過因入屋渠道 ...
我舊年搬返西雅圖時都有相同的疑問,當地朋友一致認為我多慮,佢哋全部都開水喉直接飲,如非沖茶沖咖啡,連煲滾都唔會。我跟大隊,但做多一步,會煲滾先飲。奇怪我一家人輪流肚瀉,不是腸胃炎攪肚痛一發不可收拾那種,而係大便總是稀稀爛爛,我開始懷疑飲水出事,我妹妹給了一個 Britta 濾水壺我,我濾過水喉水再煲滾來飲,情況完全沒有改善,於是我老公話要裝返濾水機,裝了之後,大家的肚瀉問題就解決了

之後我買左一支水質計,用來量度水中的雜質,我度過香港的水喉水,雜質讀數係 40 幾,西雅圖的係 20 幾,Britta 濾水壺濾完的係 19,濾水機出來的係 5 以下

西雅圖的情況和 Richmond 不一樣,每個人的體質也不同,對我有影響的未必對你也一樣,做法只是比你參考

別墅

陪月勳章

mugtaitai 發表於 19-2-12 14:46
我舊年搬返西雅圖時都有相同的疑問,當地朋友一致認為我多慮,佢哋全部都開水喉直接飲,如非沖茶沖咖啡,連 ...

謝謝妳詳細說明, 我其實在香港有用緊diamond水機, 睇完妳回覆之後, 我即有打算直接帶那部水機去richmond用.....

不好意思再請問一下, 香港水機嘅水喉接駁位岩唔岩加拿大用呢?還是直接在加拿大買會好和平一點呢?請指教一下, 謝謝(emoji)(emoji)(emoji)

公爵府

Joych 發表於 19-2-13 17:41
謝謝妳詳細說明, 我其實在香港有用緊diamond水機, 睇完妳回覆之後, 我即有打算直接帶那部水機去richmond用 ...

我在香港用開的唔係 Diamond,係一隻韓國牌子嘅逆滲透水機,用左好多年,一路都滿意,去到美國我老公話要買返水機,我哋都 search 返同一個牌子,好彩西雅圖都有,咁就喺當地買,有師傅上來安裝同埋定期保養換濾心,而且部水機有冷熱水,要駁電,香港同美國電壓唔同,如果搬香港嘅過去,要拖火牛,有 d 麻煩,都係當地買算了

我唔肯定水喉接駁位會否啱用,但我覺得接駁位應該都有某 d 標準,如果香港嘅同加拿大嘅唔一樣,都應該有 adaptor 可以搞掂,Home Depot 呢 d 地方應該搵得到。美加其實唔係咁興用水機,選擇少之餘,價錢也唔平,如果你用開嘅帶過去唔麻煩,真係可以考慮搬過去,我唔知加拿大有冇 Diamond 水機賣,如果冇,你可能要帶定多幾支濾心

男爵府

我帶咗套Doulton濾水器過嚟用,屋企有小朋友,始終濾過煲過我先放心

別墅

陪月勳章

slowlycat 發表於 19-2-14 00:08
我帶咗套Doulton濾水器過嚟用,屋企有小朋友,始終濾過煲過我先放心

請問水喉駁位跟香港一樣嗎?還是要加接駁頭? 謝謝

男爵府

Joych 發表於 19-2-14 20:16
請問水喉駁位跟香港一樣嗎?還是要加接駁頭? 謝謝

駁位一樣,要加接駁頭,去Home Depot有

別墅

陪月勳章

slowlycat 發表於 19-2-15 05:52
駁位一樣,要加接駁頭,去Home Depot有

謝謝(emoji)

別墅

Richmond 係BC 定ON? 點都好,用水機過濾左先飲會好好多,廿幾三十年前啲鬼仔一開水後就飲,而家怕怕

男爵府

slowlycat 發表於 19-2-14 00:08

請問安裝接口相同嗎?

男爵府

09daisydaisy 發表於 19-7-16 19:33
請問安裝接口相同嗎?

唔相同,要去home depot配個接駁口

首頁

尾頁

跳至